Vagyok : összegyűjtött és új versek

Szerző
Szabó T. Anna

Jelzet: SZ 21

A most már évtizedek óta a Magvető Kiadónál publikáló költő, író és műfordító, Szabó T. Anna az Ünnepi Könyvhét alkalmából megjelentette eddigi költeményeinek gyűjteményét, melyet a 2022-ben keletkezett legújabb verseivel is kiegészít az olvasó-rajongók legnagyobb örömére. A lírikusként is jelentős Szabó T. ezzel a kötettel egy valóban érett és tudatos költő benyomását kelti, aki nem rest eddigi életművét újra számba venni, visszafordulni korábbi verseihez, melyek így, egymás mellé helyezve újabb és újabb jelentésekkel töltődnek fel.

A kötetben nyomon követhetjük Szabó T. Anna költői hangjának változásait, a motívumok, költői képek és költői megoldások sokszínűsége valóban magával ragadja az olvasót. Az első kötet 1995-ben látott napvilágot, a kötetben a jambikus lüktetésű kereszt- vagy páros rímes, 2-3 strófás költemények dominálnak. E klasszikus forma a későbbiekben fellazul, átadja a helyét a kísérletezésnek. Innen jutunk el jó pár lírai kacskaringó után a szabadversek kötetlennek tűnő, de annál több poétikai önfegyelmet és mértéktartást megkövetelő formavilágáig.

Az új versek első darabja egy átlagos esős hétköznapot ír le, ami mégis mitologikus színezetet kap: a mindennapi motívumok az ember és állat, valamint az anya és gyermek archetipikus kapcsolatának megélt misztériuma révén az átlagos nap is feltöltődik, kiemelkedik a szétfolyó időből. „Teriantrópia. Nincs entrópia, / a hő a hőnek ritmusától ég, / ahogy egybeér anya és fia, / egyetlen szóban kezdet és a vég, / csak azt tudja, mit muszáj tudnia, / és amit tud, mindenre elég, / eső napja, fekete macska napja, / hétköznap, semmiség.”

Forrás: www.kello.hu