Rendes környék

Szerző
Fowler, Therese Anne

Jelzet: F 76

Valerie Alston-Holt elkötelezett természetvédő, aki az egyik észak-karolinai egyetemen tanít. A nemrég megözvegyült asszony alig húszéves fiával, a főiskolára készülő Xavierrel él együtt a címadó „Rendes környék” csendes, kertvárosi házában. Úgy tűnik életük nyugodt és kiegyensúlyozott, mindaddig amíg a szomszédjukba nem költözik egy gazdag vállalkozó, Brad Whitman. A férfi a hirtelen meggazdagodott parvenü alakok „prototípusa”, aki úgy érzi, hogy pénzért mindent és mindenkit megvásárolhat magának. Brad a feleségével és annak lányával, Juniperrel él együtt, majd amint beköltöznek, azonnal átalakíttatja a házat, mindez meglehetősen nagy zajjal, a környék csendjének, nyugalmának megzavarásával jár. A férfi a szomszédja kertjében álló évszázados tölgyfát nem kímélve tarolja le munkagépeivel a terepet, de Valerie ezt már nem tudja szó nélkül hagyni. Először barátságosan kéri a férfit, hogy kímélje meg a fát, de az fenyegetőzni kezd, és a szópárbaj oda vezet, hogy érzékelhetően már nincs esély arra, hogy békés úton tudják rendezni a fakivágás ügyét. Ezután az asszony a környezetvédőknél feljelenti Whitmant.

Közben Xavier és Brad nevelt lánya, Juniper között egyre szorosabb barátság, majd szerelem szövődik. A férfi úgy érzi meg kell torolnia Valerie viselkedését, és amikor meglátja, hogy Xavier megöleli és megcsókolja nevelt lányát, feljelenti őt nemi erőszakért. Megfizeti a legjobb ügyvédet, aki be akarja bizonyítani az igaztalan vádat. Ha ezt hamis tanúkkal el tudja érni a tárgyaláson, akkor a fiú akár huszonöt évet is kaphat. Amikor Junipernek ez véletlenül a tudomására jut, azonnal közbelép és megpróbálja megállítani nevelő apját, akit ekkor már egyre jobban elural a bosszúvágy…

Az írónő ezen a hétköznapi élethelyzeten keresztül nagyon komoly társadalmi problémákat jelenít meg, amikor a történet során a két telket elválasztó kerítés a társadalmi egyenlőtlenség áthághatatlan határvonalává, jelképévé válik. A regényt egyszerre szívbemarkoló szerelmi történetként és egyben az amerikai társadalom kritikájaként is olvashatjuk.

Forrás: kello.hu