Rémtörténetek

Szerző
Nádas Péter

Jelzet: N 11

Ismét egy nagyregénnyel lép olvasói elé Nádas Péter, a kortárs magyar irodalmi élet meghatározó alakja. Nádas a korábbi regényfolyamaival, gigászi családtörténetével és nem kevésbé jelentős esszéválogatásaival már bizonyította, hogy a magyar nyelvet milyen mélyen ismeri, prózanyelve most sem fog csalódást okozni.

A Rémtörténetekben a magyar falusi élet mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást, az elbeszélőt nem könnyű azonosítani. A falu pletykáit, ismert vagy kevésbé ismert dolgait egyaránt tudja, úgy is fogalmazhatunk, hogy a közösség kollektív tudatának működésmódját lebbenti fel a szerző, hagyja olvasóinak, hogy belessenek e babonákkal, sértődésekkel, keserűséggel és megannyi szenvedéssel teli világba.

A Rémtörténetek nem akarja elleplezni az ember valódi emberi oldalát, ami, valljuk be, nem sok örömre ad okot: úgy fordul a nép felé, hogy nem akarja őket sem megalázni, sem felstilizálni, az olvasóra bízza, mit kezd egy ilyen zárt közösséggel, mennyire érzi sajátjának, mennyire retten vissza tőle. A mesterien megformált karakterek között ott találjuk a falu meghatározó alakjait, így a plébánost és a lelki pásztort, a nagygazdákat, egy szellemileg visszamaradt nőt, aki a falu bolondjának hálátlan szerepét játssza, de feltűnnek a kitelepített arisztokraták, a kívülről idevetődött emberek is. A közös sorsot azonban nem tudják elkerülni, valami borzasztó dolog húzódik meg a háttérben. A szerző ezt a titkokkal teli világot a balladák elhallgatást kiaknázó poétikai gesztusaival teszi még hátborzongatóbbá.

Nádas Péter Rémtörténetek című regényében a minőségi kortárs irodalom iránt érdeklődő olvasók nem fognak csalódni.

Forrás: www.kello.hu