Hasznos linkek

Gyűjteményünk célja, hogy - a teljesség igénye nélkül - eredményesen használható forrásokra hívjuk fel olvasóink figyelmét, olyan linkekre, amelyek bőséges és sokszor eredeti vagy máshol nem található anyagokat kínálnak. Kialakításakor segítségként a Korszerű könyvtár cserelapos kézikönyvből (szerk. Sándor Csilla. Bp., Raabe, 2005.) Szabóné Kereskényi Gabriella: Az internetes tájékoztatás forrásai című munkáját is felhasználtuk.
A linkeket tematikus sorrendben, és rövid tartalomismertetéssel adjuk közre a könnyebb használhatóság miatt.

Államigazgatási szervek

www.kormany.hu
Magyarország kormányának hivatalos honlapja, intézményei és a minisztériumok elérhetőségeivel, hasznos információkkal, dokumentumtárral.

onkormanyzat.net
A magyarországi települések önkormányzatai főbb adatainak és elérhetőségének gyűjteménye többféle keresési lehetőséggel.

www.szechenyi2020.hu
Egy oldal érdekességekkel, hasznos tudnivalókkal és rendszeresen megújuló, színes tartalommal a lakosságnak, valamint új pályázati lehetőségekkel és további szakmai információkkal pályázóknak.

Álláskeresés

www.jobpilot.hu
A Jobpilot Magyarország Kft. célja, hogy mind az álláskeresőknek, mind az állást ajánló cégeknek hatékony segítséget nyújtson az Interneten keresztül céljaik elérésében. Az állásajánlatok közötti böngészéskor a teljes nemzetközi adatbázist érhetjük el, a kulcsszavas keresésnél kizárólag a magyar hirdetéseket. A regisztráció után saját személyes keresőprofilt hozhatunk létre, és akár önéletrajzot is feltölthetünk.

www.multijob.hu
A Multijob Kft. oldalán magyar állásajánlatok között tallózhatunk, ezen belül hirdetők, területi megoszlás és végzettség szerinti kategóriákban. Önéletrajz adatbázisukba az álláskeresők feltölthetik adataikat, amelyhez segítséget is kaphatnak: az Europass önéletrajz-sablon letöltésével és az útmutató segítségével szabványos és az Unió által is elfogadott CV-t nyújthatnak be leendő munkaadóiknak.

www.profession.hu
A honlap egy álláshirdető oldal, egy médiafelület, ahol a munkaadók igény szerint jelentethetnek meg álláshirdetéseket. Az oldalon a munkavállalók feltölthetik önéletrajzukat (amelynek megírásához segítséget is nyújt az oldal) és motivációs levelüket, mely alapján a munkaadók könnyedén megtalálhatják őket.

Állattenyésztés

www.haziallat.hu
Társállatok tartásáról, gondozásáról szóló cikkek, információk. Állatorvosi tanácsadás, eseménynaptár, állatkereső.

Csillagászat. Űrkutatás

www.mcse.hu
Magyar Csillagászati Egyesület honlapja. Hírek, egyesületi információk, a Meteor csillagászati évkönyv teljes anyaga, jelenségnaptár.

Bakonyi Csillagászati Egyesület
Úrkúti Csillagászati Klub néven alakult meg a társaság 2015 áprilisában, a csillagászat napján. Öt lelkes fiatal összefogásának köszönhetően hamar testet öltött a közösség fő irányvonala, amely mentén terjeszteni szeretnék a csillagászati ismereteket Ajka és Úrkút környékén, valamint foglalkozásaikkal a következő generációk kinevelését is biztosítani kívánják. Honlapjuk elkészültéig friss információkat Facebook-oldalukon keresztül kaphatunk.

Életrajz

www.pim.hu
A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapja. Online katalógusa személyekhez kapcsolódó alapadatokat és forrásokat közlő, teljességre törekvő munka. Tucatnyi más jellegű életrajzi adatbázist is lelhetünk itt.

helyismeret.ekmk.hu/lexikon
Veszprém Megyei Életrajzi lexikon online kiadása. Viszonylag rövid életrajzot ad közre azokról a fontosnak tekintett személyekről, akik életükkel, tevékenységükkel és alkotásaikkal (függetlenül attól, hogy az alkotás szellemi vagy anyagi jellegű produktum) kötődnek a jelenlegi megyéhez, annak tájegységeihez vagy településeihez.

Enciklopédiák, általános lexikonok, szótárak

www.wikipedia.hu
A Wikipédia egy többnyelvű projekt, amelynek célja egy teljes és pontos nyílt tartalmú lexikon elkészítése. Akár nyelvtanulás gyakorlásához is alkalmas.

www.sztaki.hu
A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete által működtetett oldal. Az Intézet hívta életre Magyarország legnépszerűbb - immár több, mint 10 éve létező - ingyenes, internetes szótárát.
Legnépszerűbb szótárai: angol-magyar és magyar angol, német-magyar és magyar-német, francia-magyar és magyar-francia, holland-magyar és magyar-holland, olasz-magyar és magyar-olasz, lengyel-magyar és magyar-lengyel, bolgár-magyar és magyar-bolgár, kínai-magyar és magyar-kínai, Webster's Ninth New Collegiate Dictionary (angol értelmező szótár, elérhetősége: http://regiszotar.sztaki.hu/webster/). Ezeken túl plágiumkereső portál is található az adatbázisban.

hallatlan.hu
Ezen az oldalon a magyar jelnyelv hatékony oktatási formáját alakították ki elsősorban halló, a jelnyelv iránt érdeklődő emberek számára. A jeleket néhány másodperces videó mutatja be folyamatos ismétléssel, így a vizuális kommunikációhoz szükséges mimika, gesztikuláció könnyedén elsajátítható. A témakör kiválasztása után a videóablak fölött megjelenő listából jelölhetjük ki annak a szónak a megjelenítését, amire kíváncsiak vagyunk, az esetleges szinonimákat a videóablak alatt találjuk.

