Kalandos történetek

A kamasz király udvarában

Szerző
Miklya Luzsányi Mónika

Korosztály: 10-14 éveseknek
Jelzet: M 66

A Vitéz János Gimnázium udvarán álló sokszáz éves platánfa gyökerei mélyre nyúlnak a földbe és messzire a múltba.

Imi már ismeri a fa titkát, és hiába próbálja eltitkolni Zsófi elől, a lány nem tűr ellentmondást, így a fiúnak nincs más választása, vissza kell vinnie Zsófit a múltba. Így pillanatok alatt 1521-ben találják magukat, II. Lajos udvarában, 5 évvel a mohácsi csata előtt. Zsófiék minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy megakadályozzák a vereséget és a fiatal király halálát. De hiába az új, nagyhatalmú barátok és a királynő igyekezete. A történelmet nem lehet megváltoztatni.

Az Abszolút Töri sorozatba olyan olvasmányos és izgalmas könyveket válogattak a szerkesztők, amelyek abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól. A szereplők útra kelnek az időben, és az olvasó egy fordulatos kalandregényt végigizgulva, szinte észrevétlenül kerül közelebb az adott kor szelleméhez, fontos alakjaihoz. Utazzunk bármilyen messze is a múltba, egy biztos: ezeket a könyveket abszolút jó olvasni!

Forrás: bookline.hu
 

A generális talizmánja

Szerző
Rojik Tamás

Korosztály: 10-14 éveseknek
Jelzet: R 78

A Vitéz János Gimnázium udvarán álló öreg platánfát számos titok lengi körül - például, hogy egy múltba vezető titkos átjáró van a törzsében.

Gitta és Áron egyáltalán nem kedvelik egymást, de a rejtélyes platánfa mégis összehozza őket. Nyomozásuk következtében 1705-ben találják magukat, a Rákóczi-szabadságharc idején. Bár Pestet és Budát nagyobbrészt elkerülik a harcok, a két fiatal mégis az egyik összecsapás kellős közepébe csöppen, ahol megismerkednek Vak Bottyánnal. A harc hevében azonban Bottyán elveszíti a talizmánját, amiről azt tartják, megóvja a harcban. Gitta és Áron elhatározza, kerül, amibe kerül, visszajuttatják a generálishoz az értékes talizmánt. Persze ez korántsem olyan egyszerű...

Az Abszolút Töri sorozatba olyan olvasmányos és izgalmas könyveket válogattak a szerkesztők, amelyek abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól. A szereplők útra kelnek az időben, és az olvasó egy fordulatos kalandregényt végigizgulva, szinte észrevétlenül kerül közelebb az adott kor szelleméhez, fontos alakjaihoz. Utazzunk bármilyen messze is a múltba, egy biztos: ezeket a könyveket abszolút jó olvasni!

Forrás: bookline.hu
 

Könyvvadászok 3. - Szökés az Alcatrazból

Szerző
Bertman, Jennifer Chambliss

Korosztály: 9-11 éveseknek
Jelzet: B 57

A Könyvvadászok harmadik darabjában újabb kalandokba keveredik Emily és James.

Jennifer Chambliss Bertman új könyve az Abszolút könyvek név alatt futó sorozatban kapott helyet. A szerző legújabb könyvvadász elbeszélését, e kalandos szabadulójátékot, az Alcatrazba helyezte. A San Francisco szívében található egykori szigetbörtön a mai napig a figyelem középpontjában van, az 1962-es szökés(kísérlet) óta a legendás és hírhedt intézményt bezárták, azóta turisták ezrei látogatták már meg a börtönerődöt, ahonnan most a lelkes gyerekeknek kell - a fejtörőket matematikai tudásokkal megoldva - kiszabadulnia.

A mostani játékot is Garrison Griswold szervezi, akit ebben az epizódban Errol Roy, a világhírű krimiíró is segít, aki már éppen a visszavonulás mellett döntött volna, amikor hírül vette az újabb játék szervezését. A fiataloknak így egy olyan játékmester fogja adni a feladványokat, aki egész életében csavarosabbnál csavarosabb történetek kiagyalásán dolgozott. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Emily és James a legutóbbi játék megnyerése óta a leendő játékosok és potenciális ellenfelek célkeresztjében találja magát, mindenki azon van, hogy kiejtse a testvérpárt, s bizony vannak, akik a legaljasabb módszerektől sem riadnak vissza. Kezdődjön a játék, tartsunk most is a testvérekkel kalandjaik során!

