Olga

Szerző
Bernhard Schlink

Jelzet: S 31

Bernhard Schlink végérvényesen letette névjegyét a 20-21. századi német irodalom asztalára, ha mással nem A felolvasó című regényével.

Legújabb magyarul megjelenő könyve a tizenkilencedik század végének Pomerániájába visz. Olga Nowakot a nagymamája neveli, és habár hatalmas hendikeppel indul az életben, mégis korát megelőzve önálló egzisztenciára tud szert tenni, tanárnő lesz. A lány beleszeret a szomszédban élő magányos fiúba, Herbertbe, és kapcsolatuk egész életükön át tart. A fiú gazdag szülei és testvére, Viktoria is ellenzik viszonyát a szegény falusi lánnyal. Herbert fantasztikus terveket forgat a fejében: előbb elmegy a gyarmati Afrikában vívott háborúba, aztán több közeli és távoli utazás (Andok, Karélia, Brazília, Kamcsatka, Szibéria) után vakmerő expedíciót indítana az északi sarkvidékre vagy az északkeleti átjáró leküzdésére.

Ahogy ebben az időben sokan, Herbert is csak kudarca tükrében szembesül a valósággal. Alakját valós személy ihlette: Herbert Schröder-Stranz német felfedező 1912-ben tűnt el a Spitsbergákon. A történet főszereplője, Olga pedig, aki az átalakuló Németországban kénytelen felvenni a Rinke családnevet, élete végéig küldi csodaszép szerelmesleveleit a messzi északra.

Az író visszatérő témája, hogy miben is áll a szerelem, milyen elvárásokat támaszt az emberben. Schlink mesterien beszéli el a könnyen befogadható, megindító szerelmi történetet, amelynek hátterében megjelenik a fasizálódó ország, majd az újrakezdés. A megindító történet egyúttal alkalmat ad a bűntudat és részvét érzéseinek vizsgálatára, sőt, az élet értelmével kapcsolatban is új összefüggések tárulnak fel.

„Olga nemcsak az elbeszélő szívéhez férkőzik közel, hanem minden olvasóéhoz is” – írta a műről a Süddeutsche Zeitung.

(Forrás: kello.hu)