Európai Unió

europa.eu
Az Európai Unió hivatalos oldala. Hírek, szolgáltatások, az EU intézményei, dokumentumok. Minden, ami EU.

ec.europa.eu/solvit
Lehet, hogy Ön éppen az Európai Unió egy másik országába szeretne költözni tanulás, munkavállalás céljából, céget szeretne alapítani, vagy egy másik tagállamban kívánja forgalmazni termékeit vagy szolgáltatásait? A SOLVIT egy olyan on-line problémamegoldó hálózat, amelyben a tagállamok közösen dolgoznak a belső piaci jogszabályok helytelen alkalmazásából fakadó problémák megoldásán. A SOLVIT segít Önnek, hogy megismerje az Önt a belső piacon megillető jogokat.

eur-lex.europa.eu
EUR-Lex közvetlen és ingyenes hozzáférést biztosít az Európai Unió joganyagához. A rendszer lehetővé teszi az Európai Unió Hivatalos Lapjának a megtekintését, és magában foglalja többek között a szerződéseket, jogszabályokat, joggyakorlatot és a jogalkotási javaslatokat. Széles körű keresési lehetőséget biztosít. Minden tagország nyelvén elérhető.

www.euvonal.hu
Tények az EU-ról. Mindennapok az EU-ban. Minden, amit tudni kell a tagországokról - ízelítő a honlap kínálta lehetőségekből. Kérdéseket tehetünk fel a lapon keresztül, a válaszokat kategóriákba sorolva böngészhetjük.

www.eu.hu
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete oldala. Háttéranyagok, sajtóközlemények, pályázati felhívások, EU-információs hálózat.

europa.eu/whoiswho
Az Európai Unió hivatalos név-és címjegyzéke. Kereshetünk egy adott személyre, szervezeti egységre (pl. kiadóhivatal) vagy szervezeti hierarchia szerint (pl. Európai Bizottság).

www.europass.hu
Az egységes Európa tagállamainak oktatási rendszerei különböznek egymástól. A végzettségek valamint a bizonyítványok, oklevelek formája, tartalma és a hozzájuk kapcsolódó szakmai, gyakorlati tudás országonként eltérő. Az Európai Parlament annak érdekében, hogy elősegítse képesítési rendszerek, bizonyítványok, szaktudások és kompetenciák átláthatóságát, a tagállamok közötti munkavállalási és tanulmányi célú mobilitást, 2005. január 1-től bevezette az Europass keretrendszert. Célja, hogy elősegítse a szaktudás külföldi megismertetését és ezáltal az elismerését/elismertetését. Uniós szinten egységes formátumban összehasonlíthatóvá, megismerhetővé teszi az egyén szaktudását, végzettségét, nyelvtudását, szakmai tapasztalatait. Tájékoztat, információt ad a hazai képzésekről, a képzést és kompetenciákat érintő változásokról, valamint a külföldön megszerzett képesítésekről.

Faipar

www.faipar.hu
Asztalosipari, faipari portál, terjedelmes cikkanyaggal, az ide vonatkozó joganyagokkal.

Fényképezés

www.digiretus.hu
Az oldal célja, hogy a digitális fotózással foglalkozó amatőrök számára segítséget nyújtson a számítógépes képszerkesztés és képjavítás világában. Tanácsok, tippek ahhoz, hogy miként tehetjük még nagyszerűbbé az elkészült fotókat.

fotobetyar.hu
A fotós honlapon interaktív tananyagok mellett szimulátorokat is találunk, amelyek segítségével az alapvető fotózási ismereteket és kameránk használatát tudjuk elsajátítani.

Festészet

www.hung-art.hu
Képzőművészet Magyarországon, a román kori kezdetektől a 20. század közepéig. 5100 kép nagyon jó minőségű megjelenítésben, kereshető adatbázisban.

www.wga.hu
A Web Művészeti Galéria az európai festészet és szobrászat 12-19. század közepe időszakában keletkezett műveinek virtuális múzeuma, amely egyben kereshető adatbázis is, 11.000 képet tartalmaz. Induláskor angol nyelven jelentkezik, de belépés után átállítható magyarra is.