Forrás: www.kello.hu

 

A karácsonyi rablás esete - Mateknyomozók 3.

Szerző
Kenney, Daniel

Korosztály: 9-12 éveseknek
Jelzet: K 37

Szeretnéd, ha a gyerekeid megszeretnék az olvasást, elmélyednének egy nagy kalandban, és közben még a matekot is megkedvelnék egy kicsit? A Mateknyomozók tudják a választ!

Ravensburgban beköszöntött a szenteste, a város pedig feszült izgalommal várja, hogy a legrégibb karácsonyi hagyományuk kezdetét vegye. A Douglas és Fiai Játéküzlet, a világ legnagyszerűbb játékainak otthona végre újra kinyit!

Ez azonban nem egy szokványos szenteste, a meglepetés pedig, ami a gyanútlan vásárlókat várja, a legvadabb elképzeléseket is felülmúlja: egy olyan meglepetés, ami azzal fenyeget, hogy tönkreteszi a karácsonyt! Stanley, Charlotte, Gertie és Felix ugyan erősítést is hívnak, de elégnek bizonyul-e vajon a csapat detektívképessége és matektudása ahhoz, hogy megfejtsék ezt a rejtélyt?

A Mateknyomozók-sorozat szórakoztató és szívmelengető harmadik részéből kiderül! Tökéletes választás minden matekimádó és matekutáló 9-12 éves számára.

Forrás: bookline.hu
 

Hollófiak - A tárnák rejtélye

Szerző
Bán Mór

Korosztály: 10-14 éveseknek
Jelzet: B 27

Édesapjuk, a törökverő hős árnyékában nem könnyű ám gyereknek lenni Hunyad várában! Háborús idők járnak, s a szigorú atya elvárja, hogy fiai kivegyék részüket a feladatokból: tanuljanak, készüljenek, hogy egy napon az ő helyére állva folytathassák az országot védelmező munkáját. De László és Mátyás nem lennének igazi gyerekek, ha időnként ne csábítanák őket vakmerő kalandokra a váratlan események.

A HOLLÓFIAK valós történelmi háttér felhasználásával, fiatal olvasókat megcélozva csábít izgalmas küldetésekre, vakmerő kalandokra, miközben számos legenda, monda kél életre, emellett megelevenedik a XV. századi Magyar Királyság mindennapi élete is.

A kötetben több mint 65 színes illusztráció kapott helyet, melyek között megtalálhatók teljes és dupla oldalas képek, karakter ábrázolások illetve több szereplős jelenetek is. Minden oldalpáron szerepel legalább egy festmény, a könyv elején pedig külön bemutatásra kerülnek a szereplők.

Forrás: bookline.hu
 

Snoopy - Juhúúú! - Snoopy képregények 1.

Szerző
Schulz, Charles M.

Korosztály: 7-10 éveseknek
Jelzet: S 39

Snoopy élete egy nagy kaland! A legokosabb kutyus, aki valaha képregénycsíkokon heverészett, ebben a gyerekeknek is szóló válogatásban viccesen félresikerült kalandokba keveredik. Charlie Brown szeretett kutyusa sportol, regényt ír, beagle-cserkészként meghódítja az erdőt, apró tollas barátjával, Woodstockkal bulizik, és közben megnevetteti kisebb és nagyobb olvasóit.

Kezdő olvasóknak is szívből ajánljuk!

Forrás: bookline.hu
 

Kék imágó

Szerző
Temesiné Schmöltz Margit

Korosztály: 10-14 éveseknek
Jelzet: T 42

Ma indul életed kalandja!

Hanna egy nap arra ébred, hogy telefonján megjelent egy új, rejtélyes applikáció: a Kék imágó. A kreatív app mindennap ad számára egy feladatot, és ha Hanna teljesíti, ajándékot kap érte. Nem kell sok idő, és Hanna a környékbeli túraösvényeken találja magát, gilisztákat ment, pókhálókat fotóz és pocsolyalakókat gyűjt legjobb barátjával, Fasírttal. Közben pedig együtt próbálják meg kideríteni, mégis ki állhat a rejtélyes applikáció mögött. Talán a szomszéd, Tibi bácsi? Vagy a piros hajú Postáska? Netán Hanna egyik osztálytársa?

A mű a Regényes Természet pályázat egyik nyertese.

Forrás: bookline.hu
 

Fehér madár

Szerző
Palacio, R. J.

