Krimik, thrillerek

Jégtörő

Szerző
Ohlsson, Kristina

Jelzet: O 15

A regény előzményében (Viharjelzés) már megismert August Strindberg személye köré épül a mostani történet is.
Strindberg sikeres karrierjét maga mögött hagyva Hovenäsetbe költözik. A stockholmi üzletember itt használtcikk-kereskedést nyit, szerencséjére az üzlet hamarosan egyre jobban fellendül, nem mellesleg a férfire rátalál a szerelem is, Maria Martinsson nyomozónő személyében.

Úgy tűnik, hogy August zátonyra futott házassága után végre boldog és nyugalmas időszak köszönt rá, azonban a sors útjai kifürkészhetetlenek és a szerelmes idillnek egy napon vége szakad, amikor az egyik fagyos éjjelen, a folyóparton tűz üt ki és a lángoknak két csónakház esik áldozatul. August faháza porig ég és a szomszédjában lakó Axel Ehnbomé viskója is a tűz martaléka lesz. Maria veszi át a nyomozást és csakhamar kiderül, hogy a csónakházakat azért gyújtotta fel valaki, hogy ezzel egy gyilkosságot leplezzen el. Maria nem is sejti, hogy miféle gyalázatos titkok lapulnak a városka múltjában és rendületlenül nyomoz az ügyben, ezzel kockára téve a saját és August életét is…

A hátborzongató történet igazi „csemegéje” lehet a hideg északon játszódó, „jégbefagyott” titkokért rajongó olvasóknak.

Forrás: kello.hu
 

Csend

Szerző
Sigurdardóttir, Yrsa

Jelzet: S 56

Egy hideg reykjavíki napon eltűnik egy csecsemő a babakocsijából. Amikor a takaróját partra veti a tenger, és megtalálják az anyja holttestét, beigazolódni látszik az, amitől mindenki rettegett.

Tizenegy évvel később Rögnvaldur és a felesége a tízéves kislányukat temeti, akinek legyengült immunrendszere nem bírt a kanyaróval. A férfi elhatározza, hogy bármi áron kideríti, hogy ki fertőzte meg a lányát.

A rendőrség néhány hónappal ezután egy nő megcsonkított, fej nélküli holttestére bukkan egy autóban. Freyját is bevonják a nyomozásba mint pszichológus szakértőt, így együtt kell dolgoznia Huldarral, ami egyre jobban megnehezíti, hogy elkülönítsék a munkakapcsolatukat a személyestől. Ráadásul Freyját sorozatos szabályszegéssel gyanúsítják, ami az állásába kerülhet. Vajon Huldar tud neki segíteni? Közben a gyilkosság utáni nyomozás olyan múltbéli titkokhoz és elhallgatott bűnökhöz vezet, amelyek végzetesen összekapcsolják három család sorsát.

Forrás: moly.hu
 

Puccs Moszkvában : Putyin végnapjai - André Calvi visszatér

Szerző
Frei Tamás

Jelzet: F 92

Putyin napjai meg vannak számlálva. De mire képes a hatalmához végsőkig ragaszkodó modern kori cár? És ki lesz az, aki megállítja?

Valahol Oroszországban, a közeljövőben. Teherszállító repülőgép halad Berlinből Moszkva felé, fedélzetén az oroszok számára létfontosságú alkatrészekkel. A gépet a domogyedovói nemzetközi repülőtéren várja az orosz sajtó és az állami híradó. Az ukrán háború kezdete óta Oroszországot sújtó embargó következtében ugyanis nélkülözhetetlen műszerek hiányoznak az orosz repülőgépek karbantartásához. A meghibásodás már több légi katasztrófát okozott. Azt azonban senki sem sejti, hogy a repülőgép a rakományon kívül valami mást is rejt. Az útja végzetes lehet. A következő pár óra megváltoztathatja a történelem menetét…

Mert valaminek változnia kell! Amerika kitart Ukrajna mellett, Kína pedig Putyint támogatja. A több éve húzódó ukrán háború holtpontra jutott, egyik fél sem tud felülkerekedni a másikon, de egyelőre tűzszünetre sincs kilátás. Ráadásul a gerillaháború most már Ukrajna határain túlra is átterjedt: Moszkvában orosz civileket ölnek az ukrán partizánok, miközben az oroszok nyugat-európai politikusok és üzletemberek ellen követnek el merényleteket. Az egész világ aggódva figyeli a fejleményeket. Minden jel arra utal, hogy az ukrán vérfürdőnek csak egyféleképpen lehet véget vetni, Putyint csak egyvalami képes megállítani: egy puccs Moszkvában. Washingtonban legalábbis így gondolják, és Párizsban is…

Frei Tamás új regénye napjaink legkomorabb világpolitikai eseményeit és annak elképzelt következményeit állítja a középpontba. A fordulatos, feszített ütemű akcióthrillerben számtalan valódi szereplő között visszatér a korábbi kötetekből már jól ismert André Calvi, akinek ezúttal minden eddiginél nagyobb kihívással kell szembenéznie.

