Jó lapok az interneten

Itt gyerekeknek készült honlapok címeit találod. Valószínűleg már többet ismersz és látogatsz közülük, de nézz körül, hátha rábukkansz olyan oldalra, amit még nem láttál. Segítségképpen röviden leírjuk, hogy melyik lapon mire lelhetsz. A vastagon kiemelt szövegre kattintva annak színe megváltozik, és elvezet a megfelelő laphoz.
Az ajánlatokat szeretnénk tovább bővíteni, így ha van olyan kedvenc honlapcímed, ami itt nem szerepel, szólj bátran nekünk!

Mielőtt azonban elkezdesz internetezni, nézd meg a JOGOD VAN című könyvhöz készült animációs videót is! Miről szól a könyv? A Fogyatékkal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény gyermekbarát változata, amely azért készült, hogy közérthető és humoros formában ismertesse meg a 8-10-éves gyerekekkel ezt a nehéz és fontos jogi szöveget.

KERESŐK

Keresők

Kacifánt

A Kacifánt egy olyan keresőrendszer, ahol képeket, zenéket is tudsz keresni a weben. Ezen kívül játékok, kifestő is található az oldalon. De ha rákattintasz a "Linkek" menüpontra, akkor kitárul előtted az Internet "gyermekrészlege".

Google
A Google egy internetes keresőrendszer neve. A találatok nagyon gyakran vannak olyan sorrendben, ahogy a keresést végző személy elvárja. A weblapok tartalmában végzett kereséseken túl lehetőség van többek közt képek, hírek, fórumtémák és árucikkek keresésére is.

Yahoo!
A Yahoo! angol nyelvű kereső, emellett az első nyilvános e-mail-szolgáltatók egyike. Ez utóbbi több mint tízféle nyelven hozzáférhető (már magyarul is), magánszemélyeknek ingyenesen.

JÁTÉKOK

Játékok

Gyereklapok
Itt mindent megtalálsz, amire szükséged lehet: Neked szóló oldalak, tele mesékkel, játékokkal, képregényekkel.... Fel sem tudjuk sorolni, hogy mi minden van itt. Még tanácsok a szüleidnek is arra vonatkozóan, hogyan kellene Téged nevelniük ;-)))

Harry Potter
Minden, ami Harry Potter világával kapcsolatos. Fotók, háttérképek, letölthető poszterek, virtuális túra várnak Rád. Az oldal angol nyelvű!

Mese TV
A mese.tv minőségi tartalmat kínál gyerekeknek: mesék, gyerekdalok, mondókák, rajzfilmek, versek gyerekeknek, népmesék, mesefilmek várják a lurkókat.
A mesék online, letöltés nélkül megtekinthetők. A hazai gyermekkultúra legnépszerűbb művelőinek a videóit szedték egy csokorba, hogy mindenki megtalálja gyermeke kedvencét. A teljesség igénye nélkül, egy kis felsorolás a kínálatból: Halász Judit, Alma Együttes, Gryllus Vilmos, Levente Péter, Palya Bea, Szalóki Ági, Kaláka, Ghymes, Mr. Bean rajzfilm és még sokan mások.
A kínálat folyamatosan bővül előadókkal, gyerekdalokkal, mesékkel, mondókákkal, azaz gyerekeknek szóló tartalmakkal.

Jonatán
Az Első Országos Könyvmolyképző oldala. A Jonatán Könyvmolyképző kiadványaival azt  szeretné bemutatni számodra, hogy nem is olyan nehéz átlépni a szótagolva olvasás és a szöveg megértése közötti határvonalat. Ha sikerül belépni a könyvek elvarázsolt birodalmába, a képzelet szárnyán repülhetsz lebilincselő kalandokon, humoros vagy akár megható történeteken át.

