Örökölt családminták

Szerző
Mark Wolynn

Jelzet: 150 W 94

Az ún. családállítás, vagy családfelállítás, mint alternatív gyógyászati terápia juthat az eszünkbe Mark Wolynn könyvének címe és az alapján, hogy a szerző San Franciscóban működő intézetének nevében is szerepel a kifejezés. Mindez természetesen nem véletlen: Wolynn dolgozott is együtt Bert Hellingerrel, a módszer kidolgozójával, s az alapján fejlesztette ki saját gyakorlatát azon traumák kezelésére, amelyek a szüleink, nagyszüleink, vagy akár a dédszüleink történetében keresendők.

Az előszóban saját történetével indít: hogy látásának romlása miként vezette el ahhoz, hogy a szüleivel való rossz kapcsolatának feldolgozása révén felismerje "a félelem titkos nyelvezetét". Az ő meglátása szerint a saját gyógyulása is alapvetően annak volt köszönhető, hogy ezt az "alapnyelvezeti megközelítést" alkalmazta. Az első rész vázolja fel a családi traumák hálóját; a második főfejezetben az alapnyelvezet-térképet ismerhetjük meg; a harmadik részben pedig az összekapcsolódás módozatait mutatja be a szerző. A szerző módszere lehetőséget nyújt olyan régóta fennálló nehézségek leküzdésére is, amelyek sok esetben ellenállnak a hagyományos terápiás és gyógyszeres kezeléseknek.

A függelékben bizonyos szavak és kifejezések magyarázata, a család történetére vonatkozó, valamint a korai traumával kapcsolatos kérdések kaptak helyet.

Forrás: kello.hu