Felnőtt szakirodalom

Szonja ügynök : szerető, anya, katona, kém

Szerző
Macintyre, Ben

Jelzet: 355 M 10

1942-ben, egy békés, angol falucskában elegáns nő lépett ki a házából, hogy szokása szerint kerékpározni induljon. A szomszédjai által Mrs. Burtonként ismert odaadó feleség és háromgyermekes anya a brit vidéki háziasszonyok mintaképének tűnt.

Ahelyett azonban, hogy az élelmiszerjegy-tömbjével az üzletek felé kerekezett volna, sietve nekivágott az oxfordshire-i tájnak, hogy tudományos hírszerzési adatokat vegyen át az ország egyik legragyogóbb atomtudósától. E titkokat később a kerti vécéjében elrejtett rádión továbbította a szovjet hírszerzésnek.

Mrs. Burton – lánykori nevén Ursula Kuczynski, fedőnevén pedig „Szonja” – ugyanis korántsem egyszerű brit háziasszony volt. Német zsidó családból származott, hithű kommunista lett, a szovjet Vörös Hadseregben ezredesi rangot viselt, és kiválóan képzett kém volt. Svájcban Hitler elleni merénylet tervezésében vett részt, Mandzsúriában a japánok ellen kémkedett, és segített a Szovjetuniónak az atombomba megépítésében – a huszadik század néhány legveszélyesebb kémakciója köthető Szonja nevéhez. A történetét mégsem mesélték el soha – egészen mostanáig.

Forrás: moly.hu
 

Egy anya konfliktusai : Mária Terézia, az uralkodó és gyermekei

Szerző
Badinter, Elisabeth

Jelzet: 943 B 13

Elisabeth Badinter ebben a könyvében, kiadatlan dokumentumokból merítve, az anyaság oldaláról közelíti meg Mária Terézia Habsburg császárné és magyar királynő (1717-1780), kora legnagyobb hatalommal bíró uralkodójának lenyűgöző alakját. Ez az új portré Mária Terézia személyiségének rejtett oldalát fedi fel: a bonyolult egyéniségű anyát, a gyermekeiért aggódó, a legmélyebb gyengédségre, de olykor keménységre, sőt igazságtalanságra is képes anyát. Egy asszonyt, akit gyakran húztak kétfelé kényszerű választásai a szív parancsa és az államérdek között.

A Habsburg-házból származó Mária Terézia (1717-1780) uralkodásának időszakát már számosan megírták történelmi regényekben, vagy éppen tudományos könyvekben. Elisabeth Badinter azonban az anyaság oldaláról közelítette meg ennek a bonyolult személyiségű, gyermekeiért folyamatosan aggódó, de a kor politikai széljárásának megfelelően sokszor kemény, sőt igazságtalan döntéseket is hozó asszonynak az élettörténetét és ennek alapján rajzolta meg portréját. Férjét, Lotaringiai Ferenc császárt 1740-ben az összes uralma alá tartozó országban névleg társuralkodói rangra emelte, de a valódi hatalmat továbbra is Mária Terézia gyakorolta. Az uralkodó szerette férjét, tizenhat gyermeket szült neki, velük jött létre a Habsburg–Lotaringiai-ház.

Első gyermeke, Erzsébet Amália három esztendős korában halt meg. Anna Jozefa hercegnő, bár megérte a felnőttkort, de kolostorba vonult. Karolina Ernesztina nevű kislánya egyévesen távozott az élők sorából, József Benedek Ágost főherceg később II. József (a kalapos király) német-római császár, magyar és cseh királyként vonult be a történelembe. Krisztina főhercegnő Albert Kázmér szász herceghez ment feleségül. XV. Lajos francia király hitvesének szánták Erzsébet nevű lányát, de a frigy a lány betegsége miatt meghiúsult. Károly József Emánuel főherceg tizenhat éves korában halt meg, Amália lánya I. Ferdinánd parmai herceghez ment feleségül. Péter Lipót József főherceg II. Lipót néven német-római császár, magyar és cseh király. Karolina nevű gyermeke már születésekor meghalt, Johanna Gabriella nevű lánya állítólag az esküvője előtt lett öngyilkos, de az esküvője előtt halt meg Josefa nevű gyermeke is. Ezután, nővérei halála miatt Karolina Lujza főhercegnő ment férjhez IV. Ferdinánd nápolyi királyhoz. Antónia lányát, aki XVI. Lajos felesége volt, férjével együtt kivégezték a francia forradalom alatt. Miksa Ferenc főherceg püspök és kölni választófejedelem lett, de az utoljára született öt gyermekének sikerekeit édesanyjuk már nem élhette meg.

