Április 11. - A Magyar Költészet Napja

vkajka : 2018. 04. 12. - 15:49

1964 óta József Attila születésének napján, azaz április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját. „Költő vagyok – mit érdekelne engem a költészet maga?“ – kezdte Ars poetica című versét József Attila, aki akkor még nem tudhatta, hogy születésének napja később a költészet napjává, s egyben a magyar irodalom ünnepévé válik majd.

A költészet napját első alkalommal 1964. április 11-én szervezték meg. Az országos megnyitóünnepséget egy nappal korábban, 1964. április 10-én, pénteken este az Egyetemi Színpadon rendezte a Magyar Írók Szövetsége. Bevezetőt mondott Szabolcsi Miklós és Czine Mihály irodalomtörténész, és részben meghívott költők, részben művészek adtak elő verseket.

A Népszabadság aznapi számában Héra Zoltán így írt a kezdeményezésről: „A vers ünnepe – ha jól rendezik meg –, nemcsak a költők seregszemléje lesz évről évre, hanem az eszméké, a szándékoké és az akaratoké is. Alkalom arra, hogy újra meg újra lemérhessük: hol tart a költészet és holt tart az ember.”

1964-től minden év április 11-én előadások, felolvasások és versmondó versenyek keretében emlékeznek meg országszerte a poétikáról, és így egyik legnagyobb költőnkről, József Attiláról is. Sokan azonban nem is tudják, hogy nem csak József Attila született ezen a napon, hanem a kassai születésű Márai Sándor is.

Ezen a napon a programokon túl például 2014-ben a költészet napja alkalmából tizenhárom költő írt szonettet József Attila Légy ostoba című versének kezdősorára a Litera irodalmi portál felkérésére. A szerzők József Attila mellett: Kántor Péter, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Nádasdy Ádám, Nemes Z. Márió, Parti Nagy Lajos, Sajó László, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Takács Zsuzsa, Térey János és Tóth Krisztina.
A kezdő sor: „Légy ostoba. Ne félj. A szép szabadság” adott volt, a szerzők stafétában, egymás soraira írtak újabb s újabb sorokat. Mindenkinek egy nap állt rendelkezésére saját sorának megírására. Egy napot biztosítottak mindenki számára a létrejött teljes vers megtekintése után ez esetleges korrekciókra is. A végeredmény:

Légy ostoba

Légy ostoba. Ne félj. A szép szabadság
majd eljő, szül neked igaz rendet.
Nem béget rendelésre; halk, ha hagyják;
de ha elhallgat, hallod a csendet.

Légy ostoba. Nincsen más menedéked,
mint rögeszméid rácsa, te majom.
Csak át ne gondold úgy, mint egy egészet,
hogy e ketrec-lét: élni alkalom

Vagy légy szerelmes: az nagy butaság,
mégis megóv – ne akarj okosabbat.
Magad fölé hajolsz, mint tóba ág,

s a mélyben nem tükör lesz: csupa ablak.
Élhettél volna másként? Meg ne kérdezd.
S élhetsz-e még, ha lassan csukva hagynak.

József Attiláról a rengeteg szobor és emlékmű mellett egy kisbolygó is megemlékezik. Az ő nevét viseli a 39971-es kisbolygó, amelyet 1998-ban talált meg az égbolton Sárneczky Krisztián és Kiss László.

Az év többi napján ne feledjük Somlyó György szavait: „A Múzsa kint áll előttünk az utcán. Engedjük be a házunkba. És ne csak ezen a napon. Az év mindegyik napján.”