3 hónap számokban

3 hónap… Vagyis 13 és fél hét… Egész pontosan 94 nap… Ennyi ideig volt zárva az ajkai könyvtár. Honlapunkon, közösségi oldalunkon, és a helyi médiában többször hírt adtunk arról, milyen munkákat végzünk a zárt ajtók mögött. Adatbázisépítés, könyvfeldolgozás, sajtófigyelés, házhozszállítás, folyamatos online jelenlét, rendrakás – címszavakban ennyi mindent csináltunk.

Elsődleges feladatunk a helyismereti cikkadatbázis építése, fejlesztése volt. Ennek során 11.010 darab cikk leírását rögzítettük, 2700-ét pedig kiegészítettük, javítottuk. Ezek az adatok már megtalálhatók katalógusunkban is, így ha érdekli, mit írt az újság „kettőezervalahányban” (vagy korábban) városunkról, az itt található gyárakról, sporteseményekről, a választásokról, a fejlesztésekről, bűnesetekről, esetleg Önről… keressen rá!

Ezen felül 3900 darab ajkai vonatkozású újságcikk leírását készítettük elő az adatbázisba való felvitelhez, és több mint 400 cikket gyűjtöttünk be internetes forrásokból, amelyek feldolgozása jelenleg is folyik.

Emellett természetesen rendeltünk új könyveket is. A megvásárolt példányokból 720 kötetet leltároztak be kollégáink, ebből 175 darab kistérségi könyvtárainkba (Kislőd, Magyarpolány, Öcs, Úrkút, Városlőd) került, amelyeket a feldolgozó- és ellátó csoport munkatársai ki is szállítottak a településekre.

Május14-től öt héten keresztül heti egy alkalommal házhoz szállítottuk a szolgáltatást igénybe vevő olvasóinknak a könyveket. Összesen 241 olvasónak vittünk házhoz összesen 196 csomagot, amelyek összesen 782 könyvet tartalmaztak.

A zárva tartás ideje alatt Facebook oldalunk segítségével tartottuk elsődlegesen a kapcsolatot olvasóinkkal. Online, ingyenesen és legálisan elérhető információforrásokra, kiállításokra, filmekre hívtuk fel a figyelmüket, könyvajánlót készítettünk kedvenc olvasmányainkból, hogy könnyebbé tegyük a választást a házhoz szállításhoz, hírt adtunk magunkról, játékokat ajánlottunk vagy készítettünk számukra. Ebben az időszakban 11.889 látogató járt közösségi oldalunkon, és jelentősen megnőtt az oldal követőinek száma is.

Eközben folyamatosan figyeltük a híreket, az Operatív Törzs sajtótájékoztatóit, remélve, hogy hamarosan kimondják: nyithatnak a könyvtárak! Június közepéig kellett várnunk erre. Az utolsó hetekben, napokban gyermekkönyvtárosaink átrendezték a Bogáncs gyermekkönyvtárat, így tágasabb, barátságosabb tér fogadja a gyerekeket. Az összes, olvasók által elérhető területen megtörtént a fertőtlenítés, portalanítás is.

Június 18-án reggel végre kinyithattunk! Nem a megszokott szolgáltatásokkal, hiszen a szakmai ajánlások ránk nézve is kötelezőek, de 94 nap után újra fogadhattunk olvasókat. Az első két nap 762 könyvet vettünk vissza és helyeztünk karanténba, 520-at pedig kikölcsönöztek a könyvtárba látogatók. És ez a szám azóta sem csökken.

Ez az év más volt, mint a többi. Jó hír, hogy ez a nyár is más lesz, mint a többi: augusztus végéig nyári szünet nélkül, hétköznapokon várjuk az olvasókat sok-sok könyvvel, szeretettel.

3 hónap… Vagyis 13 és fél hét… Egész pontosan 94 nap… Ennyi ideig volt zárva az ajkai könyvtár… Hálásan köszönjük olvasóink türelmét, kitartását, az érdeklődő vagy biztató hívásokat, üzeneteket.

Hiányoztatok! Visszavárunk!

 

Ideiglenes visszavételi pont

 

Kölcsönzés a gyermekkönyvtárban

 

Kölcsönzés a felnőtt könyvtárban

 

Könyvkarantén

 

Csatolmányok