A szerző levéltári anyagokra támaszkodva tárta fel Mária Terézia anyaságának jellemző vonásait, egy olyan uralkodónőét, akinek nemcsak a világtörténelem színpadán kellett helyt állnia, mert eközben otthonában a gyermeknevelésben is szeretett volna tökéletesen teljesíteni. Bár nevelőnők vették körül a gyermekeit, ő maga „Utasításban” foglalta össze, melyek azok a főbb szempontok, amelyeknek betartását elvárja a nörszöktől.

Egy gyermekeiért aggódó, felelősségteljes édesanya alakja körvonalazódik a könyvben, egy olyan nőé, aki elsiratta négy gyermekét, az életben maradottakért pedig, ha betegek lettek, őszintén aggódott. Küzdött azért, hogy egyensúlyt tudjon teremteni felelősségteljes politikai teendői és az anyaság követelményei között.

A függelékkel és irodalomjegyzékkel kiegészített, értékes regényes életrajz a történelem iránt érdeklődők figyelmébe ajánlható.

Forrás: kello.hu
 

Hősök és kalandorok : mesél a Fiumei úti sírkert

Szerző
Sal Endre

Jelzet: 920 S 12

A Fiumei úti sírkert Budapest, és egyben Magyarország egyik legfontosabb temetője. Csodás, árnyas fái alatt sétálva szebbnél szebb síremlékeket, emlékhelyeket találhatunk, s látogatóként felébred bennünk a vágy, bár mesélni tudnának az ódon kövek!

Sal Endre, a nagy sikerű Mi, magyarok, Mi, magyarok a századelőn és Mi, magyarok a színpadon szerzője képes szóra bírni az évszázados sírhelyeket, és elénk tudja varázsolni a sokszor megrendítő, felemelő vagy éppen kalandos és nagyon is emberi sorsokat, amelyek e nyughelyek mögött rejtőznek. A tőle megszokott izgalmas látásmódjával olyan emberek történetét meséli el többek között, mint a labdarúgás magyarországi úttörője, Iszer Károly, a testvére emlékét egész életében ápoló Petőfi István, a több száz Titanic-utas életét megmentő hajóorvos, Lengyel Árpád, vagy a csodás könyvritkaságokat gyűjtő Todoreszku Gyula. A Hősök és kalandorok révén újra felfedezhetjük múltunk kiválóságait, és tisztelettel adózhatunk emléküknek.

A kiadványt gazdag képanyag és a temető térképe teszi teljessé, a kötet így akár egy élvezetes sírkerti emlékezőséta kelléke is lehet.

Forrás: moly.hu
 

Így éltek ők, a krimi klasszikusai

Szerző
Edwards, Martin

Jelzet: 810 E 18

Edgar Allan Poe, a briliáns elméjű őrült, Agatha Christie, a kiszámíthatatlan zseni, az alkoholista olajmágnásból íróvá lett Raymond Chandler, John le Carré, a hidegháború krónikása, és a saját hírszerzői tapasztalatait felhasználó Ian Fleming, a 007-es ügynök szellemi atyja… Na és az ír Bram Stoker, aki kiváló rögbijátékos volt, miközben mind matematikából, mind pszichológiából és történelemből kitüntetéssel végezte az egyetemet. És még hosszan lehetne sorolni a híres krimiírókat, akiknek a nevét a kitalált figuráikról oly jól ismerjük. Ebből a könyvből végre megismerhetjük őket magukat is.

Fondorlatos észjárás, műveltség és emberismeret kellett ahhoz, hogy Miss Marple, Poirot, Sherlock Holmes, Philip Marlowe, Auguste Dupin, James Bond és társaik lenyűgözzenek minket a legelképesztőbb bűnügyek felderítésével vagy éppen megtorlásával.