Filmművészet

www.port.hu
Magyarországon bemutatott és forgalmazott filmek adatbázisa, a közreműködők adatain kívül a legtöbb filmhez ismertetőket, kritikákat is alkalmaz.

www.magyar.film.hu
Filmes folyóirat, az aktualitások, hírek mellett nagyobb lélegzetű, igényes tanulmányok, írások is találhatók itt.

www.imdb.com
Adatok, képek híres és kevésbé ismert filmekről, tv-sorozatokról. A film tartalma, párbeszédek, díjak, kritikák. Az oldal külön érdekessége, hogy szavazhatunk is kedvenc filmjeinkre. Színészek, filmes szakemberek életrajza a világ minden tájáról. Angol nyelvű.

Folklór

www.folkradio.hu
Népzenét sugárzó nonprofit internetes rádió. Dalszövegkereső, folkrendezvények naptára, hírek, sajtószemle, linkgyűjtemény.

Földrajz

www.terkepcentrum.hu
Európa, Magyarország és Magyarország 3150 településének térképe. A térképek kicsinyíthetők, nagyíthatók, nyomtathatók.

Gasztronómia

www.mindmegette.hu
Szakácskönyvportál, a receptkereső mellett számos gasztronómiai írással.

www.konyhamester.hu
Receptadatbázis tápanyag-számítási segédanyagokkal és a magyarországi gasztronómiai fesztiválok részletes naptárával.

www.boraszportal.hu
Borkedvelőknek, borturistáknak készült oldal. Az ország különböző borvidékei között tallózhatunk (www.boraszportal.hu/magyarorszag-borvidekei), emellett cikkeket olvashatunk a borról, szőlőről… mindenről, ami bor.

Gazdaság

www.mnb.hu
A Magyar Nemzeti Bank honlapja. A jegybanki alapkamat alakulása 1990-től, az infláció mértéke (fogyasztói árindex) 1993-tól havi és ágazati bontásban. Napi árfolyamok lekérdezésének lehetősége.

www.bet.hu
A Budapesti Értéktőzsde honlapja. Tájékozódhatunk a BÉT szervezeti felépítéséről, történetéről, emellett friss híreket kapunk a részvények forgalmáról és a kereskedésről.

www.nav.gov.hu
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja. Minden tudnivaló, dokumentum, híranyag, ami az adó- és vámszabályozással kapcsolatos.

Gyűjteményes művek

www.dunamsz.hu
A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. weboldala. A több mint 90 éves múltra visszatekintő közszolgálati rádió változatos tematikával, hét csatornával látja el közszolgálati feladatait. A linkre kattintva ezen adók listájához jutunk el, ahol a pontos vételi adatok mellett az egyes csatornák honlapját is megtaláljuk.

www.mtv.hu
A Magyar Televízió weboldala. A napi műsorokon túl a sorozatokról, és a magazinműsorokról is tájékozódhatunk. Szabadszavas keresővel rendelkezik. A keresés eredménye lehet szöveges hír, de a TV-ben látott adásrészlet is.

www.hirado.hu
A legfontosabb napi hírek, minden témában: kül- és belpolitika, időjárás, sport, bulvárhírek.... Bekapcsolhatja a Híradó on-line adását, kereshet a régebbi hírek, videók között.

mandarchiv.hu
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum kulturális örökségünk digitalizált értékeihez biztosított széles körű hozzáférést. Az intézmény feldarabolása után a honlap üzemeltetője a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása. Ezekhez a célokhoz egy új felület is készült, ahol mindig elérhető lesz a mandarchiv.hu is. Az új honlap a forumhungaricum.hu oldalon érhető el.

www.nava.hu
A Nemzeti Audiovizuális Archívum a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány archívum. Gyűjtőkörébe tartoznak az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású műsorai. A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Ilyen kötelespéldány archívum eddig Magyarországon nem létezett. A NAVA különlegessége, hogy gyűjteményéhez on-line hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül. A gyűjtemény anyaga csak ún. NAVA-pontokon nézhető, de letöltése, egyéb felhasználása tilos!

Haditechnika

www.harcirepulo.hu
Adatbázis részletes magyar nyelvű leírásokkal, valamint több mint 1000 színes kép, ábra.

Hivatalos ünnepségek, évfordulók, jubileumok

www.ezenanapon.hu
Részletes keresési lehetőség az év bármely napjára vonatkozó évfordulókra, történelmi eseményekre, érdekességekre.

www.unesco.hu
Az ENSZ által elismert nemzetközi napok, évek, évtizedek teljes körű felsorolása.

jelesnapok.oszk.hu
A Jeles napok a kalendárium, a világi és egyházi ünnepek, a történelmi és egyéb évfordulók témakörében készült, több műveltségterületen is használható oktatási segédanyag. A virtuális szöveggyűjtemény és multimédia összeállítás elsősorban a tanórák színesítését, óravázlatok készítését, tananyagrészletek kibontását, az ünnepségek szervezését segítheti elő, gazdag merítést biztosítva a különböző iskolai vetélkedőkhöz, szabadidős programokhoz is.

Honvédelem, hadtudomány

www.honvedelem.hu
A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium lapja. Hírek, információk, sajtószemle, pályázatok.

Írásrendszerek

www.rovidites.hu
A weboldalon kategóriákba sorolva találhatók a hazai szaknyelvekben, a magyar köznyelvben és szlengben előforduló rövidítések.