Forrás: moly.hu
 

Személyazonosság

Szerző
Roberts, Nora

Jelzet: R 76

A termékeny írónő borzongató elemekkel ötvözött thrillerében senki sem az, akinek látszik.

A történet főszereplője, Morgan Albright Baltimore-ban lakik, ahol pultosként dolgozik az egyik bárban. Együtt él szerelmével, Nina Ramos-szal és a házukra felvett jelzáloghitelt is együtt fizetik. Amikor első közös otthonukban lakásavatót rendeznek, Morgan meghív egy srácot, Luke-ot, akivel a bárban ismerkedett meg. A férfi informatikus, látszólag kedves és szimpatikus ember, de ami a vacsorapartin történik, az alapjaiban mond mindennek ellent. Ninát valaki megöli, majd az egyik hátsó ajtót kitörve, a házban található ékszerekkel, pénzzel elmenekül és Morgan autóját is elviszi. A rendőrség forró nyomon indul el, kiderül, hogy Luke valójában egy Gavin nevű bűnöző, aki áldozatait kifosztja, de nemcsak a javaiktól szabadítja meg őket, hanem a személyazonosságukat is ellopja, majd végül megöli a szerencsétleneket. De mi lehet a célja ezzel és miért pont Nina került a célkeresztjébe?

Nemsokára kiderül, hogy a lány szerencsétlenségére rossz időben volt rossz helyen, mert Luke/Gavin valójában Morgant akarta likvidálni. Az FBI figyelmezteti a férfit, keressen biztonságos menedéket, mert a szélhámos gyilkos már rá vadászik. Morgan ekkor elköltözik az anyja házába. Itt találkozik egy Miles Jameson nevű férfivel és lassan kezd körvonalazódni, mi köze van ennek az embernek Gavinhoz és vajon a férfi letett-e már arról a szándékáról, hogy Morgant is meggyilkolja…

A szövevényes, több szálon futó, izgalmakban bővelkedő thriller az írónő híveinek jelent majd csemegét.

Forrás: kello.hu
 

A pók

Szerző
Kepler, Lars

Jelzet: K 38

A könyv továbbra is Joona Linát állítja az események középpontjába, s ahogy arra a szerzőpáros is felhívja a figyelmet, A Pók olvasása során két korábbi thriller, a Lázár és a Homokember című regények egyes részleteiről is lerántja a leplet, így e köteteket mindenképpen érdemes A Pók előtt elolvasni!

Három év telt el azóta, hogy Saga Bauer megkapta a képeslapot, amelynek írója megfenyegette Joona Linnát, és Saga kezébe helyezte a felügyelő megmenekülésének egyetlen lehetőségét. Mivel az idő telt, és nem történt semmi, a dolog jelentéktelen riogatássá törpült, és lassacskán kezdett feledésbe merülni. Egészen mostanáig.

Az egykori kapellskäri koleratemetőben ugyanis egy szinte teljesen lebomlott holttestet találnak egy zsákban, és a gyilkosság helyszínéről előkerül egy hófehér töltényhüvely. Hamarosan világossá válik, hogy a kegyetlen elkövető bonyolult rejtvényeket ad fel a rendőrségnek, lehetőséget nyújtva nekik arra, hogy véget vessenek a gyilkosságsorozatnak.

Joona Linna és Saga Bauer minden erejét latba vetve küzd, hogy az összes apró részlet a helyére kerüljön, és megmenthessék a kiszemelt áldozatokat. A harc az ismeretlennel azonban egyre kétségbeesettebbé válik. Lehet, hogy ezt az ámokfutást képtelenség megfékezni? Talán már foglyul is ejtette őket a Pók hálója?

