Munka zárt ajtók mögött

Kedves Olvasóink!

Ahogy már értesültek róla, március 17. óta könyvtárunk is zárva tart. Ez a kényszerű szünet a mi esetünkben nem jelent szabadságot: mindig találunk olyan munkát, amelyet el tudunk, vagy el kell végeznünk. Kollégáink ezekben a napokban, hetekben a zárt ajtók mögött az ajkai helyismereti cikkadatbázist építik, amelyet, reméljük, Önök is minél többet fognak használni. Ebbe szeretnénk most kicsit beavatni Önöket.

A helyismereti kutatás az utóbbi években reneszánszát éli. Az ilyen jellegű dokumentumok, információk gyűjtése, feldolgozása, visszakereshetővé tétele és szolgáltatása minden könyvtárban az alapfeladatok közé tartozik. Emiatt is rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk rájuk, hiszen ezek lokális információk, és rajtunk múlik, hogy a saját településünk múltját és jelenét megőrizzük a jövő számára – így tegyük a közös emlékezet, a közös kultúra részévé.

Ajkáról és a városkörnyékről könyvtárunk 1975 óta teljességre törekvően gyűjti a különböző dokumentumokat (könyv, cikk, aprónyomtatvány, plakátok, stb.) gyűjtőköri szabályzatunk figyelembe vételével. A cikkek esetében az internetes forrásokból származókat is archiváljuk.

Miért tartjuk fontosnak, hogy ezek az adatok bekerüljenek katalógusunkba? Egyrészt a nemzetközi és a hazai (de mondhatnánk helyi) tendenciát tekintve nő az online felhasználók száma. Másrészt saját munkánkat is megkönnyítjük azzal, hogy számítógépes katalógusunkban egyszerre több adat összekapcsolásával pontosabb találatokat kapunk eredményül, ezáltal gyorsabb és precízebb információkat tudunk az érdeklődőknek szolgáltatni.

Köszönjük megértésüket, vigyázzanak egymásra!