Sulinet
A világháló legnagyobb magyar nyelvű oktatási ismeretterjesztő portálja. Olyan tartalmakat, információkat szolgáltat diákoknak, pedagógusoknak és szülőknek, amelyek munkájukhoz, tanulásukhoz nélkülözhetetlenek.
A Sulinet Digitális Tudásbázis átfogó, dinamikus tananyag adatbázis és digitális taneszköz. Tanítási-tanulási célokhoz, a diákok szintjéhez, igényeihez szabadon igazítható. Ha szükséged van valamilyen információra az iskolában tanultakhoz, keresd fel bátran az oldalt!

Honfoglaló
A Honfoglaló egy stratégiai kvíz-játék. Magyarország megyéit kell elfoglalni úgy, hogy a feltett kérdésekre helyesen válaszoltok. A megyéket háborúban foglalhatod el játékostársaidtól.
Kétféle kérdés van:
- feleletválasztós, ahol 4 lehetséges megoldásból kell választani
- tippelős, ahol valamilyen számadatot kell megtippelni.
A játékhoz regisztrálnod kell magad. Ha nem akarsz regisztrálni, gyere el a gyermekkönyvtárba a barátaiddal, és próbáld ki magad a Honfoglaló társasjáték változatában!

Egyszervolt
Interneten innen, weboldalon túl létezik egy mesés gyerekbirodalom. Csak rákattintasz, és csiribí-csiribá belecsöppensz a mesék és játékok világába. Ebben a színes birodalomban barangolva igazi jó mesékkel és versekkel találkozhatsz színészek és gyerekek előadásában.
Rajzoláshoz, gyurmázáshoz, festéshez és más kézügyességet fejlesztő játékhoz otthon megvalósítható remek ötleteket kapsz a "Műhelyből".
Ha mindez még nem elég, oktató, interaktív játékokban is részt lehet venni. Itt sok mindent megtudhatsz földrészekről, országokról, az ott élő emberekről, a helyi állat- és növényvilágról, miközben egyszerűen csak jól szórakozol.

Mesebirodalom
Egy újabb mesés világ. Tudtad, hogy az Internet tele van velük? Ebben a világban mindenki megtalálhatja a maga meséjét: vannak egészen rövid és vannak hosszú-hosszú mesék is. Ha meguntad a meséket, akkor nézd meg, hogy milyen pályázatokra lehet jelentkezni, vagy ott a chat, a kifestő, a különböző játékok. Hallgass zenét, miközben a barátaidnak képeslapot írsz! Nos, jössz?

Olvasni jó!
Újabb mesék, mondókák, népdalok, diafilmek, játékok várnak ezen az oldalon. Köss ki ebben a kikötőben, és fedezz fel egy másik világot az olvasás varázslatos birodalmában!

Diafilmmúzeum
Jártál már virtuális múzeumban? Nem? Akkor itt az alkalom, hogy megismerkedj vele. Ez a múzeum diafilmeket mutat be, de a diavetítés történetével és technikájával is megismerkedhetsz.

Minimax
A Minimax csatornát valószínűleg már jól ismered, most látogass el a honlapjukra is! Megnézheted, hogy mikor lesz kedvenc műsorod, készíthetsz saját falinaptárat, és természetesen játékokat is találsz itt.

Teveclub
Ennek a klubnak bárki tagja lehet, aki kedvet érez ahhoz, hogy legyen egy saját, különbejáratú tevéje. Egy ilyen teve roppant praktikus dolog ám! Lehet például tanítani neki mindenféle jó dolgot, mondjuk vízibiciklizést. Ha megtanítasz a tevédnek valamit, akkor azt bármikor meg is csinálja neked, ha megkéred rá, sőt, némelyik tudás esetében még téged is bevon a játékba! De ez még mind semmi! Ha a tevéd megismerkedik más tevékkel a farmon, akkor közösen akár egy TeveKaravánt is alapíthatnak, hogy együtt játszanak tovább a sivatagban. Szóval, ha lesz neked is egy tevéd a farmon, valószínűleg elég sokáig nem fogsz unatkozni!

