Ifjúsági szakirodalom

Pehelykönnyű ünnepek - Mesék, receptek, játékok

Korosztály: 6-10 éveseknek
Jelzet: 398 P 52

A Pehelykönnyű ünnepek arról szól, amit a címe is ígér; a készülődésben segít, hogy olyanná tegyük az ünnepeinket, amilyennek mi szeretnénk. Ismert kortárs írók meséi, versei hangolnak a jeles napokra, Harmath Eszter nagyszerű, pompás receptjeivel, Lovász Andrea játékaival lesz ez a könyv valódi használati útmutató ünnepekhez. Advent, karácsony, szilveszter, farsang, húsvét, őszi ünnepek, születésnapok, vendégvárás, ajándékkészítés - csupa jeles nap, amire együtt készülhet az egész család!

Szerzők: Berg Judit, Grecsó Krisztián, Harmath Eszter, Kertész Erzsi, Kiss Ottó, Lackfi János, Máté Angi, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina

Forrás: bookline.hu
 

Marvel Pókember: Szereplők nagykönyve

Szerző
Wallace, Daniel

Korosztály: 10-14 éveseknek
Jelzet: 810 W 20

A Marvel univerzumát még a legrátermettebb rajongónak is komoly erőfeszítésébe kerül követnie, minden egyes szereplő számon tartása pedig lassan teljesen lehetetlenné válik, annyira szerteágazó lett ez az évtizedek óta épülő világ. A jelen kötethez hasonló összefoglalók viszont kiváló segítséget nyújtanak abban, hogy ha hirtelen nem jut eszünkbe például a Fantasztikus négyes egyik tagjának polgári neve, vagy hogy a Pókverzumban Pókembernek milyen alternatív megfelelői vannak. Ugyanis amióta a Marvel a multiverzum koncepciójával színre lépett, a párhuzamos univerzumok végtelen számú variációt és eltérő történetszálat hoztak egyszerre játékba. A legújabb Pókember filmadaptáció is ezzel játszik el, nem is beszélve az animációs változatról, ahol egy új Pókember, Miles Morales debütálását nézhetjük végig.

A jelen kötetből több mint kétszáz hőst és szupergonoszt ismerhetünk meg alaposan. Az adatok között ott találjuk a karakter polgári nevét, szuperképességeinek listáját, valamint hogy mikor és kiknek az oldalán tűnt fel, milyen történetvonalon találkozhattunk vele legutóbb. A színes grafikákkal illusztrált kiadvány emellett feltünteti minden szereplő esetében az „erőértéket” is, vagyis hogy milyen erős, szívós, gyors, intelligens, és hogy milyen képzett a harcban. A kiadvány rajongóknak kötelező darab.

Forrás: www.kello.hu
 

Élet az ember előtt - Képes ismeretterjesztés gyerekeknek

Korosztály: 7-10 éveseknek
Jelzet: 560 E 39

A világegyetem közel 14 milliárd éve kezdett kialakulni, Földünk pedig 4,6 milliárd esztendős. Bolygónkat 165 millió éven keresztül a dinoszauruszok uralták, amelyek szinte egyik pillanatról a másikra tűntek el egy globális kataklizma következményeként.

Az emberi faj története mindehhez képest csupán rövid epizódnak tűnik, ezért mindenképpen jogos feltennünk a kérdést: mi volt előttünk? Milyen volt a Föld klímája, a szárazföldek és vizek elhelyezkedése sok százmillió évvel ezelőtt? Buták és lomhák voltak a bolygót benépesítő dinók, vagy szélvészgyorsak és ravaszak? Melyik nőtt a legnagyobbra, hogyan tudták fenntartani magukat? Mi jött utánuk? Hová tűntek a gyapjas mamutok, a barlangi oroszlánok és a kardfogú macskaformák? Az élőhelyünk rengeteg változáson ment keresztül, mire kialakult mai formája, és uralkodóvá váltak a Földön az emlősök - majd kiemelkedett az ember.

Forrás: bookline.hu
 

Hogyan működnek a gépek? - A kenyérpirítótól a vonatokig, a légpárnás hajóktól a robotokig

Szerző
Martin, Steve

Korosztály: 7-10 éveseknek
Jelzet: 620 M 36

Leginkább a kisiskolás korosztály számára ajánlható - de akár egy felnőtt olvasó számára is érdekes lehet - Steve Martin kiváló ismeretterjesztő képeskönyve, amelyben különféle gépezetek működési alapelveit mutatja be tömör, lényegre törő, ugyanakkor élvezetes stílusban.

