Saint-Malo könyvtárosa

Szerző
Escobar, Mario

Jelzet: E 93

Mario Escobar életművének egyik nagy témája a második világháború, regényei rendre ebben az időszakban játszódnak. Nincs ez másképp most megjelenő könyvével sem, amelyet egy Saint-Malo-ban tett kirándulás ihletett; ekkor döntötte el, hogy ír egy történetet arról, hogy a hétköznapi emberek milyen szenvedéseken mentek át Franciaországban a német megszállás idején.

Főhősei, Jocelyn és Antoine Ferrec 1939 szeptemberében házasodnak össze, így alig tudnak pár hónapot együtt tölteni, mert az ifjú férjet hamarosan besorozzák és elviszik a frontra. Jocelyn magára marad, napjait a várakozás és aggodalom mellett a munkája tölti ki, amelyet rajongva szeret: ő a Saint-Malo-i könyvtár könyvtárosa, és a helyi gyűjteményt nagy odaadással és hozzáértéssel gyarapítja, gondozza. Érthető a kétségbeesése, amikor kiderül, hogy a nácik nemcsak az embereket, de az ideológiájukhoz nem simuló könyveket is üldözik; Jocelyn halált megvető bátorsággal rejti el a könyvtár értékes darabjait, amelyekre egyébként "máglyahalál" várt volna. Tette amiatt is vakmerő, mert mindez egy német tiszt, Hermann von Choltiz felügyelete alatt történik, aki azzal a paranccsal érkezett Saint-Malo-ba, hogy felmérje és kiszelektálja a helyi állományt. Jocelyn és Hermann között - mindkettejük meglepetésére - fokozatosan különleges kapcsolat alakul ki, amiből hamarosan szenvedélyes szerelem lesz. Vajon lehet-e jövőjük, miközben a világ, amit addig ismertek, éppen összeomlik?

A keserédes, szívszorító, megrázó történet a második világháborúról, egy kis francia kikötővárosról, és egy bátor, kitartó, hűséges könyvtárosnőről mesél.

Forrás: www.kello.hu