A harcos : életrajz és lélekrajz

Szerző
Csernus Imre

Jelzet: 150 C 62

Csernus Imre több mint egy évtizeden keresztül volt igazi közéleti személyiség: elgondolkodtató és felkavaró médiaszerepléseivel, könyveivel konstans foglalkoztatta a közvéleményt, miközben orvosként is sikerkarriert tudhatott magáénak, elhíresült terápiás kezeléseire hónapokat kellett várni.

Mindezek ellenére - illetve éppen ezek miatt - azonban egy ideje Csernus Imre lelépett a "színpadról" és egyben befejezte a praktizálást is - valódi hivatását (amely nem más, mint a hiteles segítségnyújtás, a tényszerű tapasztalati tudás átadása) azonban nem adta fel. Ennek jegyében született önéletrajzi ihletésű könyve, amelyben eddigi - fordulatokban minden értelemben bővelkedő - élete történetét tekinti át. Teszi mindezt természetesen a maga stílusában, saját személyiségfejlődését, eddigi jelentős életeseményeit is a lehető legőszintébben, daróc-egyenes módon, sem szavakkal, sem önvallomásokkal nem piperkőcködve, emlékeket nem szépítve-túlozva. Így ír, nagyjából időrendi sorrendet tartva, a családjáról, szüleiről, szabadkai gyermek- és ifjúkoráról, egyetemista éveiről, első és későbbi kapcsolatairól, házasságairól, drogproblémáiról és azok legyőzéséről, az orvosi karrierről és módszereiről, médiában való szerepvállalásáról, visszavonulása okairól, és a jelen életéről.

S hogy miért is lett a könyv címe A harcos? Nos, mert "A katona megdöglik, a harcos meghal. A katona merev és kiszámítható, a harcos laza és kiszámíthatatlan. A katona vigyorog, a harcos mosolyog. A katona békétlen, a harcosban belső béke uralkodik... És ön, kedves olvasó, melyik a kettő közül, katona vagy harcos?"

(Forrás: kello.hu)