Frászbácsi és más bajok

Szerző
Zilahy L. Ágnes

Korosztály: 6-10 éveseknek
Jelzet: Z 49

Az ízlésesen illusztrált gyermekkönyv mesefüzére követi a magyar műmese hagyományait, ugyanakkor az írónő a maga sajátos gondolataival, motívumaival színesíti azokat.

A mesék nyitó darabja karácsonyi történet: Palkó és Andris kibontja ajándékuk dobozát, amelyben egy égszínkék szemű, koromfekete szőrű cicát találnak. A mese a kölyökmacska szemszögéből láttatja, miképp tanácskozik a család arról, mi legyen a cica neve.

Rövidesen eljön a tavasz, a kert megelevenedik, Sudár Zoé, a fenyő új élénkzöld tűleveleket hoz, a meggyfa ágai is hajladoznak a szellőben, a feketerigók is dalra fakadnak, Napocska pedig elűzi a téli fellegeket az égről (A kertünk lakói).

A mesék állandó szereplője, Jerry, a cica alagútnak nézi a nyári zivatar után fölragyogó szivárványt (Színes varázslat).

Egy éjszaka megjelenik a kertben Nyestúrfi, aki a rigópár fiókájára vetett szemet, ám Jerry a kis madár védelmére kel (Ugye, mi jóbarátok vagyunk?).

Az idő haladtával és a kötetke vége felé a kert lakói már az őszre készülnek, előbb még föltűnik Nyártündér és Ősztündér, akik kéz a kézben járnak, őket köszöntik az állatok. Megfigyelik, ahogyan Ősztündér megrázza a köpenyét, amelyből előbújik Szelecske, hogy lerázza a fákról a megsárgult leveleket (Karmesteri pálca).

A négy évszakot végigkísérő mesefüzér állandó szereplője, a cseperedő Jerry cica nedves bundáját a szomszéd Frászbácsi autójának meleg motorháztetőjén szárítgatná, ám az öregúr roppant goromba ember, és elzavarja, de Jerry megbocsát neki, mert nehéz gyermekkora volt (Frászbácsi és más bajok).

Az utolsó mesében Téltündér megsuhintja négyévszak-pálcáját, beköszönt a hideg, a két gyerek, Palkó és Andris meg finomságokkal rakják meg Sudár Zoé, a fenyő ágain lógó madáretetőt (Tűzijáték).

Zilahy L. Ágnes hétrészes mesefüzére a kert lakóinak életét a négy évszak sorában jeleníti meg, rendkívül igényes illusztrációk kíséretében.  

Forrás: www.kello.hu