Irodalom

www.irodalmiakademia.hu
Digitális Irodalmi Akadémia. Kortárs magyar szépírók műveinek hatalmas tára. A digitalizált könyvek mellett az alkotók életrajza, bibliográfiája, és a róluk szóló szakirodalom jegyzéke is megtalálható. Jól strukturált keresőrendszere van. Jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján keresztül érhető el.

www.fszek.hu
A link közvetlenül a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Irodalmi kritikák, tanulmányok bibliográfiája című adatbázisához visz el.

www.zsellerek.hu
Az ajkai székhelyű Fekete István Irodalmi Társaság honlapja. Feladata Fekete István irodalom- és természetszerető hagyományainak ápolása és folytatása. Olvashatunk a Társaság történetéről, kiadványairól, friss hírekről.

Jog, jogtudomány

www.njt.hu
A Nemzeti Jogszabálytár az adott naptári napon hatályos valamennyi magyar jogszabály hatályos szövegét tartalmazza. Ezen kívül lehetőség van a hatályon kívül helyezett, valamint a még nem hatályos jogszabályok lekérdezésére is. A jogszabálygyűjtemény biztosítja a jogszabályok kibocsátójára, évére és számára, valamint a címében és a szövegében történő keresés lehetőségét.

kozlonyok.hu
A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó által szerkesztett közlönyöket találjuk a honlapon. Néhánynak csak a tartalmát nézhetjük meg! A teljes szöveggel elérhető közlönyök PDF formátumban le is tölthetők az oldalról.

www.1000ev.hu
Jogtörténeti oldal, amely Magyarország törvényeit tartalmazza 1000-1948-ig.

ugyintezes.magyarorszag.hu/dokumentumok
Letölthető űrlapok, nyomtatványok, minta-adatlapok egy helyen állampolgárok számára.

Kémia

www.kfki.hu/~cheminfo
Chemonet - kémiai információs rendszer. Cikkek, publikációk, kémikusok arcképcsarnoka, kémiatörténeti írások, kutatóhelyek címjegyzéke, egyetemi jegyzetek, előadások, molekulaképtár.

Kommunikáció

www.miillik.hu
Kit hogyan köszönthetünk? Mi lenne a helyes viselkedés utazás, vásárlás, és hivatali ügyintézés közben? Milyen megszólításokat használhatunk ma és vajon milyeneket használtak régen? Naponta felvetődhetnek ezek a kérdések bennünk. A szabályok átértékelődtek és mostanában arra hivatkozunk, hogy nem érünk rá odafigyelni másokra, a részletekre. Ez a weboldal ehhez ad segítséget, bemutatva a helyes és ajánlatos cselekvéseket.

Könyvtárak

www.mek.oszk.hu
A Magyar Elektronikus Könyvtárban csak magyar nyelvű vagy magyar ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet: elsősorban szöveges művek, kisebb részben pedig térképek és kották. Gyűjtik továbbá az elektronikus újságokat és folyóiratokat, valamint egyéb, könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címeit is.

www.oszk.hu
Az Országos Széchényi Könyvtár honlapja. Gyűjti a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség tárgykörébe tartozó dokumentumokat.

www.matarka.hu
A MATARKA 2002 óta létező, a Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum által fejlesztett és működtetett, túlnyomórészt Magyarországon megjelenő tudományos és szakmai folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshetőségét és böngészését lehetővé tevő, bárki számára térítésmentesen elérhető országos szolgáltatás. Az alapfunkcióin túl elvezet a feldolgozott folyóiratok honlapjára, hozzáférést ad ugrópontok segítségével a cikkek teljes szövegéhez, ha azok szabadon elérhetők az interneten. A  feldolgozott cikkek száma több mint 2,5 millió, a folyóiratok száma 1800 felett van és a cikkek 30%-nak a teljes szövegéhez hozzá lehet férni.

www.epa.oszk.hu
Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, amely a magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványok gyűjtőhelye.

www.moly.hu
A magyar könyves közösségi oldal 2008 óta működik. A regisztrált felhasználók saját korábbi olvasmányaikat csoportosíthatják, értékeléseket, idézeteket írhatnak könyvekről, váró- és kívánságlistákat állíthatnak össze, polcokra rendezhetnek könyveket. Szintén bármely regisztrált felhasználó feltölthet az adatbázisban még nem szereplő könyveket, könyvborítókat, fülszövegeket. A portál ugyanakkor naponta összesíti az interneten megjelenő, a könyvkiadással, könyvterjesztéssel, irodalommal kapcsolatos híreket, blog bejegyzéseket, információkat, és kommunikációs felülete révén több fajta lehetőséget biztosít az eszmecserére (pl. témák, karcok).

Közérdekű információk

ajka.hu
Városunk hivatalos honlapja. Informálódhatunk a településről, az önkormányzatról, dokumentumokat tölthetünk le, ezen kívül tájékozódhatunk az egészségügyi ellátásról (háziorvosok és a kórházi szakrendelések elérhetősége, rendelési idők), turisztikai információkhoz juthatunk.

www.ajkatavho.hu
A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft. honlapja tájékoztatást ad a város távhőszolgáltatásának működéséről, információkat hasznos és fontos tudnivalókról, valamint foglalkozik minden olyan témával, ami iránt a felhasználók érdeklődnek (pl. a távhőszámla értelmezése, melegvíz mérőállás bejelentése, támogatások, kérelmek, panaszbejelentés, jogszabályok és letölthető formanyomtatványok).

bakonykarszt.hu
A BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zrt. honlapja. Tájékozódhatunk a cég működéséről, feladatairól, megtaláljuk az egyes üzemegységek elérhetőségeit, bejelenthetjük a vízmérő-óraállást.

