Állatbarát Könyvtár Program

Az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány 2024-ben elindította az Állatbarát Olvasó Kihívást, amelynek célja, hogy a pedagógusokat és a szülőket ösztönözze arra, hogy 12 hónap alatt 12 állatokkal vagy állatvédelemmel kapcsolatos könyvet olvassanak el közösen. Ehhez kapcsolódva az Alapítvány kezdeményezésére létrejött az Állatbarát Könyvtár Program, amelyhez mi is csatlakoztunk.

Ennek keretében minden hónapban olvasóink figyelmébe ajánljuk az Állatbarát Olvasó Kihívás aktuális könyvét, emellett válogatást készítünk a felnőtt- és a gyermekkönyvtárban is az állatokról vagy állatvédelemről szóló könyvekből, valamint lehetőségeinkhez mérten állatbarát programokat szervezünk.

Elsőként Gerald Durrell: Vadak a vadonban című kötetét ajánljuk - nem csak a nagyoknak!

Vadak a vadonban

Februártól az alapítvánnyal közösen nemcsak elolvasandó könyvet hirdetünk, hanem közös témát is, így a kisebbek is tudnak csatlakozni hozzánk.

A FEBRUÁRI KÖZÖS TÉMA A BARÁTSÁG!

Állatbarát Olvasó Kihívás-február

MÁRCIUSBAN ISMERKEDJÜNK MEG A MÉHEKKEL! Keresd a méhekkel kapcsolatos könyveket a gyermekkönyvtárban!

Állatbarát Olvasó Kihívás-március

ÁPRILISBAN a macskákkal foglalkozunk. Te szereted a cicákat? Keresd a róluk szóló köteteket a gyermekkönyvtárban!

Állatbarát Olvasó Kihívás, április

MÁJUSBAN különleges állatokkal ismerkedhetsz meg: ők az orrszarvúk. Keresd a róluk szóló köteteket a gyermekkönyvtárban!

Állatbarát Olvasó Kihívás, május

JÚNIUSBAN egy fontos probléma áll a középpontban: a veszélyeztetett állatok!

Mit értünk veszélyeztetett állaton? Így nevezzük azokat az élőlényfajokat, illetve alfajokat, amelyeknek természetes élőhelyükön nagy az esélyük arra, hogy kihalnak. A veszélyeztetett állatfajok száma folyamatosan növekszik, mivel továbbra is apasztjuk a természeti erőforrásainkat, és pusztítjuk a természetes élőhelyeket.
A Természetvédelmi Világszövetség legfrissebb listáján 147 517 faj szerepel, ezek közül besorolásuk szerint 41 459-et fenyeget kihalás, 9 065 helyzete válságos, 16 094 faj a veszélyeztetett, 16 300 pedig a sebezhető kategóriában van. Az első ízben 1964-ben összeállított vörös lista 902 kihalt fajt tartalmaz, és 82 olyat, amely vadon már nem fordul elő.
Ide tartoznak azok az állatok, amelyeknek nevét mostanában többször hallottuk a híradásokból is, mint például a királypingvin, a hegyi gorilla, a kék bálna, a jávai-és keskenyszájú orrszarvú, az orangután, a bengáli tigris, az ázsiai elefánt, a közönséges cserepesteknős... és a sor még sokáig folytatható.