A tigriskirálynék

Szerző
Stephanie Thornton

Jelzet: T 50

Stephanie Thornton történelemtanár, amerikai író már előző regényében is egy híres történelmi alak portréját rajzolta meg, akkor Nagy Sándor volt a „célkeresztjében” (A hódító felesége), míg mostani történetének középpontjában a 12. században élt Dzsingisz (? – 1227) mongol nagy kán személye áll. Dzsingisz, eredeti nevén Temüdzsin a világtörténelem egyik legnagyobb hódítója volt, ő egyesítette a mongol törzseket, majd megalapította a Mongol Birodalmat. Dzsingisz és utódai elfoglalták Eurázsia nagy részét, beleértve Kínát, Oroszországot, Perzsiát és Kelet-Európát is.

A regényben azonban véres harcai és történelmi tettei inkább csupán hátterét szolgáltatják a feleségeiről, asszonyairól szóló romantikus elemekben is bővelkedő krónikának. A kán felesége Börte (1161-1230) volt, aki közel tucatnyi gyermeknek adott életet, Ögödej mongol nagykán, Dzsocsi, Toluj, Csagatáj kán, Alahaibieji, aki férfiként harcolt és az íjat is tökéletesen kezelte, Checheyikhen, Huochenbieji, Alaltun, Tümelün, Il-Altun voltak a kán és az asszony leszármazottai. A házasságkötés azonban nem ment simán, mert miután Temüdzsin eljegyezte őt, nemsokára faképnél is hagyta aráját. Börte, akit saját törzse ezután kivetett soraiból és a jóslat is sötét jövőt vetített elé, vigasztalást talált egy utazó, Dzsamuka ölelésében. Később Temüdzsin meggondolta magát és visszatért földjére, majd feleségül vette Börtét. Idővel azonban, ahogyan hatalmát és birodalmát egyre jobban kiterjesztette, újabb asszonyokat hozott a házhoz. Fatima perzsa rabnő volt, de őt is hatalmába kerítette a kán karizmatikus személyisége és bár sokáig küzdött érzései ellen, végül megadta magát a szerelemnek és hűségesen alávetette magát a kán minden parancsának. Szorkaktani szintén ágyasa lett Dzsingisznek, ő az, aki mindent megtett azért, hogy fiai, apjuk halála után majd elnyerjék az őket megillető helyet a trónon. A kán asszonyai nem rivalizáltak egymással, mindenkor egy cél lebegett a szemük előtt, hogy Dzsingisz kegyetlen háborúi idején maguk is tigrisként harcolva, urukat szeretve, mindent megtegyenek azért, hogy családjuk és a birodalom egyre növekedjen, és férjük hatalmát félje az egész világ.

Az alapjaiban történelmi hitelességgel megírt, fantáziával és romantikus elemekkel gazdag regény a hódítás, az önfeláldozás és a bosszú regénye…

Forrás: kello.hu