Kultúra

www.papiruszportal.hu
A Papiruszportál.hu Kulturális Honlapot az Irodalmi Vademecum és a Papirusz.hu Kulturális Portál szerkesztősége Lehotka Gábor és Mika Róbert vezetésével hozta létre. A honlap folytatni kívánja a két korábbi orgánumnál elkezdett munkát, és – az újságíró-etikát tiszteletben tartva – csak saját kútfőből származó írásokat jelentet meg, illetve másodközlésnél az eredeti forrást feltünteti, a szerző beleegyezését kikéri. Higgadt hangvételű, a napi politikától távolságot tartó, a kulturális értékekre, hagyományokra összpontosító médiumként óhajt tevékenykedni, s írásaival a magyar – nem csupán fővárosi – kulturális élet egészét kívánja lefedni. Könnyű- és komolyzenei hírekkel, kiállításajánlókkal, nyelvészeti cikkekkel és sok-sok irodalmi, kulturális csemegével várja látogatóit.

www.kultura.hu
Film, színház, tánc, zene, irodalom, képzőművészet, történelem – ezekben a témakörökben tájékozódhatunk az oldalon. Érdekes cikkek, programajánlók és programkereső áll rendelkezésünkre.

Matematika

www.komal.hu
Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok. A nagy múltú folyóirat on-line változata teljes szövegű cikkekkel, aktuális hírekkel, információkkal.

Mérnöki tudományok

www.omikk.bme.hu
Az ország legnagyobb műszaki könyvtára, amely szolgáltatásokat nyújt a műszaki, gazdasági témákban és az élettelen természettudomány területén. On-line katalógus és saját építésű adatbázisok állnak a honlapot felkeresők rendelkezésére, sajnos ez utóbbit már nem építik.

Meteorológia

www.met.hu
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja. Ezen az oldalon megtalálható mindaz, ami a megbízható meteorológiai információk előállításának hátterében áll: az intézmény hagyományai, szervezeti felépítése, tevékenységének sokszínűsége, a tudományos munka jellege és eredményessége. Időjárási események, előrejelzés, helyzetkép, műholdfelvételek.

www.wunderground.com
Időjárási adatok a világ országairól, településeiről. A honlap angol nyelvű!

Mezőgazdaság

www.aki.gov.hu
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet gazdasági és agrárpiaci információkat szolgáltat, többek között a mezőgazdasági termények aktuális piaci árait.

www.agrarkapu.hu
Minden részterületre kiterjedő portál, elsősorban mezőgazdasági termelők részére. Szakmai adatbázis, cikkek, írások, riportok, gazdasági jelentések, információk, pályázatok, szaktanácsadás, on-line áruház.

www.omgk.hu
Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ, országos feladatkörű, nyilvános, tudományos szakkönyvtár. Az agrárágazat legjelentősebb gyűjteménye. On-line elérhető a könyvtár katalógusa és a Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia is.

Múzeumok

www.museum.hu
A magyar múzeumok honlapja, teljességre törekvő gyűjtemény. Intézményismertetők, hírek, beszámolók kiállításokról, eseménynaptár.

www.museum.herend.com
A Herendi Porcelángyár honlapja. Megismerkedhetünk a gyár történetével, adattáraival, műtárgyaival, tájékozódhatunk a múzeum nyitvatartásáról, belépődíjairól.

www.postamuzeum.hu
A Hírközlési Múzeum Alapítvány honlapján az ország különböző tájain található postamúzeumokról tájékozódhatunk. Emellett két virtuális kiállításon vehetünk részt: a Fotótár több mint 5.000 fényképe a fényképezés történetének képi dokumentációja az 1870-es évektől napjainkig, a Telefónia Múzeum oldalain pedig a távközlés történetével ismerkedhetünk meg.

www.ldm.hu
A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum oldala. Tájékozódhatunk a múzeummal kapcsolatos alapinformációkról, állandó és időszaki kiállításokról. A honlapon három adatbázist ajánlunk a látogatók figyelmébe: a Nemzetiségi Fotótár, Népi Gyógyászati Fotótár és a Boszorkányperek Katalógusa igazi kuriózum.

Művészetek

www.muveszetek.hu
Kimerítő linkgyűjtemény a művészet különböző témaköreiben. Magyar művészek és alkotásaik a világhálón.

www.artportal.hu
Kortárs magyar művészet: intézmények, művésztelepek, szervezetek bemutatása. Bőséges válogatás a Kortárs magyar művészeti lexikon anyagából.

www.mke.hu
A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtára. A katalógus mellett még a könyvtári képadatbázisban is lehet keresni.

www.hermitagemuseum.org
Az Ermitázs honlapja. A múzeum kincsei között böngészhetünk, leírásokat olvashatunk róluk. Angol és orosz nyelven érhető el.

