Mi, együtt - Családi kapcsolataink pszichológiája

Szerző
Stipkovits Erika, L.

Jelzet: 150 S 92

A jelen kötet nem gazdasági vagy morális alapon, de nem is a vallás vagy a politikai ideológiák felől közelít a család kérdéséhez: L. Stipkovits Erika, az ismert szakpszichológus, pszichoterapeuta könyvében a családi kapcsolatok pszichológiáját mutatja be alaposan. Könyvében sorra veszi, hogy milyen modellek és mintázatok a legjellemzőbbek a családokban, és milyen megoldásokat találhatunk a felmerülő pszichés és mentális problémákra. Ahhoz hogy magunkkal és a világgal is kibéküljünk, hogy elindulhassunk az önismeret rögös útján, érdemes tisztában lennünk a szüleinkkel, testvéreinkkel, párunkkal és más rokonainkkal kialakított viszonyrendszerünkkel.

A szerző egyik célja, hogy olvasás közben ismerjük fel saját problémáinkat is, csodálkozzunk rá mindarra, ami már évek óta nyomaszt minket, de eddig nem találtuk meg az okát, de itt ne álljunk meg, ha feltártuk a problémát, egy terapeuta segítségével elindulhatunk a gyógyuláshoz vezető úton. A könyv első fejezetében a tipikus szülőtípusokat ismerhetjük meg (borostyán, szülősítő, idomár, jó fej, mártír, szuper, agresszor vagy bátorító). Majd a párkapcsolatoké lesz a főszerep. A harmadik fejezet a szülő-gyermek viszonyt mutatja be, melyben már mi magunk vagyunk a szülők, saját hibáinkat és gyengeségeinket is feltárhatjuk, és beláthatjuk, milyen módon lehetünk elég jó szülő. Ezután a negyedik fejezetben a testvérekkel kialakított gyerekkori és felnőttkori mintákat veszi sorra, s végül mi magunk maradunk.

L. Stipkovits Erika könyvét olvasva remélhetőleg sokak eljutnak odáig, hogy önmaguk és a hozzájuk közel állók megismerésén és elfogadásán keresztül igazabb, teljesebb életet éljenek.

Forrás: kello.hu