NAVA-pont

Nemzeti Audiovizuális Archívum


A térségben elsőként könyvtárunk NAVA-pontként regisztráltatta magát. Ezzel lehetővé vált, hogy a nemzeti kulturális örökség szerves részét képező audiovizuális műsorszámokhoz olvasóink is hozzáférjenek.

Mi a NAVA?

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum. 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait törvényi szabályozás keretében. Európában szinte egyedülálló gyűjteményei oktatási és kutatási célból, dedikált hálózaton keresztül könyvtári szolgáltatás keretein belül érhetők el nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtárakban, iskolai oktatás célját szolgáló intézményekben, muzeális intézményekben, levéltárakban, valamint kép-és hangarchívumokban.

A NAVA gyűjteménye

A Nemzeti Audiovizuális Archívum teljességre törekvően archiválja a magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorokat. Célja a magyar társadalom, történelem, politika, kultúra, szórakozás televízióban és rádióban megjelenő reprezentációjának megőrzése, feldolgozása, kutathatóvá tétele. A NAVA kiemelt külön feladatként fokozatosan befogadja a Magyar Televízió történelmi és kulturális kordokumentumokat őrző archívumának anyagait és azokat szabadon kutathatóvá teszi.

A NAVA-pontok

Az archívum anyagaihoz külső elérési pontokról is hozzá lehet férni. Ezek az ún. NAVA-pontok. Az archívum adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig a NAVA-pontokon tekinthetők meg. A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele beiratkozott olvasóinknak ingyenes.

Újdonságok a NAVA-ban

A Nemzeti Audiovizuális Archívum létrehozta Tematikus Gyűjteményi oldalát, amely a nava.hu/tematikus/ oldalon érhető el.
Értékes tartalmak kínálata, könnyen elérhető formában - ez a célja a NAVA televíziós kollekciójából szemezgetett, fontos kulturális és emberi értékeket, illetve aktuális eseményeket közvetítő műsorok tematikus gyűjteményekké való rendezésének.

Forrás: www.nava.hu