Nemzeti kisebbségek

www.umiz.at
Az alsóőri (Burgenland) Magyar Média- és Információs Központ internetes oldalára juthatunk el. A Központ célja a regionális kulturális örökség megőrzése. Különböző adatbázisokkal (ausztriai magyar kisebbségi egyesületek adatai, burgenlandi többnyelvű helységnévtár, Burgenland magyar történelme, képarchívum, magyar receptek németül, külföldi magyar kisebbségi linkgyűjtemény), magyar-német és német-magyar szótárral állnak az internetezők rendelkezésére. Az e-ducation menüpontban pedig német nyelvtudásunkat tehetjük próbára, vagy digitalizált könyveket olvashatunk. Belépés után a honlap nyelve németről magyarra is átállítható.

Nevelés és oktatás

folyoiratok.ofi.hu
Pedagógiai, közoktatási tárgyú folyóiratok, tanulmányok nagy mennyiségben, szabadszavas keresési lehetőséggel.

www.sulinet.hu
A legnagyobb, legrészletesebb közoktatási portál hírekkel, információkkal, tananyagokkal, az iskolai oktatás minden területére kiterjedően.

www.felvi.hu
A hivatalos felsőoktatási portál, a Felsőoktatási felvételi tájékoztató on-line változata számos információval kiegészítve, például felvételi ponthatárok.

www.kir.hu
Tanügyigazgatási szakportál. Magyarország közoktatási intézményeinek hivatalos jegyzéke, számos szempont alapján kereshető adatbázis.

www.opkm.hu
Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum a neveléstudomány és a közoktatás magyarországi információs, neveléstörténeti és kulturális központjának honlapja. On-line katalógus és más adatbázisok.

Növénytermesztés

www.edenkert.hu
Hobbikertész magazin cikkekkel, ismertetőkkel, kereskedők, szolgáltatók szaknévsora.

Orvostudomány

www.informed.hu
Nyitott egészségügyi-orvosi portál, számos kapcsolódó oldallal, amelyek külön szakterületeket dolgoznak fel (pl. májbetegségek, AIDS). Természetgyógyászati anyagokat is tartalmaz. Teljes szövegű kereső számos orvosi folyóiratban és az MSD Orvosi kézikönyv a családban című műben. Ez utóbbihoz regisztráció szükséges.

medinfo.aeek.hu
Az Országos Egészségtudományi Szakkönyvtár weboldala. Kereshetünk a Magyar Orvosi Bibliográfiában is. A különgyűjteményben számos cikket, folyóiratot, hírlevelet találunk.

drinfo.hu
A Dr.Info egészség- és életmódmagazin 1993 óta on-line és off-line módokon áll olvasói rendelkezésére, mely az évek során bővült a Cukorbeteg Élet magazinnal, és egy általános egészségügyi, valamint szakirányosan három portállal. 2008-ban ezeket az off-line és on-line médiumokat Dr.Info csoport néven egyesítették. A csoport vezető tagja, a Dr.Info interaktív hírportál, amely az on-line médiumok lehetőségével élve igen széleskörű szolgáltatásokkal várja olvasóit.

www.hazipatika.com
Kiterjedt adatbázis a vény nélkül kapható gyógyszerekről, írások, cikkek betegségekről, egészségmegőrzésről, életmódról.

Rendőrség

www.police.hu
A Magyar Rendőrség hivatalos oldala. Hírek, tudnivalók, publikációk a szervezetről, bűnügyi statisztikák, bűnmegelőzés, körözések, rendőrsajtó.

Sport

www.nemzetisport.hu
A patinás lap webes kiadása, aktuális sporthírek minden mennyiségben. Adatbank és sportlexikon sok-sok információval.

www.olympic.org
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság angol nyelvű honlapja, az olimpiák, sportolók, sportágak, eredmények és az olimpiai jelképek páratlanul gazdag adattárával.

www.mob.hu
A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja. Hírek, események, aktualitások, sporteredmények és kitüntetések adatbázisa.

www.budapestiolimpia.hu
A Budapesti Olimpiai Mozgalom hivatalos honlapja. Tájékozódhatunk a BOM rendezvényeiről, tallózhatunk a sajtóközleményekben, de akár a mozgalom támogatói között is regisztráltathatjuk magunkat.

www.sportmuzeum.hu
Magyar Olimpiai és Sportmúzeum honlapja. Virtuális kiállítások, sporthistóriák, jeles napok a magyar sport történetében.

Statisztika, demográfia

www.ksh.hu
A Központi Statisztikai Hivatal oldala, amely számos ingyenesen hozzáférhető táblát, módszertant tartalmaz. Népszámlálási adatok, statisztikai térképek, osztályozási számok (SZJ, TEÁOR, stb.) között böngészhetünk.

www.ksh.hu/apps/hntr.main
A Magyar Köztársaság Helységnévtára. A települések hivatalos oldalai, közigazgatási rang, KSH-kódok, terület nagysága, lakónépesség száma, nemzetiségi és vallási megoszlás, a településhez tartozó külterületek.

