Levegőt : lélegzetelállító etológia

Szerző
Csányi Vilmos

Jelzet: 592 C 40

A neves és népszerű etológus, Csányi Vilmos legújabb könyvében ismét az emberi és állati viselkedésről oszt meg humoros, de annál tanulságosabb gondolatokat olvasóival. A könyv félúton áll a tudományos ismeretterjesztés és a szórakoztató irodalom között, benne egy évtizedek alatt komoly íróvá vált tudós könnyed elbeszélői hangja próbálja a magyar olvasókat ember- és állatbarát lényekké nevelni.

Természetesen a nevelés, a szocializáció, a generációk során áthagyományozott viselkedésminták megváltoztatása nem megy egyik percről a másikra, s nem megy direkt eszközökkel: Csányi játékos kerülőutakon vezeti rá olvasóit a megoldásra, miközben magáról, kutyáiról és saját magunkról is új ismereteket közöl.

A könyv első fejezete az embert mint társas lényt mutatja be a rá jellemző viselkedésmintákkal és evolúciós stratégiákkal. Majd a kutyák kommunikációjára tér rá a szerző: az érzelmeket és indulatokat kifejező állatok viselkedése, intelligenciája megkapó tolmácsra tett szert Csányi személyében. A továbbiakban a modern társadalom kihívásai és visszásságai, az ember és környezet folyamatosan – manapság egyre negatívabb irányba – változó viszonya, és végül az ember köztes, hibrid státusza kerül előtérbe e rendszeren belül.

A Csányi Vilmostól már megszokott könnyed és szórakoztató, de mégis komoly stílusban megírt könyvet érdemes elolvasni mindenkinek.

Forrás: www.kello.hu