Soha

Szerző
Follett, Ken

Jelzet: F 69

A szerzőtől megszokott, lefegyverző terjedelmű, a történetmesélés áradó folyójaként hömpölygő, napjainkban játszódó regényének alapjait fikciókra helyezte az író, miközben valós, napjaink világpolitikai szövevényének lényeges motívumait is kivetíti.

A több szálon futó történet szerint Csád fővárosában két magasan képzett titkos ügynök, az amerikai Tamara és a francia Abdul az iszlám terroristák vezetésével működtetett drog- és embercsempészeti hálózat felszámolásában érnek el jelentős eredményeket. Tamara egy helybéli, rendkívül szép, csádi özvegyasszonynak, Kiának segít abban, hogy kisfiával együtt elmeneküljön abból a nyomorból, ami hamarosan az életüket követelné. Az embercsempészek segítségével Kia elindul Európa felé és útján egy rejtélyes férfi segíti, akiről később kiderül, hogy egyáltalán nem az, akinek vallja magát.

Egy másik szálon az alacsony (ezt a szerző fontos jellemzőül írja le), alig százötven centis amerikai elnöknő, Pauline Green vezetői munkáját ismerheti meg az olvasó. A Fehér Ház elnökasszonya rendkívül diplomatikus és óvatos politizálással próbálja meg kiegyensúlyozni az egyre veszélyesebb, világháborúval fenyegető helyzetet, amelyet az Észak és Dél-Korea között feszülő ellentét szít folyamatosan. Észak-Koreában katonai puccsra kerül sor, de nem sikerül ezzel sem megdönteni a diktatúrát, viszont a phenjani vezetők Dél-Koreát teszi felelőssé a történtekért. A kínai kémfőnök megpróbálja kiegyensúlyozni a rendkívül kényes külpolitikai helyzetet és mindent megtesz annak érdekében, hogy Kína ne sodródjon Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal se háborúba. A pekingi kormányban azonban posztkommunisták is vannak szép számmal, akik fegyveres válaszlépést követelnek a kínai vezetéstől. Hiába minden erőfeszítése az amerikai elnöknőnek és a kínai kormánynak, egy idő után már nem lehet megállítani az eseményeket, mostanra az a kérdés, hogy egy megszállott, cezaromániás vezető, mikor nyomja meg az atombombát irányító gombot…

A regény címe „segélykiáltás”, hogy egy ilyen világméretű háború SOHA többé ne történhessen meg. A szerző hívei bizonyára értékelni fogják a Follett-től már megszokott, olvasmányos stílusban megírt, izgalmakban bővelkedő vaskos regényt.

Forrás: kello.hu