Hurrikánok évada

Szerző
Melchor, Fernanda

Jelzet: M 52

Az egy csapásra híressé vált mexikói írónő legújabb regénye a nyomor, az erőszak, az abúzus és a babonák kegyetlen világába rántja le olvasóit.

Fernanda Melchor könyve egy váratlan halálesettel kezdődik: a falu ismert boszorkányát felfúvódva találják meg a sáros vízben játszó helyi gyerekek. Az idős nő halála, pontosabban a gyilkosság nem várt indulatokat szabadít el, kiderül, hogy a falusi asszonyok rendre eljártak a csak Banyának hívott vénséghez, ott töltötték szabadidejüket. A Banya pedig meghallgatott mindenkit, lényegében nála talált értő fülekre minden panasz, minden probléma, minden keserűség, amit a nők a férfiaktól elszenvedtek a falu zárt és archaikus világában. Ezt a kegyetlen világot Brando és Luismi szemszögéből ismerjük meg. A fiúk annyira nem bírják elviselni a nyomort, hogy elhatározzák, végeznek a Banyával, és megszerzik az elrejtett kincsét – amiről természetesen kiderül, hogy csak a pletyka szintjén létezett.

Hazugságok világa a mexikói falusi élet, ahol a gyerekeket rendre kihasználják, testüket a szülők vagy a kegyetlen kamaszok veszik birtokba, a váratlan terhesség, a vetélés vagy a magzatok elhajtása szintén a mindennapok része, amely után csak a stigmatizált páriaélet marad, melyet Norma karakterén keresztül ismerhetnek meg az olvasók. Az olykor kegyetlen, máskor pornográf jelenetekkel operáló művet az igényes, de korhatáros irodalom kedvelői fogják értékelni.

Forrás: www.kello.hu