Mesék

Az első mesekincstáram - Ali Baba és a negyven rabló

Szerző
Cavallone, Maria Cecilia

Korosztály: 3-6 éveseknek
Jelzet: C 13

Ki ne ismerné a Szezám, tárulj! varázsigét? Hát, a kisgyerekek! Éppen ezért "Az első mesekincstáram" sorozatban összegyűjtöttuék a legfontosabb, legszebb meséket, hogy már a kicsik is hallgathassák a történeteket, nézegethessék a bájos illusztrációkat.

Ali Baba egy nagyon okos és roppant szegény fiatalember, aki favágóként dolgozik. Egy nap azonban sikerül bejutnia egy barlangba, ahol mesés kincset őriznek…

Olvassátok el a világirodalom legtöbb rablóját felsorakoztató meséjét!

Forrás: moly.hu
 

Az első mesekincstáram - Hüvelyk Matyi

Szerző
Cavallone, Maria Cecilia

Korosztály: 3-6 éveseknek
Jelzet: C 13

Ki ne ismerné Hüvelyk Matyi történetét? Hát, a kisgyerekek! Éppen ezért "Az első mesekincstáram" sorozatban összegyűjtötték a legfontosabb, legszebb meséket, hogy már a kicsik is hallgathassák a történeteket, nézegethessék a bájos illusztrációkat.

Hüvelyk Matyi bár kicsi, szíve és esze a helyén van, ami nagy segítség, ha mondjuk egy nem kedves óriással találkozik az ember... Olvassátok el a világ legkisebb fiúcskájának meséjét ti is!

Forrás: bookline.hu
 

Az első mesekincstáram - A farkas és a hét kecskegida

Szerző
Cavallone, Maria Cecilia

Korosztály: 3-6 éveseknek
Jelzet: C 13

Ki ne ismerné a kecskegidák esetét a farkassal? Hát, a kisgyerekek! Éppen ezért "Az első mesekincstáram" sorozatban összegyűjtötték a legfontosabb, legszebb meséket, hogy már a kicsik is hallgathassák a történeteket, nézegethessék a bájos illusztrációkat.

A furfangos farkas mindent megtesz, hogy túljárjon a kecskegidák eszén. Vajon sikerül neki? Olvassátok el ti is ezt a mesét, és kiderül!

Forrás: bookline.hu
 

Frászbácsi és más bajok

Szerző
Zilahy L. Ágnes

Korosztály: 6-10 éveseknek
Jelzet: Z 49

Az ízlésesen illusztrált gyermekkönyv mesefüzére követi a magyar műmese hagyományait, ugyanakkor az írónő a maga sajátos gondolataival, motívumaival színesíti azokat.

A mesék nyitó darabja karácsonyi történet: Palkó és Andris kibontja ajándékuk dobozát, amelyben egy égszínkék szemű, koromfekete szőrű cicát találnak. A mese a kölyökmacska szemszögéből láttatja, miképp tanácskozik a család arról, mi legyen a cica neve.

Rövidesen eljön a tavasz, a kert megelevenedik, Sudár Zoé, a fenyő új élénkzöld tűleveleket hoz, a meggyfa ágai is hajladoznak a szellőben, a feketerigók is dalra fakadnak, Napocska pedig elűzi a téli fellegeket az égről (A kertünk lakói).

A mesék állandó szereplője, Jerry, a cica alagútnak nézi a nyári zivatar után fölragyogó szivárványt (Színes varázslat).

Egy éjszaka megjelenik a kertben Nyestúrfi, aki a rigópár fiókájára vetett szemet, ám Jerry a kis madár védelmére kel (Ugye, mi jóbarátok vagyunk?).

Az idő haladtával és a kötetke vége felé a kert lakói már az őszre készülnek, előbb még föltűnik Nyártündér és Ősztündér, akik kéz a kézben járnak, őket köszöntik az állatok. Megfigyelik, ahogyan Ősztündér megrázza a köpenyét, amelyből előbújik Szelecske, hogy lerázza a fákról a megsárgult leveleket (Karmesteri pálca).

