Presser könyve

Szerző
Presser Gábor

Jelzet: 780 P 90

„Velünk minden nap történt valami” ‒ így konferálja Presser Pici memoárkötetét, amelyben fontos dalokra, emberekre és történetekre emlékezik vissza.

A szerző Presser Gábor Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, aki a magyar könnyűzenei élet ikonikus alakja, ma is aktív zenész. Ezúttal azonban nagy fába vágta a fejszéjét, aminek eredménye egy (folytatásra váró) bőségesen és változatosan illusztrált, vaskos kötet lett. A magyar rockzene doyenje elérkezettnek látta az időt, hogy elmondja, ő hogyan élte meg a „Presser-sztorit”. Azt a történetet, aminek hosszabb vagy rövidebb fejezeteit oly sokan ismerik az Omegától (1967) az LGT-n át ‒ leginkább a dalain keresztül. A személyes hangú életrajzi könyvből most új megvilágításba kerül a nagy generáció legendás korszaka, annak ismert (és ismeretlen) történetei. Bepillanthatunk a stúdiók, a Vígszínház kulisszái mögé, és olvashatunk a „barátok és ellenségek” közt munkával eltöltött több mint ötven évről. A beatkorszak még élő nagy öregjei a hetvenes éveiket tapossák, ezért is értékes a több száz oldalnyi saját kezű Presser-szöveg: emlékek, jegyzetek, meglátások, tévedések, megtörtént - vagy a szerző szerint megtörtént - valós események, hallomások, látomások, dokumentumok és áldokumentumok, dalszövegek, filmnovellák, fotók, lábjegyzetek, sőt még kották is.

A szerző így ír művéről: „a megfélemlítéstől a »Tisztelt művészúrságig« sok minden eszembe jutott… Eszembe jutottak igazi és jelképes pofonok, a nyílt és burkolt ‒ komoly vagy épp szánalmas ‒ fenyegetőzések, kis diadalok és fájdalmas elbukások, a néha kíméletlen, néha abszurd környezet… A jó és rossz kompromisszumok, barátságok, harag, elvesztések…”

A könyv második része 2021. év végére várható.

Forrás: kello.hu