Sarum - Anglia története a jégkorszaktól Stonehenge-n át napjainkig

Szerző
Rutherfurd, Edward

Jelzet: R 98

Edward Rutherfurd, napjaink egyik legnépszerűbb brit történelmi-regény írója. A szerző szűkebb pátriájának történetét írta meg elképesztő alapossággal, amelyen keresztül egész Anglia történelme, népeinek vándorlása és kultúrájának alakulása leképeződik. Ez a történelmi alapokon nyugvó fiktív elbeszélés számtalan család és korszak történetét mutatja be olvasóinak, a középpontban végig Salisbury városa áll, s egészen a prehisztorikus időktől kezdve eljutunk 1985-ig, a regény záró évéig. E lélegzetelállító utazás során számtalan korszak, csata és hódítás, valamint elképesztő épületek kísérik az olvasót. Az előszó, valamint a térképek és családfák után Rutherfurd belevág a történet elbeszélésébe.

Az első nagyobb fejezet (Régi Sarum) Kr. e. 7500-tól Kr. u. 1139-ig öleli fel az évezredeket. Az első vadászokat lassan kiszorítják a földművesek, s megjelennek a monolitikus épületek, melyek közül a Stonehenge lett napjainkig is a leghíresebb, majd a római hódítást, a szászok invázióját, s a viking és normann expanziót követhetjük nyomon a térségben. A második részben 1244-től 1985-ig tart történetünk, mely során a Salisbury katedrálisának építését ismerhetjük meg közelebbről, majd a pestis pusztítását a 14. század közepén és a század második felében. A rózsák háborúja és a reformáció a következő nagyobb történelmi fordulópont, amelyet az angol polgárháborúk véres évtizedei követnek. A 18. századi fejlődést és gyarmatosítást követően a század végén és a 19. század elején a franciák, s kifejezetten Napóleon jelenik meg a horizonton félelmetes ellenfélként. A kötet végén a birodalom kiépülését, s végül a világháborúk borzalmait tárja elénk a szerző az egyes családok történetein keresztül.

A monumentális mű nem csak tanít, de szórakoztat is, belőle a brit történelem alaposan megismerhető, miközben a dramatizált jelenetek és párbeszédek miatt nem fogunk unatkozni. Rutherfurd könyvét a korszak és az ország történelme iránt érdeklődő olvasók élvezettel fogják olvasni.

Forrás: kello.hu