A gyerekek olyan eszközök "belsejével" és működésével ismerkedhetnek meg, mint a kenyérpirító, a vécé, a radiátor, a mikró, a bicikli, az autó, a gőzmozdony és "nagytestvére" a villanyvonat, a mikrofon, a hőmérő, a tűzőgép, a füstjelző, az ajtózár és hasonlók.

A szerző a végén emeli a tétet és igyekszik elmagyarázni a kis olvasóknak, hogy miként funkcionál a Nagy Hadronütköztető és a marsjáró. Az egyes gépezetekre egy-egy oldalt szánt, ahol a részletes, lényegi részeket kiemelő színes ábrák mellett olvashatók a világos, rövid magyarázatok.

Forrás: www.kello.hu
 

Egyiptom - A fáraók birodalma

Korosztály: 7-10 éveseknek
Jelzet: 930 E 30

Földünk egyik mostoha adottságú vidékén, Afrika északkeleti részén jött létre a három évezreden át fennálló ókori birodalom: Egyiptom. Megmaradását és virágzását a Nílus folyó termékeny völgyének köszönhette, amely elviselhető klímát és bőséges termést biztosított az ott élőknek.

A birodalom Alsó- és Felső-Egyiptom egyesülésével alakult ki, uralkodói pedig - a fáraók - szinte isteni hatalommal felvértezve kormányozták országukat. Hatalmas piramisokat építettek, elsöprő hadjáratokat vezettek, leigázták a környékbeli népeket, és páratlanul gazdag építészeti, kulturális, tudományos és művészeti örökséget hagytak maguk után.

A múltat felderítő első modern kori régészek még hittek a babonákban, a fáraók átkában, de már ők is végtelen elismeréssel adóztak az emberiség első nagy civilizációi közé tartozó Egyiptomnak. Hogyan fejlesztették ki a mumifikálás bonyolult és rejtélyes technikáját? Melyek voltak a legnagyobb városaik? Hogyan jutott el Egyiptom a fénykortól addig, hogy végül a Római Birodalom éléskamrájává változott? A színes képekkel illusztrált könyvből megismerheted izgalmas és fordulatos történelmüket.

Forrás: bookline.hu

Menekülés a múzeumból - Szabadulószobás fejtörők

Szerző
Hamer-Morton, James

Korosztály: 10-14 éveseknek
Jelzet: 794 H 25

Adam Parkinson élete legfontosabb múzeumlátogatására indul. A Wexell Corporation épületében rejtélyes eredetű műalkotások titkát kell megfejtenie, így teljesítheti küldetését, és egy súlyos csapástól mentheti meg az emberiséget. Ráadásul igyekeznie kell: ha nem jut tovább a megadott időn belül, kudarcot vall.

Bújj Adam bőrébe, hogy az ókori Egyiptomtól a viktoriánus Anglián át egészen a jövőig különféle korszakok műremekei között kalandozva próbára tedd megfigyelő-, kombinációs és logikai készségedet! A különböző nehézségű, izgalmas rejtvényekben bővelkedő hat terem igazi interaktív szabadulószobás élményt nyújt, ha pedig elakadnál, háromféle segítség is a rendelkezésedre áll.

Indulj máris! Az óra ketyeg...

Forrás: bookline.hu
 

Minecraft: Vöröskő kézikönyv

Korosztály: 10-14 éveseknek
Jelzet: 681.3 M 69

Lépj szintet a kreativitásban és a barkácsolásban a "Minecraft: Vöröskő kézikönyv" segítségével - az egyetlen könyvvel, amelyre szükséged lesz, hogy magad mellé állítsd a vöröskő lehengerlő hatalmát.

Fedezd fel, hogyan építhetsz különleges biztonsági rendszert, mely a bázisod védelméért felel, automatizált bányászgépeket, és még számos titkot, amely megváltoztatja a játékod menetét!

Forrás: bookline.hu
 

Mindent tudni akarok a Földről! - Kis természetbúvárok képes enciklopédiája

Korosztály: 10-14 éveseknek
Jelzet: 550 M 69

Környezetünk megismerése izgalmas kihívás minden gyereknek. Ez a könyv kalandos barangolásra hív, a hegycsúcsoktól az óceánok mélyéig, a Föld fortyogó belsejébe és a Naprendszer égitestjei közé.

Ismerj meg több száz földrajzi érdekességet bolygónkról! Tudj meg mindent a kőzetekről, a földrengésekről, az állatok élőhelyeiről, a víz fontosságáról, az időjárásról és az éghajlatváltozásról!

Fedezd fel a természeti erőforrások gazdagságát, és hogy te mit tehetsz a Föld értékeinek megóvásáért!

Forrás: bookline.hu