Szervezetek. Pályázatok. Cégek

www.nonprofit.hu
Civil szervezetek működéséhez szükséges információk, hírek, tudnivalók, képzések, kiadványjegyzékek.

www.pafi.hu
Pályázatfigyelő honlap, ahol pályázati kiírások és eredmények települések, intézmények, közösségek, egyének számára.

www.internettudakozo.hu
Az egyik legnagyobb magyar internetes cégadatbázis. Földrajzi hely, cégnév, termék, márka és egyéb más szempont szerint kereshetünk.

nemzeticegtar.hu
Az összes (közel 600 ezer) Magyarországon bejegyzett cég hatályos alapadatait és számos kiegészítő információt tartalmaz, melyben kereshet cégnév, adószám és cégjegyzékszám alapján

www.mkik.hu
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oldala egy országosan egységesen működő portál-rendszer része, amely lehetővé teszi, hogy az országos vagy bármely területi kamara honlapját felkeresve a vállalkozók közel azonos rendszerbe szervezett gazdasági információkat találjanak. Az állandó tartalmak mellett naponta frissített hírek, információk is fellelhetők.
A www.veszpremikamara.hu a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oldalához vezet.

Színházművészet

www.szinhaz.hu
Magyar Színházi Portál. Műsor, intézmények, színészek, színházi emberek adattára.

Szociális gondoskodás. Fogyasztóvédelem

fogyasztovedelem.kormany.hu
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság honlapja. A legfontosabb célkitűzés, hogy a fogyasztók és a vállalkozások átláthatóbb, követhetőbb tájékoztatást kapjanak jogaikról és kötelezettségeikről, és egyre kevesebb adminisztratív terhet kelljen cipelniük. Fontos emellett, hogy a fogyasztók is tisztában legyenek jogaikkal és éljenek is velük. Legyenek tájékozottak, körültekintőek, vásároljanak kedvük szerint és mégis megfontoltan.

www.oep.hu
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (korábbi nevén OEP) oldala naprakész, hasznos információk közreadásával igyekszik átfogó tájékoztatással szolgálni mind a lakosság, mind pedig az egészségügyi szolgáltatók felé, információt, segítséget adni a felmerült problémák megoldásához. Megismerkedhetünk az egészségügyi ellátások igénybevételének feltételeivel Magyarországon és az EU-ban, nyomtatványokat tölthetünk le.

Társadalomtudományok

szociologiai.fszek.hu
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár SzocioWeb adatbázisa az 1970-től megjelent magyar és a külföldön megjelenő magyar vonatkozású szociológiai irodalom válogatott bibliográfiai adatbázisa, amely jelenleg több mint 202.000 bibliográfiai tételből áll. Folyóiratcikkek, cikksorozatok, tanulmánykötetek, monográfiák, és többkötetes könyvek leírását tartalmazza a szociológia és határterületeinek köréből. Az adatbázis jelenleg több mint 15 ezer teljes szövegre utaló hivatkozást is tartalmaz.

Természetvédelem

www.greenfo.hu
Zöld iránytű a neten. Nagyon bőséges híranyag, elsősorban a lakosságot érintő témákban. Kiadványok, programok ajánlása, hazai és EU-s hírek.

Történelem

www.mult-kor.hu
Ezen internetes médium célja egy portálszerűen rendezett, történelmi kiadvány megjelentetése, amely a múltról szóló információkat megszelídített formában, napi frissítésben, magyarul közvetíti az érdeklődők és a szakmai közösség számára. A Múlt-kor oldalain nem valamilyen romantikus vagy egzotikus letűnt világot idéz meg, hanem - az európai civilizáció arroganciájának is tükröt tartva - a történelmi hagyományhoz, vagy hagyományokhoz való bonyolult viszonyunkkal kíván szembesíteni, tárgyszerűen, tudományos népszerűsítő szemlélettel.

www.titteleki.hu
TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület honlapja. A Segédletek a történelemhez link alatt a történelmet aktívan tanuló, valamint az ezen tudományág iránt érdeklődő látogatók számára kívánnak némi segítséget nyújtani. A szerkesztők igyekeznek a magyar, illetve egyetemes történelem egyes időszakairól alkotott képet ezáltal is teljesebbé tenni. Az egyes témakörök korszakonként, időrendi sorrendben kerültek rendezésre.

www.abtl.hu
A cím az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára lapjait takarja. A levéltár őrzi és kezeli a törvényben meghatározott volt állambiztonsági szervek 1944. december 21. és 1990. február 14. között keletkeztetett iratait, valamint az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyeket ellenőrző bizottságok iratanyagát. Információkat kaphatunk a levéltárról, az iratokban való kutatás módjáról éppúgy, mint az itt őrzött anyagokról.

www.rev.hu
Az ’56-os Intézet - Oral History Archívum lapjára juttat el a link. Az oldal napi frissességgel számol be a részben az Intézet által is szervezett programokról, eseményekről. A lapok valóságos interaktív történelemkönyvet tartalmaznak, amelyet fellapozva sok linkkel, eseménynaptárral kiegészítve olvasható el 1956 hiteles története. A Magántörténelem, 1956 és a Kádár-korszak című menüpontban pedig 39 kortanú vallomása található meg.

www.1956.hu
A honlap az 1956-os magyar forradalomról szól, hétköznapi emberekkel ismertet meg. Az egykori forradalmárok arcát és sorsát bemutató portrék és tanúvallomások mellett itt található az „1956 Budapest - arcok és sorsok” című könyv internetes változata, a teljes interjúkkal, számos kép- és hangrészlettel.

www.neb.hu/hu
A Nemzeti Emlékezet Bizottságát az Országgyűlés állította fel. A Bizottság törvény szerinti feladata a kommunista diktatúrával kapcsolatos állami emlékezet megőrzése, a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárása, valamint a kommunista diktatúra alatt elkövetett, el nem évülő bűncselekmények elkövetői körének felderítésében együttműködés az ügyészséggel. Tudástár, kiadványok, kiemelt kutatások között böngészhetünk az oldalon.

