Hová lettél, szép világ

Szerző
Sally Rooney

Jelzet: R 85

Hatalmas várakozás előzte meg Sally Rooney legújabb, harmadik regényének a megjelenését, és nem véletlenül. Az írónő ugyanis már első könyvével (Normális emberek) berobbant a köztudatba, világsikert ért el. Ennek oka elsősorban a történet és stílus tökéletes hitelessége a korba ágyazva: a karakterek hamisítatlan huszonegyedik századi fiatalok, akikkel olyan dolgok történnek (vagy éppen nem történnek), amelyek hozzá hasonlóan milliókkal, olyan érzelmeken, szakaszokon mennek át, mint a mostani fiatal generáció tagjai világszerte. Mindezt Rooney tökéletesre csiszolt eszköztelenséggel közvetíti, mintha csak kamerával követné az eseményeket - de természetesen a szöveg ennél több, gazdagabb, árnyaltabb, képes a történet és a szereplők lényegét megérinteni. Így működik a mostani - látszólag szintén egyszerű - történet is, ami négy fiatal egymásba fonódó sorskrónikája.

Eileen és Alice egyetemista koruk óta barátnők, azóta tartják egymással a kapcsolatot, részben levélben, amelyek a kötet egyfajta vezérszálát képezik. Eileen sodródó bölcsész, aki nem találja a helyét sem a hivatás, sem a magánélet területén, próbálkozásai rendre kedvetlen és lassú zátonyra futással végződnek. Alice ellenben sikeres író, akit azonban depresszió kínoz. Egy súlyos idegösszeomlás után vonul vissza egy tengerparti városkába, ahol Tinderen megismerkedik egy helyi sráccal, Felixszel. Bár a randijuk kudarcba fullad, Alice hirtelen ötlettől vezérelve magával hívja Rómába, ahol a legújabb könyvét mutatja be, Felix pedig - maga sem tudja, miért - elfogadja a meghívást. Mindez idő alatt Eileen meghatározhatatlan viszonyba keveredik Simonnal, akibe kamaszkora óta szerelmes, és aki sok évnyi incselkedés után mintha lépne felé - vagy mégsem így lenne...?

Négyük sorsa egymással párhozamosan fut és úgy is parallel, hogy az események a valóságban és a digitális-virtuális világban, a közösségi médiában, emailekben egyaránt szövődik. A remek stílusban megírt regény szívszorítóan valós lenyomata korunknak.

Forrás: kello.hu