Visszanézve

Szerző
Habe, Hans

Jelzet: H 10

Elsőként 1954-ben jelent meg németül a magyar származású német-amerikai író, újságíró, Hans Habe (Békéssy János) emlékirata. Bár a hazai olvasóközönség a szerző legtöbb regényét vagy útirajzát olvashatta már, a Visszanézve című kötetre egészen mostanáig várni kellett.

Békessy Imre újságíró fiaként született, ám felmenői között ’48-as szabadsághősök, cirkuszi artisták, zsidók és arisztokraták is megtalálhatók. Már a születése is rendhagyó körülmények között zajlott – mint azt a harmadik fejezetben elárulja, népiskolai tanítónők és prostituáltak között, méghozzá egy bolondokházában. Megismerhetjük gyermekkorát, az 1919-es év körülményeit és a család Bécsbe szökését egy dunai gőzös rejtett kabinjában, a német-filológia tanulmányokat a Bécsi Egyetemen, majd a jogot Heidelbergben, az első szerelmet és későbbi nőügyeit, újságírói pályája kezdetét 1929-ben a Wiener Sonn und Montagszeitungnál riporterként, és azt, miként alkotta meg a Habe nevet.

Szó esik párizsi és genfi tudósításairól, első regénye 1937-es megjelenéséről, az Anschlussról és újabb meneküléséről, a Francia Idegenlégióról és arról, hogy a franciák 1940 tavaszi veresége után miként jutott először Amerikába. Részletesen szó ejt az amerikai hadseregben töltött éveiről és az azt követő időszakról: tisztté válásáról, az afrikai és az olasz front eseményeiről, a normandiai partraszállásban való részvételéről, a Radio Luxemburg, majd a 12. Amerikai Hadsereg Hangja rádió vezetéséről, a német sajtó újraindításában vállalt szerepéről (többek között Erich Kästnerrel együtt), a Neue Zeitung, a Münchener Illustrierte, a Sonntagszeitung és az Echo der Woche szerkesztéséről, válásáról, újraházasodásáról, ismételt válásáról és újabb házasságáról, végül arról, hogy a Daily News hogyan küldte 1953-ban ismét Európába vezető tudósítónak.

A kötetet a hatodik feleség, Licci Habe (Balla Lili) utószava zárja. Jól megírt, érdekfeszítő, letehetetlen emlékirat!

Forrás: kello.hu