Annie Ernaux nyerte 2022-ben az irodalmi Nobelt!

A francia Annie Ernaux nyerte 2022-ben az irodalmi Nobel-díjat.

Az indoklás szerint azért a bátorságért és éleslátásért, amivel feltárja a személyes memória gyökereit, elidegenedését és határait. Ernaux hisz az írás felszabadító erejében - munkássága megalkuvást nem tűrő, közérthető, letisztult.

Annie Ernaux (születési neve Annie Duchesne; született 1940. szeptember 1-jén) francia író, irodalomprofesszor, aki többnyire önéletrajzi ihletésű irodalmi munkásságában szoros kapcsolatot ápol a szociológiával. Ernaux a normandiai Yvetot-ban nőtt fel, munkásosztálybeli háttérrel, szüleinek volt egy kávézója. A roueni, majd a bordeaux-i egyetemen tanult, ahol tanítói képesítést szerzett, majd felsőfokú diplomát modern irodalomból 1971-ben. Egy ideig egy Marivaux-ról szóló, befejezetlen diplomamunkán dolgozott.
Az 1970-es évek elején a Bonneville-i Lyceumban, az Annecy-le-Vieux-i Évire Főiskolán, majd Pontoise-ban tanított, mielőtt csatlakozott a Nemzeti Távoktatási Központhoz (Centre national d'enseignement à distance - CNED). Ernaux irodalmi pályafutása 1974-ben kezdődött, Les Armoires vides (Kitakarítva) című önéletrajzi regényével. 1984-ben elnyerte a Renaudot-díjat egy másik önéletrajzi művéért, a La Place (Egy férfi helye) című önéletrajzi elbeszélésélért, amely az apjával való kapcsolatát és a franciaországi kisvárosban való felnövekedését, valamint a felnőtté válás és a szülőhelyétől való eltávolodás későbbi folyamatát állítja középpontba.
Nagyon korán elfordult a szépirodalomtól, hogy az önéletrajzra összpontosítson. Műveiben történelmi és egyéni élményeket ötvöz. Regényei szülei társadalmi felemelkedését, kamaszkorát, házasságát, szenvedélyes viszonyát egy kelet-európai férfival, abortuszát, Alzheimer-kórját, édesanyja halálát és mellrákját mutatja be. Ernaux Frédéric-Yves Jeannet-val közösen írta a L'écriture comme un couteau (Az írás éles, mint a kés) című művét is. A francia kritikusok által igen kedvezően fogadott 2008-as az Évek című történelmi memoárját sokan főművének tartják, ez a kötet magyarul is megjelent 2021-ben.
Magyarul az Évek, Az árulás/Egy asszony és a Lánytörténet című könyvei olvashatók.

Annie Ernaux jelenleg a kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írója. Az utóbbi években világszerte egyre ismertebbek a könyvei, a velencei filmfesztiválon például tavaly nagy sikere volt Audrey Diwan Happening című filmjének, amely Ernaux L’Evénement című regényét dolgozta fel.

Az Évek bizonyos szempontból életművének megkoronázása, egy nagy összefoglaló életrajzi könyv, ami úgy mutatja meg egy élet szakaszainak változásait és a társadalom nagy korszakváltó pillanatait, akár egy régi fényképalbum. Ernaux különböző interjúkban sokszor elmondja, hogy ő nem fikciót ír, hanem az önéletírás, a szociológia és a történelem találkozási pontjai érdeklik. Ennek az írói elképzelésnek a csúcsra járatása a könyv, amely egy nagyszabású leltármunka: a 40-es évektől a 2000-es évekig gyűjti össze az élete során felhalmozott meghatározó emlékeket, benyomásokat, gondolatokat. És miközben a saját életét felidézi, úgy, hogy önarcképről önarcképre haladva mesél, az egész generációjának a történetét elmondja, valamint azt is, hogyan alakult a közhangulat és a közvélemény ezekben az évtizedekben. A mű nagyon erős irodalmi kísérlet, pontos, szerethető atmoszférája van és gyönyörű mondatokba csomagolva olvashatjuk egy élet összes tanulságát benne.

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux másik, önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. A történetben olyan témák jelennek meg, mint az áldozathibáztatás vagy az étkezési zavarok.

Mivel a Nobel az a díj, amelynél - például a Bookerrel ellentétben - nincs sem hosszú-, sem pedig szűkített lista, és még a jelöltek nevét is ötven évre titkosítják, előzetesen mindenki csak találgatni tud a nyertes személyét illetően. Jobb híján minden évben marad ez a lehetőség, és a fogadóirodák oddszai alapján próbálkozhatunk tájékozódni (amiben nincs semmi racionalitás, de jó móka). Krasznahorkai László és Nádas Péter neve is évről évre felmerül, nem volt ez másként idén sem. 2021-ben amúgy épp Annie Ernaux-t tartották a legesélyesebbnek. Tavaly végül Abdulrazak Gurnah kapta a Nobel-díjat.

(Forrás: Könyves Magazin)