Hogyan születtek? : a legendás magyar slágerek

Szerző
Lakatos György

Jelzet: 780 L 15

Történt, hogy a Beatles-rajongó Lakatos György hangmérnök fejéből kipattant az ötlet, hogy a mi népszerű dalaink keletkezéséről is megtudhatnánk valamit. Szűts Pista, aki a Kormorán együttes billentyűse, zeneszerzője, kicsit nehezen állt rá, hogy segítsen, de végül létrejött a könyv.

A hatvanas évektől elindulva, időrendben követik egymást a művek, illetve előadóik, komponistáik. „Megelevenednek a dalok. A legtöbb esetben érdekes korrajzot is kapunk a dal keletkezésének idejéből. A történetek hallgatása során sokszor csordult ki a könnyünk – hol a meghatottságtól, hol a nevetéstől…”

Az előbbire példa Sztevanovity Zorán visszaemlékezése az Apám hitte című számáról: „Amikor a papa már nagyon betegen kórházban volt, sokszor az járt a fejemben, vajon hogyan fogom elénekelni az Apám hittét, ha ő már nem lesz. Ha éppen akkor hagy itt minket, amikor játszunk. De végül nem is az Apám hitte verte ki nálam a biztosítékot, hanem a Volt egy tánc. Mert ez is róla szól, pontosabban róluk, a szüleimről. A papa tényleg börtönben volt, és a mama tényleg az ablakban állva évekig azt várta, hogy hazajöjjön.”

A „Bikini”-s korszakából már idézett Nagy Feró is szerepel a könyvben mint a legendás Beatrice énekese, kultikus, 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás kezdetű számával. Ezenkívül megtalálhatjuk egyebek mellett az Illés, az Echo, a Generál, a Hungária, a Dolly Roll, a Piramis, az Edda Művek, a P. Mobil, a Korál, a Bojtorján, a Tátrai Band, a KFT, a Republic, sőt a Cseh Tamás-Bereményi Géza páros egy-egy közönségkedvenc dalának születését. Persze támadhat hiányérzete annak az olvasónak, aki például a Metró együttes, az Omega vagy a Locomotiv GT nevét keresi.

A 41 fejezet menetrendje: először a dal szerzője mesél a körülményekről, utána következik a dal zenei elemzése, majd a felvétel adatai: közreműködő énekesek, zenészek, hangmérnök stb. A könyvvégi képmellékletben pedig viszonylag ritkán látható fekete-fehér fotókat találunk az előadókról.

Forrás: www.kello.hu