Porladó árnyak

Szerző
Justin Go

Jelzet: G 48

Amerika-szerte nagy siker lett Justin Go debütáló regénye, a Porladó árnyak, és nem véletlenül.

A rendkívül érdekes regény 2004-ben játszódik, de több szálon is visszakanyarodik a múltba: az első világháború idejébe és az 1920-as évekbe. A történet főhőse egy Tristan Campbell nevű, épp most diplomázott amerikai egyetemista, aki egy rejtélyes levelet kap egy neves brit ügyvédi irodától. Arról értesítik, hogy feltehetően egy hatalmas vagyon örököse, ennek tisztázására azonban Londonba kell utaznia.

Itt tudja meg, hogy 1924-ben egy Ashley Walsingham nevű fiatalember, egy hajózási vállalat tulajdonosának örököse, Imogen Soames-Anderssonra hagyta az örökségét. A nővel 1916-ban, nem sokkal besorozása előtt ismerkedett össze, és folytatott vele rövid szerelmi viszonyt, majd Imogen nyomtalanul eltűnt. A háborúból hazatérve Walsingham hegymászással is foglalkozott, s tagja volt az 1924-es Mount Everest-expedíciónak. A hegycsúcs meghódítása közben azonban életét vesztette. Ekkor lépett volna életbe a végrendelet, ám a végrehajtást nehezítette, hogy senki nem tudott semmit Imogen hollétéről.

A testamentum nyolcvan éves határidőt írt elő: Imogen vagy valamelyik leszármazottja eddig jelentkezhetett az örökségért, különben az különböző múzeumokra, egyletekre és vidéki templomokra száll. Aztán nem sokkal a határidő lejárta előtt előbukkant egy réges-régi levél. Ezt Eleanor Soames-Andersson - Imogen testvére - írta a férjének, és a szöveg arra utalt, hogy Charlotte, akit a lányukként neveltek, valójában Imogen gyermeke, és mint ilyen lehetséges, hogy Ashley Walsinghamtől született. Charlotte pedig az amerikai egyetemista nagyanyja volt. Vagyis ez alapján ő lenne az örökös, viszont a levél ehhez nem kellő bizonyíték. Tristannak hét hete maradt, hogy felleljen valami egyértelmű bizonyítékot arra nézve, hogy ő valóban a két szerelmes leszármazottja. Nyomozó útja Londonból Franciaországon és Skandinávián át Izlandra vezet, meg persze a dokumentumok révén az első világháború esztendeibe, s majd a tragikus végű Everest-expedícióig, hogy megismerje egy rövid, de rendkívüli, szenvedélyes szerelem történetét és a nagy háború sorsfordító borzalmait.

(Forrás: kello.hu)