Richter - Richter Gedeon regényes életrajza

Szerző
Berényi Anna

Jelzet: B 54

Berényi Anna a neves gyógyszerész, a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjének életét bemutató regénnyel jelentkezik. Richter Gedeon kiskorában árvaságra jutott, Gyöngyösön nevelkedett a nagyszüleinél, majd tizenöt évesen gyógyszerészgyakornokként kezdett dolgozni. Később egyetemi végzettséget szerzett, és saját patikát vezetett az Üllői úton, 1907-ben pedig felépítette Kőbányán az ország első gyógyszergyárát. Harmincöt éven keresztül vezérigazgatóként vezette a vállalatot, számos szabadalmat jelentett be (mint például a Kalmopyrin), a második világháború elejére pedig a cég már tíz leányvállalattal és öt kontinensre kiterjedő képviseleti hálózattal rendelkezett. 1942-ben azonban, zsidó származása miatt eltávolították a vállalat éléről. Bujkálni kényszerült (többek között Raoul Wallenberg segítségével), a háttérből még – illegálisan – irányította a gyárat, ám 1944. december 30-án, az egyik védett házból elhurcolták a nyilasok, és másokkal együtt a Dunába lőtték.

A regény ott veszi fel a fonalat, hogy a még iskolás diák Gedeon 1885-ben, matematikára korrepetálja egyik osztálytársát, a nála jobb életkörülmények között élő Mersit Nándit, akinek az apja patikus. Ő mesél neki először a munkájáról, s melynek hatására eldönti, neki is tetszene ez a szakma. Arra azonban nem számít, hogy két évvel később abba kell hagynia az iskolát. A filoxéra-vész ugyanis náluk is felütötte a fejét, és az egész szőlőjük odalett. Így a családból mindenkinek munkát kell vállalnia, köztük segédként neki és a bátyjának is, hogy meg tudjanak élni. Mivel Nándi apukája pont gyógyszertári segédet keres, a tizenöt esztendős Gedeon kapva kap az alkalmon. De hogyan is telnek a gyakornokévek? Miként tudja befejezni a gimnáziumi tanulmányait, hogy aztán gyakornoki vizsgát tehessen? Annak sikere után hogyan megy a pesti egyetemre tanulni? Hogyan jut el Párizsba és ismerkedik meg ezen út kapcsán leendő feleségével, Winkler Ninával? Miként nyitja meg első patikáját, majd alapítja meg a nevét viselő gyárat? Hogyan kezdik a Kalmopyrint gyártani, és indítják el a növényi alapanyagú gyártást? Milyen hatásokkal jár a cég számára az első világháború vagy a nagy gazdasági világválság? Milyen nehézségek adódnak a harmincas évek második felében? Miként kezdik az Anschluss után a befektetéseiket a külföldi hálózatba fektetni? Hogyan kénytelenek levezényelni a „zsidómentesítést” a gyárban? Hogyan teszik ki a cégtől ’42-ben? Milyen dilemmáik vannak a családjával a maradás vagy menekülés kérdésében? Miként dolgozzák fel a bujkálást, majd a védett házban töltött időszakot? S hogyan történik az a bizonyos nyilas razzia, Richter Gedeon életnek utolsó napján?

A lebilincselő életrajzi regény lapjain egy grandiózus sors bontakozik ki, miközben a háttérben a Monarchia „boldog békeideje” után a világégések, a Tanácsköztársaság, a csonka ország vívódása zajlik – melyet végül a holokauszt torzít rémálomszerű valósággá.

Forrás: kello.hu