Minek szenved, aki nem bírja

Szerző
Rubin Eszter

Jelzet: R 94

Rubin Eszter két évvel ezelőtt kiváló pszichológiai regényben (Árnyékkert) mutatta be a nárcisztikus bántalmazó kapcsolat dinamikáját, most megjelenő könyvében pedig egy szintén sokakat érintő problémát, a szorongást mutatja be magával ragadó hitelességgel.

Főhősét, Pető Hangát tipikus budapesti karakternek alkotta meg, elhallgatott zsidó múlttal, gyötrődő értelmiségi felmenőkkel, zűrzavaros kapcsolatokkal megverve, ugyanakkor tehetséggel, érzékenységgel, sajátos szépséggel megáldva. A könyv kerettörténetében Hanga pszichológusánál, dr. Lendvainál ül, ahova azért került, mert súlyos allergiás rohamaira, fulladására, ájulásaira orvosai nem találtak magyarázatot. A tapasztalt szakember hamar visszairányítja páciensét a gyerekkorába, innen bontakozik ki Hanga élettörténete, amely egyben szorongási problémáinak krónikája is egyben. Kiderül, hogy már kisgyermekként is zárkózott és különös volt, biztonságban csak a nagyszülei Lenin körúti lakásában érezte magát; az édesanyja, Vera egyedül nevelte, de ő legalább annyira labilis egyéniség volt, mint a lánya. A nagyszülők halála után Hanga élete szétcsúszott, elhatalmasodott rajta az asztma, hiába volt tehetséges, kimaradt a középiskolából, majd egy meggondolatlan szerelmi flörtből lánya született, Lenke. Miután Csabát, a gyereke apját kirakja az életéből, a lánya szintén kényszeres, szorongó tüneteket mutat. Hanga közben elkezdi összeszedni magát, egyetemre megy, hogy grafikus lehessen. Itt ismerkedik meg Szántó Ivánnal, aki tipikus nárcisztikus jellem, ennek megfelelően teszi tönkre Hanga magánéletét. A lány csak több év elteltével képes kiszabadulni a destruktív kapcsolatból, hogy aztán képes legyen kiteljesedni egy jószívű, hozzá illő partner, Ármin oldalán. Csakhogy amikor a legboldogabbnak tűnik az élete, akkor bukkannak fel a legerősebben egykori tünetei...

A regény a betegségek, sorsnehézségek, rossz döntések mögötti lelki problémákra, romboló transzgenerációs mintákra hívja fel a figyelmet. A könyv oldalain a mai kor embere olvassa önmagát, a 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, párkapcsolati zsákutcáit és generációkkal korábbi, eltemetett és feldolgozottnak hitt, de valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be a regény.

Forrás: kello.hu