Hangyák - Világbirodalom a lábunk alatt

Szerző
Foitzik, Susanne és Fritsche, Olaf

Jelzet: 591 F 69

A hangyákról legtöbben annyit tudnak, hogy bolyokban élnek, királynőjük van, és a kertben mint kártevők megkeserítik a tulajdonosok életét. A hangyákról ennél jóval többet érdemes tudni: csak hazánkban 126 fajuk található, a világon majd 12000. Életüket egy jól szervezett egységben élik le, a bolynak nevezett szuperszervezetben, s életmódjuk sok tekintetben hasonló mintázatokat mutat, mint a különböző emberi társadalmak.

A könyv szerzői a hangyák neves kutatói, könyvükben tizenöt fejezeten keresztül ismertetik meg olvasóikat a hangyák csodálatos és rejtelmes világával, ami itt található a lábunk alatt, elég csak lenéznünk, és megfigyelnünk a kicsiny szorgos állatokat, akik összességében a világon található állatok 15-25 %-át adják ki, ha a teljes biomassza állományt nézzük. Vagyis a Föld minden tekintetben a hangyák birodalma, a szerző ezért is nevezi őket szellemesen az emberek „társuralkodóinak”.

A könyvből megismerhetjük, hogyan épül fel a boly, milyen szociális életet élnek az egyes fajok egyedei, mit csinál a királynő, a herék és a dolgozók. Hogyan háborúznak egymással a különböző kolóniák, milyen túlélési stratégiákat dolgoztak ki az esőzés, a szárazság vagy éppen a nagy hideg ellen, valamint hogy – az emberi civilizációhoz hasonlóan – hogyan hasznosítják a rendelkezésükre álló természeti erőforrásokat: vannak olyan fajok, melyek levéltetveket tartanak édes nedvükért, mint az emberek a teheneket, vagy gombákat termesztenek a bolyban, hogy azzal táplálják az ivadékokat. A hangyák is sok veszélynek vannak kitéve, vannak olyan gombák, melyek spóraként bekerülve a hangyába, átveszik annak izmai felett az irányítást, és hangyazombit csinálva a gazdatestből arra kényszerítik, hogy másszon le a fa törzsén egy méterrel a talaj feletti szintig, majd testéből tápanyagraktárat csinál és megöli a hangyát.

A könyvből ehhez hasonló hátborzongató érdekességeket is megtudhatunk a hangyák ismerős és egyben ismeretlen világáról. A szerzők, Susanne Foitzik és Olaf Fritsche szórakoztatóan, közérthetően, de tudományos igényességgel kalauzolnak végig a hangyák világán: a jól szervezett birodalmakon, amelyek mellett naponta haladunk el anélkül, hogy igazán belegondolnánk létezésük mikéntjébe.

Forrás: kello.hu