Kik voltak ezek az emberek? Milyen életet éltek? Talán unalomból írtak? Vagy üldözte őket a szerencse? Láblógatva találták ki hőseiket vagy sűrű verejtéktörölgetéssel…?! És vajon gondoltak-e arra, hogy a valóságban is eltegyék valamely ismerősüket, ellenségüket láb alól?

Martin Edwardsnak, a jogásznak és százkötetes krimiírónak, az angol krimiírók társasága jelenlegi elnökének lebilincselő könyvéből mindezekre a kérdésekre részletes választ kapunk.

Forrás: moly.hu
 

Christian Dior

Szerző
Pochna, Marie-France

Jelzet: 687 P 74

1947. február 12-t írtuk, és Párizsban, a Montaigne sugárút 30.-ban bemutatták Christian Dior első kollekcióját, amely New Look néven vonult be a divattörténelembe. Soha nem volt még olyan ruhakollekció, amely ekkora változást hozott volna: a női test vonalait követő és kiemelő vonalvezetés, a felhasznált anyagok mennyisége és minősége, a kidolgozás precizitása forradalmasította a divatot, és kiragadta fásultságából a háború miatt meggyötört embereket.

Christian Dior zsenije beragyogta a divat egét, és alig több mint tízéves divattervezői pályafutása alatt olyan életművet hozott létre, amely a mai napig élteti a márkát. Marie-France Pochna átdolgozott és kiegészített életrajzában végigkövethetjük, hogyan lett a kertért és a virágokért rajongó, a helyét sokáig nem találó normandiai fiúból a divat egyeduralkodója, kibontakozik előttünk a század első felének bohém Párizsa, bepillanthatunk a divattervezés kulisszái mögé, és ráláthatunk egy kicsit egy ösztönös zseni munkamódszerére és belső küzdelmeire.

Forrás: moly.hu
 

Így ettek ők : magyar írók és ételeik

Szerző
Nyáry Krisztián

Jelzet: 894 N 91

Nyáry Krisztián legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk.

Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Ez a könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról, Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni.

30 író, 30 történet és kétszer annyi recept – Nyáry Krisztián megszokott stílusában.

Forrás: moly.hu
 

Piszkos gólok : hogyan használták fel a futballt és éltek vissza vele a történelem legszörnyűbb zsarnokai?

Szerző
Wernicke, Luciano

Jelzet: 796 W 61

A futball az elmúlt évszázadban a világ legnépszerűbb sportjává emelkedett, egyben „kihagyhatatlan” játéka lett azoknak a politikai vezetőknek, akik az emberek, a választópolgárok szívét akarták megnyerni.

A huszadik századi történelem néhány fontos alakítója, köztük Benito Mussolini, Adolf Hitler, Evita és Juan Perón, Augusto Pinochet vagy éppen a drogbáró Pablo Escobar nagyszerű eszközt találtak a futballban a hazaszeretet felkorbácsolására, a tömegek manipulálására és uralkodásuk meghosszabbítására. A labdarúgással (is) igyekeztek legitimálni cselekedeteiket, vagy egyszerűen – a régi római mondást idézve – „kenyeret és cirkuszt” adtak a népnek. (Sokszor azért kenyér nélkül…) Hasznot akartak húzni ebből a gyönyörű játékból, ami néha működött, ám többnyire akkor is csak rövid ideig.

Ahogyan a neves sportújságíró, Luciano Wernicke írja ebben a különleges könyvben: az a nagyszerű játék, amit labdarúgásnak nevezünk, mindegyiküket túlélte.

Forrás: moly.hu
 

Benzema : árnyékból a fényre

Szerző
Dénes Tamás

Jelzet: 796 D 50

Karim Benzema tehetsége korán megmutatkozott szülővárosa, Lyon csapataiban. Kisgyerekként a Bron Terralion játékosa volt, majd 1996-ban (alig kilenc évesen) leigazolta az Olympique Lyon, amelynek felnőtt csapatában is bemutatkozott tizenhét évesen, pár évvel később pedig már a bajnokság legjobb góllövőjeként tartották számon.

