Gyakran Ismételt Olvasói Kérdések

Kedves Olvasóink!

Számtalanszor hívnak bennünket telefonon, küldenek üzenetet, lépten-nyomon megállítanak bennünket az utcán kérdéseikkel. Igyekeztünk és igyekszünk ezekre legjobb tudásunk és a rendelkezésünkre álló információk birtokában válaszolni, de vannak olyan kérdések, amelyek nagyon sokszor előfordulnak. Ezeket szedtük – válaszokkal együtt – most csokorba.

Milyen feltételekkel látogatható a könyvtár?

Az érvényben lévő rendelkezések, jogszabályok alapján már védettségi igazolvány és maszk használata nélkül is látogatható a könyvtár és az Információs Központ. Amennyiben igénylik, megelőzés céljából használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket!

Mikor van nyitva a könyvtár?

Év közben az alábbi nyitvatartással várjuk olvasóinkat:
- hétfőn és kedden: 13-19 óra
- szerdán: 9-12 és 13-19 óra
- csütörtökön és pénteken: 13-19 óra
- szombaton: 9-15 óra között.

Nyáron, általában júliusban egy hónapra bezárunk, illetve augusztusban szombatonként nem vagyunk nyitva. Ezeket a változásokat honlapunkon és közösségi oldalunkon jelezzük.

Lejárt a könyvtári tagságom, hogyan tudom ezt meghosszabbítani?

A tagság meghosszabbításához, kérjük, fáradjon be személyesen könyvtárunkba irataival, amelyeket ellenőrzünk, hiszen év közben bárkinek lejárhat a személyi igazolványa, vagy új helyre költözhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy 2021. május 10-től a tagsági díjat bankkártyával is fizethetik!

Nem tudok belépni a saját felületemre a honlapon található katalógusban!

Önnek valószínűleg lejárt a tagsága, így a program nem engedi belépni. Ettől függetlenül keresni és tájékozódni tud a katalógusból. Segítséget ehhez a Katalógushasználat menüben talál (honlapunk jobb oldalán).

Honnan tudom, hogy az általam keresett dokumentum kölcsönözhető-e?

Miután megtalálta a könyvet (a keresés folyamatáról a Katalógushasználat menüben talál segítséget), kattintson a keresett könyv adatlapján a jobb alsó sarokban található zöld + jelre. (A képen bekarikázva látható.)

katalógus 1

Ezután kattintson a Példányadatok melletti számra:

katalógus 2

Ezután egy felugró ablakban tudja megnézni a könyv státuszát. Ha kölcsönzésben van, ezt látja:

kölcsönzés

Ha szabadon elérhető, bent van a könyvtárban és Ön kikölcsönözheti, ez látható:

szabad

Ha még feldolgozás alatt van, de nemsokára kölcsönözhető lesz, akkor ez a felirat fogadja:

feldolgozás

Hogyan és mikor lehet visszavinni a nálam lévő könyveket?

Nyitvatartási időben a könyvtárban lehet visszaadni a kikölcsönzött dokumentumokat. Amennyiben a könyvtár éppen nincs nyitva, vagy nem szeretne felmenni az emeletre, az Információs Központban le lehet adni a könyveket.

A gyermekkönyvtári könyvek is visszavihetők?

Igen, a gyerekeknek kikölcsönzött könyveket is a fent említett módon lehet visszajuttatni.

Késedelmi díjat kell fizetnem, ha a lejárati határidő után viszem vissza a könyveket?

Minden esetben a lejárati határidő után biztosítunk 10 nap türelmi időt, amely alatt nem számolunk fel késedelmi díjat. Az ez után visszahozott dokumentumokra (könyv, folyóirat, CD, DVD, diafilm) 5 Ft/nap/dokumentum díjat kell megfizetni. Erről postai úton értesítjük az olvasókat.

Hogyan lehet megelőzni, hogy késedelmi díjat kelljen fizetnem?

Beiratkozáskor (de később is bármikor) könyvtárunkban kérheti, hogy rögzítsük adatlapján az e-mail címét. Ebben az esetben integrált rendszerünk a lejárati határidő előtt 3 nappal küld Önnek a megadott e-mailre egy figyelmeztető üzenetet. Kérjük, hogy figyelje elektronikus postaládáját, mert előfordulhat, hogy a levelezőprogram spam-ként érzékeli ezt az üzenetet!

Csökkentett nyitvatartási idő vagy bezárás várható-e a rezsiszámlák emelkedése miatt?

Egyelőre nincs tudomásunk ilyen jellegű korlátozásról, így változatlan nyitva tartással várjuk továbbra is olvasóinkat.

**************************************************

Köszönjük megértésüket, türelmüket! Amennyiben van olyan kérdésük, amire nem kaptak választ, jelezzék, és bővítjük a listát!

Az ajkai Városi Könyvtár és a Bogáncs gyermekkönyvtár munkatársai