A háború fényei

Szerző
Michael Ondaatje

Jelzet: O 38

Különös hangulatú regény Michael Ondaatje legújabb műve.

A történet 1945-ben, Londonban veszi kezdetét. Itt él a szüleivel együtt a testvérpár, a tizennégy esztendős Nathaniel és két évvel idősebb nővére, Rachel. Egy napon először az édesapa távozik váratlanul, majd nemsokára az édesanya is követi őt Szingapúrba. Két kamasz gyermeküket különös, a gyermekek számára ismeretlen és kissé félelmetes idegenekre bízzák. A testvérek által Molylepkének titulált, titokzatos figura gondoskodik ezután róluk, és ő viszi iskolába is a gyerekeket, akik meg vannak győződve arról, hogy Molylepke gonosztevő, bűnöző fajta. A férfi pedig újabb és újabb tagokkal népesíti be a szülői házat, különös és furcsa figurák lesznek lakói az egykori családi fészeknek: többek között Fürge, a más-más nők oldalán mutatkozó férfi, valamint Olive Lawrence földrajztudós és etnográfus, egy Arthur McCash nevű ember, aki a többiekkel ellentétben csendes és szerény, valamint Agnes költözik be a házba. A gyerekek érzékelik, hogy olyasmi történik a hátuk mögött, amelyről nekik semmiféle tudomásuk nincs és nem is lehet, mert ezeket az embereket valamiféle, általuk ismeretlen, közös múlt köti össze.

Tizenkét esztendő elteltével, a már felnőtt Nathaniel úgy dönt, hogy felkeresi egykori pártfogóit, „nevelőit”, közöttük Fürgét is, hogy végre összerakja a kaleidoszkóp színes üvegcserepeit, és megtalálja a választ a kérdésére, mi is történt velük annak idején, amikor az anyjuk végül a férje nélkül tért haza hozzájuk, de a feltett kérdéseikre soha nem adott választ…

A történet mélyebb rétegeit felfejtve az olvasó tanúja lehet egy múltba vesző szerelemnek, intrikákkal átszőtt történéseknek, amelyeknek hátterében a második világháborúba nyúló események húzódnak meg. A lendületes stílussal megírt, érdekfeszítő történet mindkét nem olvasóit magával ragadja.

(Forrás: kello.hu)