A húszas évei elején már topklubok ajánlatai közt válogathatott. A Real Madrid elnöke személyesen kereste fel, így a francia csatár a világ leghíresebb egyesületéhez szerződött. Képességei ellenére eleinte nem tudott megfelelni a hatalmas elvárásnak, ingadozó teljesítményét látva saját szurkolói is kíméletlenül kritizálták.

A magánéletében ugyancsak nehéz időszakot élt át, kétes ügyei miatt eljárások folytak ellene, melyek pályafutását is negatívan érintették. Ám ő nem adta fel, tovább küzdött, s amikor az élet úgy hozta, az árnyékból kilépve számot adott klasszisáról. A madridiak vezéreként az összes sorozatban sikerre vezette együttesét – és valóra váltva gyerekkori álmát, megnyerte az Aranylabdát.

Forrás: moly.hu
 

Rafa Nadal : a tenisz királya

Szerző
Bliss, Dominic

Jelzet: 796 B 69

„Dühöngő Bika” néven is emlegetik a huszonkétszeres Grand Slam-győztes, tizennégyszeres Roland Garros-bajnok spanyol teniszezőt, Rafa Nadalt, minden idők egyik legjobb és legszimpatikusabb teniszezőjét. Dominic Bliss brit újságíró könyve azt a lélegzetelállító utat mutatja be, amelyet bejárt, míg félénk mallorcai kisfiúból a teniszpályák királya lett. A könyv tíz meghatározó mérkőzés összefoglalóján túl azt is az olvasók elé tárja, mik és kik tették Rafát azzá az emberré, akinek ma ismerjük, megismerjük játékstílusának főbb jellemzőit, rituáléit, karrierje pénzügyi vonatkozásait, a rajongókkal való kapcsolatát, magánélete alakulását vagy éppen azt, mivel tölti szabadidejét.

A lenyűgöző fotóanyag és az infografikák még teljesebb képet adnak a játékstílusáról, a gyorsaságnak, az egyedülálló technikának és a kitartásnak eme gyilkos kombinációjáról. Az utolsó fejezet arra keresi a választ, hogy mit hoz a jövő Nadal számára.

Forrás: moly.hu
 

Így neveld a gyereked, hogy ne legyen s*ggfej : a tudomány segítségével óvodától kamaszkorig

Szerző
Moyer, Melinda Wenner

Jelzet: 370 M 92

Mind tisztában vagyunk vele, hogy a fiatalok komoly empátiára, rugalmasságra és nagy tettekre képesek, és mindannyian olyan gyerekeket akarunk nevelni, akik segítenek egy szebb jövő építésében. De miként vihetjük ezt véghez? Hogyan neveljünk olyan gyerekeket, akik kedvesek, figyelmesek és etikusak otthon és a családon kívül is, akikből olyan felnőttek lesznek, akik elkötelezettek a világ jobbá tétele iránt?

A közösségi médiából, a hírekből, sőt a politikából is egyre inkább az az üzenet áramlik a gyerekek felé, hogy az önző, ellenszenves és goromba viselkedés rendben van, sőt az a kifizetődő. A gyerekek és tizenévesek körében ijesztő mértékben növekszik a gyűlölet-bűncselekmények száma, a kamaszoknál pedig egyre csökken az együttérzés.

Az Így neveld a gyereked, hogy ne legyen s*ggfej könnyen érthető, megvalósítható, humoros (de mindig tudományos alapokon nyugvó) útmutató a szülőknek arról, hogyan formálják gyerekeiket őszinte, kedves, nagylelkű, magabiztos, független és kitartó emberekké – akik egy nap talán megváltják a világot. Friss és gyakran meglepő nézőpontból veszi górcső alá a nevelési kérdéseket kisgyermekkortól tinédzserkorig: felvázolja azokat a tulajdonságokat, amelyekkel szeretnénk, ha gyermekeink rendelkeznének – például őszinteség, nagylelkűség, tolerancia –, majd tudományos alapokon nyugvó stratégiákat mutat be, amelyek segítségével a szülők elültethetik ezeket a jellemvonásokat a gyerekeikben.

Forrás: moly.hu