Ebnevelde
Az Ebnevelde egy folyamatosan bővülő online játék, ahol kedvedre nevelhetsz virtuális kutyákat. A fejlesztések fő irányát is a játékosok határozzák meg. Az oldal több olyan funkciót is tartalmaz, ami lehetővé teszi az ismerkedést, a barátkozást.
A bal oldali menü "Új kutya" szövegére kattintva tudsz kutyát vásárolni. Az első 5 kutya ingyenes, ha többet szeretnél, az kutyánkként 50 aranycsontba kerül. Ezen kívül örökbe is fogadhatsz kutyákat az árvaházból.

Hősemberképző
Ha már unod az állatokat, nevelj HŐST! Ha naponta meglátogatod, boldog lesz és aktív. A napi látogatással járó teendők maximum 10 percig tartanak, mivel a cselekvések túlnyomó részét naponta csak egyszer végezheted el. Mindenképpen érdemes benézni hozzá 2-3 naponként, ugyanis a rendelkezésre álló kaját és vizet legalábbis szinten kell tartani. Ha 90 napig nem látogatod, akkor végleg távozik a Hősvilágból.
Ha a hősöd nem akarja, hogy foglalkozz vele (pl. alszik, és nem tudod felrázni, vagy csavarog), akkor se keseredj el, holnap majd találkozhattok. Persze előfordulnak peches emberek és lázadó hősök, ilyenkor esetleg egymás után több napig nélkülöznöd kell emberkédet.
Minden fontos tudást verejtékes tanulással sajátíthatsz el. A tanárod Minden Hősök Sámánja, aki naponta egy leckét tanít meg. Ha éppen nem tanulsz semmit, akkor nincs más teendőd, mint kiválasztani, hogy melyik rejtélyes tevékenységet szeretnéd elsajátítani. Hogy melyik tanulnivaló mit takar tulajdonképpen, azt az események láncolatából tudod kitalálni. Persze mindig lesz olyan "tantárgy", amiről nem is tudod, hogy mire való...

Mesekirakó
Ezen az oldalon mesefigurák, állatok, járművek képeiből és természeti képekből készített online játszható Kirakójátékokat és Memóriajátékokat találsz.

KvízPart
Az oldalon többféle témában és nehézségi szinten találsz kérdéseket. A kérdéseket adott idő alatt, egyenként kell megválaszolni úgy, hogy a felajánlott 4 lehetséges válasz közül ki kell választanod a helytállót. Egy játék során megadott számú élet áll rendelkezésedre, amelyeket rossz válasz adása esetén elveszítesz. Plusz életeket is gyűjthetsz: ha 15 kérdésre zsinórban helyesen válaszolsz, akkor 1 plusz életet kapsz! Játék közben segítségeket is felhasználhatsz, amelyekért kagylóval kell fizetni.
A Tanulás nevű kategóriába tartozó kvízek az iskolai tananyagon alapulnak.

LEVELEZŐK

Levelezők

Freemail
A Freemail oldalán ingyenesen saját e-mail címet készíthetsz magadnak. Leveleket, képeket küldhetsz barátaidnak, és természetesen ők is Neked.

Citromail
A Citromail oldalán ingyenesen saját e-mail címet készíthetsz magadnak. Leveleket, képeket küldhetsz barátaidnak, és természetesen ők is Neked.

Gmail
A Gmail a Google ingyenes e-mail szolgáltatása. Egyik fő jellemzője, hogy folyamatosan bővülő tárhelyet nyújt a felhasználóknak, akik képeiket, dokumentumaikat itt tárolhatják. A leveleket témájuk szerint címkézheted is.

Outlook (régebben Hotmail)
Ingyenes web-alapú e-mail szolgáltatás, a Windows Live részeként működik. Képes automatikus csoportosításra az ugyanabban a témában készült e-mailek közt. Ezen túlmenően kapsz tárhelyet, használhatod teendőid bejegyzésére a naptárat.