A vasút története

Szerző
Wolmar, Christian

Jelzet: 656 W 93

A közlekedés történetében az egyik legnagyobb áttörést - a kerék feltalálásán és a levegő meghódításán kívül - kétségkívül az első gőzgépek és vasutak megjelenése jelentette a 19. század első felében. A találmány először Angliában honosodott meg, majd pár év leforgása alatt – gyökeresen átalakítva az egész európai áru- és személyszállítást – napjainkra a vasúthálózat a Föld teljes lakott területét sűrűn teleszövi.

A jelen kötet szerzője e technológiai remekmű történetébe vezeti be az olvasókat a kezdeti szerény próbálkozások után a vasút világhódító és a világot átformáló kiteljesedéséig. Az öt kronologikusan felépülő fejezet közül az elsőben a korai vasút történetét ismerhetjük meg: a lóvasutat lassan kiszorítja a gőzgép, és kiépülnek az első pályák is. A második rész a térhódítás, a siker története, amikor mind Európában, mind Amerikában átalakul mind a gazdaság, mind a táj, mind a társadalom és a mentalitás a vasútnak köszönhetően; felerősödik a kapitalista termelés, kitágulnak a piacok, áramlanak a munkások, alapvetően kitárul a világ. A harmadik fejezet a nagy és híres vasútvonalak kiépülésével foglalkozik, megismerjük a transzszibériai vasutat, az Orient expresszt, és a Fokvárosból Kairóba tartó vonalat egyaránt. A negyedik fejezet a háború és a vasút kapcsolatát beszéli el: az első világháború bizonyította be, hogy a technológiai paradigmaváltás a harcászat területén is visszafordíthatatlan változások von maga után. Az utolsó fejezet a legmodernebb vonalakat és szerelvényeket ismerteti: Japán és Franciaország szupervonatai mellett a svájci alagutak lélegzetelállító nagysága a modern mérnöki teljesítmény csúcsa.

A fotókkal, térképekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált kötet bemutatja a kontinenseket, hegyeket, völgyeket átszelő vonalakat, a különböző korszakok olykor korszakalkotó vonatait és mozdonyait, és a mögöttük rejlő hatalmas emberi tudást.

Forrás: kello.hu