A Joona Linna-sorozat 9. kötete

Forrás: moly.hu
 

A mélység titka

Szerző
Indridason, Arnaldur

Jelzet: I 58

A Langjökull gleccseren német turisták egy csoportja egy hóbuckából kirajzolódó arcra lesz figyelmes. A jégbe fagyott férfi harminc évvel ezelőtt tűnt el nyomtalanul Reykjavíkban. A hajdani nyomozás során őrizetbe vették a férfi volt cégtársát mint első számú gyanúsítottat, ám később bizonyítékok hiányában elengedték, és a nyomozást lezárták. A rejtélyes eset azonban sokakat évtizedek múlva sem hagy nyugodni. Köztük van Konrád is, a nyomozócsoport egykori vezetője. A rendőrség most ismét előveszi az ügyet, és az azóta nyugdíjba vonult detektívnek döntenie kell, hogy szembenéz-e múltja démonaival. Amikor azonban egy ismeretlen nő váratlan információkkal áll elő, a mozaik darabkáiból egy új kép kezd összeállni, ami az események egyetlen szereplőjét sem hagyja érintetlenül.

A mélység titka erőteljes, ugyanakkor finoman hangolt történet bűnről és lelkiismeret-furdalásról, a múlt árnyaival való küzdelemről és a látszat mögötti valóságról.

Forrás: moly.hu
 

Nincs menekvés

Szerző
Edwards, Mark

Jelzet: E 18

Két évvel ezelőtt a tizenöt éves Scarlett Seattle-be utazott, hogy egy hetet töltsön az ott élő bátyjával, Aidannel. A fiatal lány azonban a városnézést követő éjszaka nyomtalanul eltűnik. Hosszas nyomozás, téves jelek és zsákutcák után Aidan már majdnem feladja a reményt. Ám ekkor egy idős nő, Francesca hosszú vonatútja alatt a hajnali derengésben megpillant egy lányt, amint fejvesztve menekül üldözője elől egy észak-kaliforniai erdei tisztáson. Az asszony azt állítja, hogy a lány csakis az eltűnt Scarlett lehet. De vajon tényleg ő az?

Aidan elindul, hogy kiderítse az igazságot, és a Francesca által leírt helyszínt keresve egy tűzvész sújtotta, eltűnt tinédzserek képeivel teleplakátolt városra, Eaglewoodra talál. A helyiek szemmel láthatóan félnek, a rendőrség pedig nem ad választ Aidan kérdéseire, aki úgy érzi, ismét zsákutcába jutott. Egészen addig, amíg egy véletlen találkozás az éppen hazatérő, eredetileg Eaglewoodból származó Lanával rá nem vezeti őt az első valós nyomra. Ám miközben lassan körvonalazódnak az események, Lana és Aidan halálos ellenségeket szereznek maguknak. Olyanokat, akik bármit megtennének, hogy elhallgattassák őket.

Már csak egyetlen dolog számít: hogy megtalálják Scarlettet – még ha ez az életükbe is kerül

Forrás: moly.hu
 

17 szúrás

Szerző
Winstead, Ashley

Jelzet: W 79

Hat barát, egy megoldatlan gyilkosság.

Tíz évvel a főiskolai diploma megszerzése után Jessica Miller gondosan eltervezte diadalmas visszatérését az elit, amerikai Duquette Egyetemre – beleértve a mögötte minden bizonnyal felhangzó irigy suttogásokat is. Mindenki azt a lányt fogja látni benne, akit ő láttatni akar, a magabiztos és érzéketlen szépséget, nem pedig azt, aki az egyetem elhagyásakor volt – akkor, amikor Heather halála nyomán minden a darabjaira hullott szét, így a hat elválaszthatatlan barát közti kötelék is. Valamint végérvényesen megváltozott a kapcsolata az egyetlen emberrel, akit soha nem lett volna szabad szeretnie.

Nem mindenki kész azonban továbblépni. Nem mindenki hagyta el Duquette-et, és nem mindenki hajlandó hagyni, hogy Heather meggyilkolása megoldatlan maradjon. Valaki eltökélte, hogy csapdát állít a valódi gyilkosnak, és hogy a bűnös megfizet tetteiért. A hat barát újbóli találkozásukkor kénytelen szembenézni annak az éjszakának az eseményeivel, amikor Heather meghalt, ahogy a sokévnyi titokkal is, melyek elhallgatásáért bármire képesek lettek volna.

Ashley Winstead, amerikai írónő két idősíkon játszódó, rejtélyes és hátborzongató thrillere a barátság, a szerelem, a megszállottság és az ambíció sötét oldalát mutatja be magával ragadó stílusban.

Forrás: moly.hu