A négy évszakot végigkísérő mesefüzér állandó szereplője, a cseperedő Jerry cica nedves bundáját a szomszéd Frászbácsi autójának meleg motorháztetőjén szárítgatná, ám az öregúr roppant goromba ember, és elzavarja, de Jerry megbocsát neki, mert nehéz gyermekkora volt (Frászbácsi és más bajok).

Az utolsó mesében Téltündér megsuhintja négyévszak-pálcáját, beköszönt a hideg, a két gyerek, Palkó és Andris meg finomságokkal rakják meg Sudár Zoé, a fenyő ágain lógó madáretetőt (Tűzijáték).

Zilahy L. Ágnes hétrészes mesefüzére a kert lakóinak életét a négy évszak sorában jeleníti meg, rendkívül igényes illusztrációk kíséretében.  

Forrás: www.kello.hu
 

Regölős mese

Szerző
Takács Viktória

Korosztály: 6-10 éveseknek
Jelzet: T 18

Végre beköszöntött a tél, és megérkezett az első igazi hó. Minden gyereken bizsergető izgalom lett úrrá: végre mehetnek szánkózni! Borka öröme azonban nem felhőtlen. Sajnos neki nincsen új kabátja, kinőtte a kesztyűjét, és a sapkája is eléggé kisbabás... Sokan csúfolják is emiatt. Kivéve Somát, a legjobb barátját, akinek még a bánatát is el meri mondani: a családja nehéz helyzetben van, nem telik se új szánkóra, se új ruhákra. Soma a nagymamája biztatására ősi varázslásban bízik, ezért meghívják a faluba a regősöket, akik minden jót kívánhatnak és teremthetnek az új esztendőre. Vajon mit hoz a tavasz Borkáéknak? Nem lehet kétségünk: a regölés ősi "tudománya" hatásos lesz ismét, és áldás vár a családra.

A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat - Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg.

Forrás: bookline.hu
 

Barkamesék - Az erdei szülinap

Szerző
Vadadi Adrienn

Korosztály: 3-6 éveseknek
Jelzet: V 11

Tudjátok, kik azok a barkák? Apró lények, akik az erdő sűrűjében laknak odúkban, bokrok alatt, fű között. Tavasszal pottyantak ki a barka pihe-puha terméséből: elsőként Pipi és Patyi, a két testvér, aztán Bobba, Szilka és Cece, a barátaik. Szeretnek hintázni, mogyorót ropogtatni és szamócát enni, és persze rögtön jó barátságba keverednek az erdő lakóival. Ha pedig egyikük bajba jutna, a másik rögtön a segítségére siet!

Vadadi Adrienn új sorozatának kedves meséi az egyszerű gyerekkor és a természet megnyugtató világába kalauzolnak.

Forrás: bookline.hu
 

Piros orr mesék - nevetésben a remény

Korosztály: 3-6 éveseknek
Jelzet: P 72

"Aztán a buborékból az egyik bohóc kezében hógolyó lett, és több se kellett, a szoba lakói már dobálták is egymást a láthatatlan hógolyókkal, hangosan nevetve, ha az egyik valakit eltalált. A kórházi szoba falai kitágultak, a fehér csempék havas hegyoldallá változtak, és a megszokott fehér csendet egyre harsányabb rikkantások törték meg."

A képzelet és a mosoly minden akadályon átsegít gyereket, felnőttet egyaránt. A nevetés gyógyító erejéről olyan remek szerzők írtak érzékeny meséket ebbe a kötetbe, mint Beck Zoltán, Böszörményi Gyula, Farkasházi Réka, Gimesi Dóra, Kádár Annamária, Kárász Eszter, Kiss Ottó, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Vadadi Adrienn. A legmegrettentőbb dolgokról - mint egy betegség, műtét, trauma - is könnyebb beszélni egy-egy mesélés után.

Ezt a megkönnyebbülést, reménnyel töltött együtt olvasást Rippl Renáta bájos illusztrációi teszik teljessé.

