Shuggie Bain

Szerző
Stuart, Douglas

Jelzet: S 94

Douglas Stuart Booker-díjas regénye a szerző első szépirodalmi műve. Az író a gyakorlott írástudó biztonságával, hitelesen ír, a megrendítő történet életrajzi elemekre épült. Felkavaró, felzaklató regénye egy szelíd, jólelkű kisfiúról, a címszereplő Shuggie Bainról szól, akinek túl korán kellett felnőnie egy olyan családban, ahol az édesanyja a hétköznapok nyomorúságos világából a függőségbe menekült.

A történet helyszíne a 80-as évekbeli Glasgow, Skócia legnagyobb, az Egyesült Királyság harmadik legnépesebb városa. Tömeges a munkanélküliség, mivel a gyárakat és a bányákat bezárták. Ez a reményvesztett időszak az elszegényedésről szól, sokgyermekes családok kerülnek az utcára, mert nincs miből megélniük, a kétségbeesés pedig dühöt és erőszakot szül. Mindezt a férfiak agresszióban vezetik le, a nők pedig lassan alkoholistává válnak.

Shuggie anyja, Agnes fiatal korában gyönyörű volt, sajnos azonban rendre rossz döntéseket hozott, mostanra már elvált asszonyként egyedül neveli a fiát, inni kezd és az alkohol egyre jobban eluralja az életét. Fia, Shuggie Bain mindig is különbözött a kortársaitól, más volt, mint a korabeli vagány fiúk. Szeretett női ruhákat felvenni, táncolni, mindez azonban az iskolai közösség gúnyának céltáblájává teszi a meleg kisfiút. Az anyja az, aki segíthetne rajta, de az asszonyt egyre jobban eluralják a démonai és a szerepek megfordulnak, a kisfiúnak már nyolc évesen felnőtt feladatokkal kell szembesülnie. Lassan az édesanyja gondozójává, társává, barátjává és reményévé válik. A gyermek és az édesanya kapcsolata széttéphetetlenül összekapcsolódik, miközben a fiú már minden gyermeki vágyát kénytelen eltemetni, mert mindezt felülírja az a kényszer, hogy az édesanyjáról kell gondoskodnia.

Az író valósághű, megrendítő képekben írja le kettejük lélekromboló kapcsolatát, amelyet azonban az egymás iránt érzett szeretet fog egybe. Douglas Stuart az alkoholizmust, a családon belüli erőszakot, az érzelmi elsivárosodást „szikár” szavakkal, őszintén, nyersen írja le, ez a hitelesség azonban nem von le annak az értékéből, hogy az író érzékelhetően mély empátiával viseltetik szereplői iránt. Mindeközben nem ítélkezik, az olvasó pedig arra döbben rá, hogy ebben a szívszorító történetben valójában mindenki áldozat…

Kemény, sötét tónusú regény, amely egyáltalán nem könnyű olvasmány, mert érzelmileg mélyen érinti azokat, akik lemerülnek az életnek ebbe a sötét bugyrába…

Forrás: www.kello.hu