Örvényben

Szerző
Kondor Vilmos

Jelzet: K 68

Az író már számos krimijének remek történetszövésével bizonyította, hogy a műfaj hazai képviselőinek élvonalába tartozik.

Mostani regénye két idősíkon játszódik. Egyrészt a rendszerváltozást megelőző esztendő, a Kádár korszak „végóráit” megidéző évben, 1989 nyarán, másrészt napjainkban, 2020 nyarán. A történet egyik főszereplője, Ferenczy Tibor nyomozó még kiskamaszként ismerkedett meg a balatonparti, aligai pártüdülőben Kiss Tamással, akinek az édesapja az üdülő karbantartóinak főnöke volt. A két srác sokat bulizott együtt, de Tamás már tizenéves korában is kivívta viselkedésével környezete és az édesapja haragját. Később sem fogta vissza magát, amolyan igazi rosszfiú lett belőle, aki a kilencvenes évek rendszerváltó időszakában folyamatosan a zavarosban „halászott”. Tibor rendőr lett, tartották egymással a kapcsolatot, majd amikor a férfi beleszeretett Juditba, bizarr háromszöggé alakult ez a viszony. Tibor úgy érezte, Juditban megtalálta azt a nőt, akivel le tudná élni az életét, és kezdetben úgy tűnt, a lány is arrafelé halad, hogy viszonozza az érzelmeit, de végül Tamás mellett kötött ki. Kettejük se veled se nélküled kapcsolata tragédiába torkollott, mert a féltékeny Tamás azt hitte, hogy Judit Tiborral is „kavar” és ezért megölte a nőt. A gyilkosságért börtönbe került, ahová harminc év elteltével belátogat hozzá a már százados Ferenczy, mert Tamás apját és az élettársát valaki bestiális módon meggyilkolta, és ezt a hírt akarja közölni valamikori haverjával. Kiderül, hogy a börtönbüntetését töltő Kiss Tamás adott megbízást egy férfinek, hogy tegye el láb alól az apját…

A sötét hangulatú történet remek alkalmat kínál a szerzőnek arra, hogy a krimiszálba beleszője a rendszerváltás éveinek politikai anomáliáit, és pontos látleletét adja a Trabantok, Wartburgok és Ladák világából kitekintő, nyugati autókra és jólétre ácsingózó kalandoroknak, valamint a pártállam ikonikus alakjainak, akik megpróbálták nemcsak a hatalmukat, de az azzal járó értékeket is átmenteni a ’90-es évek utáni időszakra. Jól megírt történet, amelynek záró akkordjaként a két férfi múltjában évtizedek óta elfedett titokra is fény derül.

Forrás: kello.hu