Forrás: bookline.hu
 

A kuflik és a puffpuding

Szerző
Dániel András

Korosztály: 3-6 éveseknek
Jelzet: D 18

Előfordult már veled, hogy mindent a recept szerint csináltál, mégsem olyan lett a süti, amilyet vártál? A kuflikkal pontosan ez történik, ez a puding ráadásul olyan furcsán viselkedik, hogy ilyet még nem látott az elhagyatott rét! Amikor aztán mindent beborít a hó, szegény kufliknak semmi ennivalójuk nincs. Annyira korog már a gyomruk, hogy bármit megennének, amit találnak. Pedig lehet, hogy amivel a háromfejű tapangy kínálja őket, azt nem kéne...

Forrás: bookline.hu
 

Lengemesék - Vilkó útra kel

Szerző
Berg Judit

Korosztály: 6-10 éveseknek
Jelzet: B 55

A Lengemesék négy évszakával körbeért az év, lezárult a Nádtenger történetének egy időszaka. Tél végére a főszereplő, Füttyös Vilkó korábban zöld haja bebarnult, így végre ő is igazi őrző lehet. Vajon mi lesz az első nagy feladata?

Berg Judit most tovább meséli a bátor lengefiú kalandjait és a négy évszak egyik nagy rejtélye is megoldódik. Minden rajongó tudja, hogy Vilkó édesapja, Füttyös Tóbiás évekkel ezelőtt nyomtalanul eltűnt. Nemcsak a lengék keresték hiába, hanem az olvasók is számos levéllel ostromolták a szerzőt, hogy kiderüljön, mi történt a híres őrzővel azon a végzetes bevetésen, amikor nem tért vissza Lengevárba. Most mindenre fény derül! Füttyös Vilkó híreket kap, amelyek alapján úgy tűnik: apukája Afrikába került, ahonnan nem tud hazatérni. A bátor lengefiú ezért útra kel immár saját hátasrigóján, legjobb barátja, Lile társaságában, hogy megkeresse Tóbiást Afrika ismeretlen vidékén.

Forrás: bookline.hu
 

Furi - Segítő mesék szuperérzékenyeknek, félénkeknek és szeretnivaló különcöknek

Szerző
Vibók Ildi

Korosztály: 6-10 éveseknek
Jelzet: V 82

Mi történhet, ha úgy nőjük ki a legkedvesebb kék pólónkat, hogy nincs helyette másik kedvenc a szekrényben? Vagy ha reggelire nem a megszokott tejbegrízt kapjuk? És ha a Mami már megint vendégeket hív, pedig még csak egy hete, hogy a legóvárunkat szétdobálta Benőke, a szuperhangos szomszéd kisfiú? Vannak, akik ilyen helyzetekben csak legyintenek, hogy ugyan már!

De vagyunk olyanok is - nem is kevesen -, akiknek a világa ilyenkor egy pillanat alatt darabjaira hullik. Ettől azonban még nincs velünk az égvilágon semmi baj! Csak okos tervezésre van szükség, hogy jól vegyük az akadályokat.

A történet hőse, Lackó is nap mint nap birkózik a nehézségekkel, de szerencsére nincs egyedül. Mellette áll jó barátja, Furi, a minden lében kanál kaméleon, aki egy kicsit szintén más, mint a többiek, de épp ettől olyan különleges. Segít Lackónak, hogy megküzdjön a problémákkal - és megsúgjuk: nekünk, olvasóknak is. Azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik szívesen bújtatnák páncélba a lelküket, mielőtt nekivágnak a mindennapi kalandoknak.

Vibók Ildi, aki 2022-ben Hubby-díjat kapott a diákzsűritől az Év Ismeretterjesztő Könyvéért (Szeretnék egy aranyhalat!), ezúttal a világhírű pszichológus, Elaine N. Aron "Szuperérzékeny gyerekek" című műve alapján írt segítő meséket. Az élményt Szimonidesz Hajnalka gyönyörű, szellemes illusztráció teszik teljessé.

Forrás: bookline.hu