Micsoda idők - Büszkeség és előítélet

Szerző
Reid, Kiley

Jelzet: R 51

Kiley Reid debütáló regényének alcíme, a Büszkeség és előítélet Jane Austen klasszikus regényének címére utal. A mostani történet azonban már napjainkban, 2015-ben játszódik, Amerikában.

Emira Tucker fekete bőrszínű, meglehetősen szerény körülmények között élő fiatal nő, közel a harmincadik életévéhez, aki nem igazán tudja, mit kezdjen az életével. Bébiszitterként dolgozik egy jómódú, fehér családnál, ahol az anya, Alix Chamberlain rendkívül sikeres a munkájában, az a fajta nő, aki nem „széplelkűsködik”, ha valamit meg akar szerezni, ilyenkor senki és semmi sem állhatja az útját. Emira számos más háznál is vállal gyermekfelügyeletet, de legtöbbet Alix kislányára, Briar-re vigyáz. Egy este, amikor Emira a barátnőivel ünnepli egyikük születésnapját megszólal a telefonja és Alix ellentmondást nem tűrő hangon arra utasítja, hogy azonnal menjen el hozzájuk és vigye el egy kis időre a lányukat, mert kamaszok szórakozásból bedobták kővel az ablakukat és nem akarja, hogy Briar tanúja legyen, amikor a rendőrök kijönnek felmérni a helyzetet. Briar nagyon szorongó, félős kislány, úgy tűnik, hogy anyja túlszabályzó határozottsága az, ami folyamatosan frusztrálja őt. Emira már ivott a buliban, ezt meg is mondja Alix-nak, aki nem törődik ezzel és odaadja neki a kislányát, hogy vigye el néhány órára sétálni. A bevásárlóközpontba mennek, ahol Emira egy kicsit spiccesen bolondozik a rábízott kislánnyal, ekkor egy rendőr igazoltatja, majd azzal gyanúsítja meg, hogy elrabolta a gyermeket. A társadalmi egyenlőtlenségek és faji előítéletek talaján még ma is erősen élő előítéletesség végtelenül megalázó helyzetbe hozza Emirát. Miután Alix igazolja őt és kimenti megszégyenítő helyzetéből, munkaadója igyekszik „semlegesíteni” a történteket és látszólag mindent megtesz ezért, de érzékelhetően a lelke mélyén ő maga is előítéletes. Mindez a két nő viszonyát egyre feszültebbé teszi, olyannyira, hogy végül Emira bármennyire is szereti Briar-t és a kislány is ragaszkodik hozzá, kénytelen elhagyni a Chamberlain család otthonát…

A szerző remek stílusban, a témát időnként humorral enyhítő narrációval a napjainkban létező előítéletességről, képmutatásról és ennek a helyzetnek gyakori túlkompenzálásáról ad kitűnő helyzetképet, látleletet. Érdemes elolvasni a regényt, amelyet többek közt a The Washington Post is 2020 legjobb könyvei közé választott.

Forrás: kello.hu