Korosztály: 12-14 éveseknek
Jelzet: P 13

A színes képregény formájában megéledő, szívszorító történet Sara Blumról szól, egy zsidó kislányról, aki a második világháború idején a nácik által megszállt Franciaországban próbálja meg túlélni a világégést.

A történet kezdetén Sara már nagymama, unokájával Julian Albassal FaceTime-on keresztül beszélget. A fiú arra kéri szeretett nagyiját, mesélje el, hogy élt a második világháború alatt Franciaországban. A „Grandmère” eleinte habozik belekezdeni a történetbe, mivel az emlékei annyira fájdalmasak, nem akarja felidézni azokat, de végül úgy dönt, Julian és korosztálya tagjainak tudnia kell azokról a borzalmakról, amelyek a holokauszt alatt megmérgezték az egész világot.

A kislány az 1930-as években boldogan élt szüleivel a francia fővárosban, édesapja jónevű sebész, aki nagyon szerette a családját. Amikor a németek megszállták Párizst, az apa el akart menni a fővárosból, Sara édesanyja azonban maradásra bírta őt. Ekkor már a kislány iskolájában is félelmetes, ijesztő események történnek. Egy osztálytársát, egy sánta kisfiút testi hibája miatt félig agyonvert egy nála sokkal erősebb, fasiszta elveket valló, kegyetlen kamasz, majd amikor a nácik egy partizánt a gyerekek szeme láttára lelőnek, Sara lelkében eluralkodik a félelem. Családjának tagjai elszakadnak egymástól, Sara származása miatt menekülni, bujkálni kényszerül, egy kedves francia házaspár, Beaumierék pajtájában talál menedéket. Ez a hely jelentette számára a biztonságot, itt a képzelete szabadon szárnyalhatott, miként egy fehér madár, ilyenkor az alkonyi fényben egy kicsit el tudta felejteni a háború borzalmait.

Sajnos azonban a tragédiák sora őt sem kerülhette el, legjobb barátját veszítette el a harcok során, de miután befejeződött a háború, édesapja, aki régóta kerestette őt, végre rátalált a kislányára…

A nagymama szívetmelengető, megindító történetének záróakkordjaként a képregényhez kapcsolódó értékes információkat, szószedetet, a francia szavak kiejtésének jegyzékét és egy felhívást olvashatnak a fiatalok arról, hogy mindig minden időben tiltakozni kell az előítélet, a kirekesztés, az idegengyűlölet ellen.

Forrás: www.kello.hu
 

A tűz gyermeke - Tucat és a jég birodalma

Szerző
Fowler, Aisling

Korosztály: 10-14 éveseknek
Jelzet: F 76

Zsarátnok tele van mágikus szörnyekkel. Tucat feladja nevét és identitását, hogy megtanulja, hogyan kell ezekkel a lényekkel megküzdeni - legalábbis ezt állítja. Az igazság azonban sokkal rémisztőbb: azért jár a vadásztanonc iskolába, hogy bosszút álljon azokon, akik megfosztották őt a családjától. De amikor újdonsült otthonát támadás éri, és egyik barátját elrabolják, hirtelen egy váratlan utazás kellős közepén találja magát, melynek során eddig eltitkolt múltja menthetetlenül összefonódik saját, és ennélfogva az egész világ sorsával is.

Vajon Tucat képes lesz-e megtalálni Hetet, mielőtt túl késő lenne, ha segít neki Kutya és két rivális vadásztanonc, Öt és Hat?

Lyra. Lucy. Percy. Minden generációnak megvan a maga hőse, akinek kalandos története világszerte magával ragadja az olvasókat. "A tűz gyermeke" is ilyen hősies történetet beszél el. Egy varázslatos világba kalauzolja az olvasót, mely tele van izgalommal, váratlan fordulatokkal, és garantálja a felejthetetlen kalandot.

Forrás: bookline.hu
 

Robinson Crusoe - Rövidített, átdolgozott változat

Szerző
Defoe, Daniel

Korosztály: 10-14 éveseknek
Jelzet: D 39

Hogy milyen lehet egyedül túlélni egy lakatlan szigeten? Néhol ijesztő, néhol izgalmas, és természetesen újabb és újabb kihívásokkal teli.

Ez az új, kimondottan gyerekek számára átdolgozott kiadás az ifjú olvasók számára is könnyedén hozzáférhető, egyszerű nyelvezettel meséli újra a világirodalmi klasszikust, Robinson Crusoe közismert történetét.

Forrás: bookline.hu