Mancikám, Déneském és még sokan mások

Szerző
Ragályi Elemér

Jelzet: R 27

2015-ben kezdte a Facebookon közzétenni családtörténeti emlékezéseit Ragályi Elemér, a nemzetközi szinten ismert operatőr, filmrendező. Hét év leforgása alatt megszületett a családtörténeti novellafüzér.

A kalapos férfi című nyitó elbeszélés a szerző édesapjának, Ragályi Dénesnek az életét foglalja össze, és azt is bemutatja, hogyan ismerkedett meg későbbi feleségével, Máriával. Ezt követi a Pajor Manci naplója, mely a szerző édesanyjának fiktív bejegyzései formájában mutatja be ugyanezt a történetet, ám kapcsolatuk későbbi alakulását is. Szó esik még a rákoskeresztúri háborús évekről, a bombázásokról és a légópincében töltött napokról, Elemér cserkészségéről, anyjának a betevő falatért folytatott harcáról, a Vöröskeresztnek köszönhető 1946-os nyaralásról a Balaton-közeli Raposkán, a kertjük közepén álló nagy diófáról, első szerelmes leveléről az elemi iskola első osztályában, melynek obszcén részletei miatt meg is büntették, vagy éppen arról a fogalmazásáról, amit édesapjáról írt harmadikban, és melynek szintén a szóhasználata verte ki a biztosítékot a tanítónéninél. Megtudhatjuk továbbá, miért rótták meg Sztálin halálakor, milyen közös emlékei vannak apja testvéréről, Tibor bácsiról, olvashatunk Nénikéről és a bábjairól, családjuk „kültagjáról”, Woyczek néniről, a nővérével, Teklával közösen birtokolt bicikliről vagy édesanyja 56-os tapasztalatairól.

Filmekkel kapcsolatos emlékek csak elvétve bukkannak fel a kötetben, mint például egy szabadkai közönségtalálkozó, ahol Koltai Róberttel együtt vett részt. A szöveget „természetesen” fekete-fehér fotók kísérik. Szomorú aktualitása a könyvnek, hogy szerzője 2023. március 30-án meghalt.

Forrás: www.kello.hu