Fehér madár

Szerző
Palacio, R. J.

Korosztály: 12-14 éveseknek
Jelzet: P 13

A színes képregény formájában megéledő, szívszorító történet Sara Blumról szól, egy zsidó kislányról, aki a második világháború idején a nácik által megszállt Franciaországban próbálja meg túlélni a világégést.

A történet kezdetén Sara már nagymama, unokájával Julian Albassal FaceTime-on keresztül beszélget. A fiú arra kéri szeretett nagyiját, mesélje el, hogy élt a második világháború alatt Franciaországban. A „Grandmère” eleinte habozik belekezdeni a történetbe, mivel az emlékei annyira fájdalmasak, nem akarja felidézni azokat, de végül úgy dönt, Julian és korosztálya tagjainak tudnia kell azokról a borzalmakról, amelyek a holokauszt alatt megmérgezték az egész világot.

A kislány az 1930-as években boldogan élt szüleivel a francia fővárosban, édesapja jónevű sebész, aki nagyon szerette a családját. Amikor a németek megszállták Párizst, az apa el akart menni a fővárosból, Sara édesanyja azonban maradásra bírta őt. Ekkor már a kislány iskolájában is félelmetes, ijesztő események történnek. Egy osztálytársát, egy sánta kisfiút testi hibája miatt félig agyonvert egy nála sokkal erősebb, fasiszta elveket valló, kegyetlen kamasz, majd amikor a nácik egy partizánt a gyerekek szeme láttára lelőnek, Sara lelkében eluralkodik a félelem. Családjának tagjai elszakadnak egymástól, Sara származása miatt menekülni, bujkálni kényszerül, egy kedves francia házaspár, Beaumierék pajtájában talál menedéket. Ez a hely jelentette számára a biztonságot, itt a képzelete szabadon szárnyalhatott, miként egy fehér madár, ilyenkor az alkonyi fényben egy kicsit el tudta felejteni a háború borzalmait.

Sajnos azonban a tragédiák sora őt sem kerülhette el, legjobb barátját veszítette el a harcok során, de miután befejeződött a háború, édesapja, aki régóta kerestette őt, végre rátalált a kislányára…

A nagymama szívetmelengető, megindító történetének záróakkordjaként a képregényhez kapcsolódó értékes információkat, szószedetet, a francia szavak kiejtésének jegyzékét és egy felhívást olvashatnak a fiatalok arról, hogy mindig minden időben tiltakozni kell az előítélet, a kirekesztés, az idegengyűlölet ellen.

Forrás: www.kello.hu