Vera

Szerző
Grecsó Krisztián

Jelzet: G 62

Szegeden, a nyolcvanas években játszódó történet címszereplője a tizenegy éves Tátrai Vera, aki kiskamaszként éli meg az első szerelem érzelmi viharát, ugyanakkor a felnőttekbe vetett hitének megingását is. Grecsó Krisztián érzékelhetően jól ismeri a tizenévesek lelkének rezdüléseit, mert bár az életkora ezt még nem indokolná, Vera a szerelem gyomrot görcsbe rántó, boldog, ugyanakkor szenvedéssel és kétségekkel teli érzelmeit éli meg, amikor még alig múlt tízéves. Ez az életkor azonban még nem alkalmas arra, hogy ez az érzés kiteljesedhessen. Ugyanakkor a bonyolult emberi kapcsolatok térképe is a történet, mert a kislány legjobb barátnője, Sári ugyanabba a fiúba, a Lengyelországban született, anyai ágon magyar Józef Lehockiba szerelmes.

Az ötödikes osztály tagjainak bonyolult viszonyrendszerét is feltárja a szerző, és eközben azt is érzékelteti, hogy Vera életét valami nagy titok lengi körül. Édesanyja mindennap várja őt az iskola előtt, és édesapja, aki mérnökként a honvédség kötelékében szolgál, mindent megtesz lánya boldogságáért. Mindkét szülő óvó, féltő vigyázással követi a kislányt a hétköznapokban.

A regény a kamaszok „lélektérképének” megrajzolása mellett arról is szól, hogy a rejtegetett családi titkok előbb-utóbb napfényre kerülnek, amikor pedig ez Vera életében is megtörténik, a kislány éretten kísérli meg helyre tenni magában a történteket. Grecsó pontos lélektani elemzést ad a Vera lelkében lejátszódó folyamatokról, finom rezdülésekről, miközben megrajzolja a 80-as évek hangulatát, társadalmi hierarchiáját, jellemző életképeit. Elmondja, hogy szerinte a családi titkokat felfedni nemcsak tudás, de bátorság kérdése is.  És fel lehet nőni a feladathoz.

(Forrás: kello.hu)