Két világ között

Szerző
Norek, Olivier

Jelzet: N 81

A korábban rendőrként dolgozó francia szerző egy ízig-vérig sötét színekkel operáló thrillerbe vezeti be olvasóit: Olivier Norek könyvében a bűn fogalma maga mögött hagyja az ismert humánumot, infernális és démoni világa mégis kifejezetten emberi. Krimi és thriller, de egyben jól megírt társadalomkritika. Olyan szatirikus művet vehet a kezébe az olvasó, amely a felsorolt zsánerek jegyeit is magán hordja, ám azoknál többet szeretne mondani.

A cselekmény az észak-francia tengerparti városban, Calais-ban játszódik, ahol az illegális bevándorlók, a háborús országokból menekült emberek próbálnak ideiglenesen szállást és biztonságot találni. A két férfi főszereplő közül Adam Szíriában mindent megtesz Bassár el-Aszad diktatórikus rezsimje ellen, azonban amikor megtudja, hogy telefonját megszerezték, és ő is lelepleződött, első dolga lesz családját biztonságba helyezni. Feleségét és gyermekét felülteti az első gépre, és megbeszélik, hogy majd külföldön fognak újra találkozni. A szír rendőri erők tagjaként Adam komoly tapasztattal bír, sikerül is kijutnia, de a menekülés közben elveszti családját, a Calais-ban található menekülttáborban próbál nyomukra bukkanni, de közben ő is számtalan veszélyes ügybe keveredik bele. Itt találkozik a francia rendőrrel Bastien-nel, aki a menekülttábor körül virágzó alvilági ügyleteknek próbál gátat szabni.

Embercsempészek, drogok és prostitúció: a regény mesterien játszik a túlélés által motivált morálisan elítélendő tettek és az általános humánum között húzódó feszültséggel. A regényt tizenhat éven felülieknek ajánlja a kiadó, s valljuk be, teljes joggal. Adam és Bastien történetét a komolyabb, keményebb regények iránt érdeklődő olvasók fogják méltányolni. 

Forrás: www.kello.hu