A tűzoszlop : Kingsbridge-trilógia III.

Szerző
Ken Follett

Jelzet: F 69

Minden idők történelmi regényei között a legnépszerűbbek közé tartozott Ken Follett regénye, A katedrális, amelyet sok évre rá követett Az idők végezetéig című folytatása, most pedig A tűzoszloppal a mű már trilógiává bővül.

Noha az egyes kötetek között több mint száz esztendők telnek el, a vezérszál világos: A katedrálisban megismert karakterek - elsősorban Aliena és John - leszármazottainak krónikája bontakozik ki.

Ebből a kingsbridge-i családból származik a mostani regény központi alakja, Ned Willard is, aki bár nem arisztokrata, tehetségének köszönhetően a legfelsőbb körökbe jutott, és Tudor Erzsébet teljes bizalmát élvezi: Ned nem más, mint Erzsébet kémfőnöke. A szerepe így rendkívül fontos, hisz politikai ellenfelei - a trónkövetelő Stuart Mária és katolikus szövetségesei - számos alkalommal próbálják a Tudor uralkodónőt eltenni láb alól - Ned szemfülességének köszönhetően rendre sikertelenül. A férfi sokáig nem is sejti, hogy legádázabb ellensége a falakon belül van: imádott felesége - a nem mellesleg katolikus családból származó Margery - fivére, vagyis Ned sógora az egyik fő szervezője annak a hálózatnak, amely egyenesen Franciaországból szállítja az elsőrangú, katolikusok által finanszírozott bérgyilkosokat...

A történethez a díszleteket a tizenhatodik századi Európa önmagában is roppant színes és eseménydús, vallási háborúkkal, trónviszályokkal tarkított tablója adja. A közel ezer oldalas regény (amely előzményeitől függetlenül is olvasható) elsőrangú kikapcsolódást ígér mindenki számára, aki kedveli a színvonalas populáris történelmi műveket.

(Forrás: Kello)