JFK : a fiú, aki Amerika nagy évszázadával nőtt fel, 1917-1956

Szerző
Logevall, Fredrik

Jelzet: 973 L 76

Kétségkívül az egyik legismertebb 20. századi amerikai politikus John Fitzgerald Kennedy (1917-1963), az Egyesült Államok 35. elnöke, vagy ahogy a leggyakrabban emlegetik: JFK. Ezzel együtt meglehetősen ellentmondásos személyiségről van szó, elég ha nyughatatlan egyetemi éveire, zavaros nőügyeire gondolunk, nem beszélve elnökségének bizonyos mozzanatairól (például a Disznó-öbölbeli invázióról), vagy halálának mind a mai napig vitatott körülményeiről.

Az ő életét és tevékenységét mutatja be Fredrik Logevall történész, a Harvard oktatójának monumentális, kétkötetes életrajza, melynek most az első darabját (A fiú, aki Amerika nagy évszázadával nőtt fel) vehetik kézbe a magyar olvasók. Az első rész (Felnőtté válás) a szegény ír bevándorló család történetét is összefoglalja, majd felvázolja a politikus apjának portréját, JFK testvéreivel való kapcsolatát, betegségektől sújtott gyermekkorát, valamint harvardi egyetemi éveit.

A talán leghangsúlyosabb főfejezet a második világháború időszakával foglalkozik, hiszen ezen évek döntő hatást gyakoroltak JFK politikai gondolkodására: akár apja londoni nagyköveti időszakára, Jack nevű bátyja 1942-ben bekövetkezett halálára vagy saját maga Csendes-óceáni szolgálatára gondolunk, melyért ki is tüntették.

A harmadik rész a politikai karrier kezdeteit mutatja be: rövid újságírói ténykedését, az 1947-es kampányt, Jackie-vel való házasságát, képviselőségének időszakát (1947-53), valamint szenátorságának első felét, az 1956-os demokrata konvencióig (ahol ő mondta a jelölőbeszédet Adlai Stevenson mellett, mely meghozta számára az országos ismertséget is). A kötet közepén egy fekete-fehér fotómelléklet kapott helyet, a kiadványt pedig jegyzetek, bibliográfia, valamint név- és tárgymutató zárják.

Forrás: www.kello.hu