A könyvsétáltató

Szerző
Henn, Carsten

Jelzet: H 60

Egy nem mindennapi páros történetéről olvashatunk Carsten Henn regényében: Carl Kollhoff, a hetvenes éveiben járó idős úr „könyvsétáltatóként” a helyi könyvesbolt különleges ügyfeleit látja el a megrendelt kötetekkel. A bibliofil közönség egyes tagjaihoz Carlt szinte már barátság fűzi, de mivel csak a könyv átadásának rövid idejére találkoznak, fejében regényhőssé alakul karakterük.

Henn regénye központi motívumként kezeli a képzeletet, a valóságot, valamint a könyveket, melyek mindkettőből táplálkoznak, elmosva a két világ közti határt, miközben az idős úr és a mellé szegődött kislány számára is egyaránt a megélt valóságból való szökést kínálják fel. Ugyanis Carl Kollhoff egy idő után már nem egyedül rója esti köreit a város ismert részein: Sasa, a mindenre kíváncsi cserfes kislány elválaszthatatlan kísérője lesz. A könyv karakterei nem nélkülözik a humort, de közben az általános humánum, az emberi jóérzés megtestesítői lesznek. Amikor Carlt kora miatt nyugdíjazzák, az idős férfi úgy érzi, számára ezzel ért véget a történet, ám kis barátja nem hagyja, hogy a tehetetlenség maga alá temesse a férfit, aki bár már járni is alig tud, barátai, Sasa hathatós közreműködésével elérik, hogy a helyi antikvárium adománykönyveit is kiszállíthassa, melyben egy direkt erre a célra átalakított rollátor is segítségére lesz.

A történet vége egy szellemes csavart is tartogat olvasóinak: Carl eldönti, hogy könyvet fog írni Sasaról, aki így valóban regénykarakterré válhat. A humoros és megindító történet szebbé teszi hétköznapjainkat.

Forrás: www.kello.hu