Törvényhozó testületek

www.parlament.hu
Parlamenti Információs Rendszer. A képviselők, bizottságok adatai, felszólalások, viták, javaslatok, különféle dokumentumok sok szempont alapján kereshető részletes adatbázisa. Az Országház épületének ismertetése.

www.magyarorszag.hu
Kormányzati portál magyar állampolgárok számára. Ügyintézési leírások, cégkereső, pályázati kereső, hivatalok adatbázisa. Kormány, minisztériumok, Európai Unió: adatok, EU-s ügyintézési leírások és egyéb információk.

Turizmus

www.erzsebetutalvany.hu
Az Erzsébet utalvány igényléséről, felhasználásának módjairól tájékozódhatunk a lapon, illetve ezen keresztül nyújthatjuk be a pályázatot. Nyomtatványokat tölthetünk le, elfogadóhelyek között böngészhetünk.

www.itthon.hu
Úti tippek, programok és szállásajánlatok Magyarország legnagyobb turisztikai portálján.

konzuliszolgalat.kormany.hu
Részletes, aktuális tudnivalók külföldi utazásról magyar állampolgárok részére, de idegen országbeli turisták is tájékozódhatnak a Magyarországra való beutazással kapcsolatban.

Vadászat. Halászat

www.vadaszlap.hu
Vadászattal kapcsolatos hírek, információk, vadászidény-naptár, jogi szabályozás.

ova.info.hu/index.html
Országos Vadgazdálkodási Adattár. Tartalmazza többek között a vadállományra és a vadgazdálkodásra vonatkozó adatokat (állománybecslés, vadgazdálkodási terv és -jelentés, trófeabírálat), a vadászatra jogosultak címtárát, vadfajonként a vadállomány mennyiségében bekövetkezett változásokat.

www.haldorado.hu
Horgászatról szóló írások, információk, horgászvíz-adatbázis, rekordlista.

Vallás

biblia.hit.hu
A Biblia többnyelvű fordításai.

www.katolikus.hu
A Magyar Katolikus Egyház honlapja. Név- és címtár, miserend, búcsúnaptár, katolikus média, hírek.

www.evangelikus.hu
A Magyarországi Evangélikus Egyház honlapja. Cikkek, írások, adattárak, programok.

www.reformatus.hu
A Magyarországi Református Egyház honlapja. Az egyházat érintő jogszabályok, református média, intézmények.

www.zsido.hu
Magyar zsidó honlap, történelemmel, vallással, közösségi élettel, kultúrával kapcsolatos információkkal.

Zene

www.hunmusic.hu
A Magyar Zenei Tanács az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsának magyar nemzeti szekciója. Oldalukon tagjaikról, zenei eseményekről, intézményekről, versenyekről kaphatunk információkat.

www.bmc.hu
A Budapest Music Center honlapja. Az épületen belül működik a Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár is, weboldala az info.bmc.hu linken érhető el. Kortárs zeneszerzők, előadóművészek, zeneművek és zenei intézmények adatbázisa.

www.muzsikalendarium.hu
A Muzsika című folyóirat on-line változata, teljes szöveggel archivált lapszámokban szabadszavasan lehet keresni.

www.zeneszoveg.hu
Magyar dalok szövegeinek kereshető adatbázisa.

www.fsz.bme.hu
A gyűjtemény magja a körülbelül 30 éves barlangász szöveggyűjtemény, amelyet túrákon, kellemes hangulatú, emlékezetes tábortüzek mellett bővített az oldal létrehozója. A dalok témák szerint csoportosítva, szöveggel és kottával találhatók meg.

www.szepi.hu
A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium oldalán többek között a Kottatár menüpontot ajánljuk, ahol számos dal, népdal szövegét és kottáját találhatjuk meg.

db.zti.hu
Az MTA Zenetudományi Intézet publikusan elérhető adatbázisai: zenetörténeti, folklór és néhány régebbi adattár.

www.ringato.hu
Mikor is kezdődjék a kisgyermek zenei nevelése? Kodály erre így válaszolt: „...kilenc hónappal a születése előtt - tovább mennék: nem is a gyermek, az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése.” Ezért jó, ha ismernek az édesanyák olyan gyerekdalokat, játékokat, magyar népdalokat és egyéb énekelhető zenei anyagot, ami ízléses, ennek a korosztálynak való, amivel elkezdődhet a zenei nevelés a családban. Ehhez nyújt segítséget ez az oldal, ahol gyermekdalokat, mondókákat találunk kottával és szöveggel.