Gyilkosokkal szemtől szemben : [megtörtént krimik]

Szerző
P. Gál Judit

Jelzet: 343 G 18

A szerző bűnügyi újságíróként számos, a közvélemény figyelmét felkorbácsoló és sokáig ébren tartó bűneset tárgyalásán vehetett rész, és tudósíthatott a bűnesetek részleteiről, az elkövetők indítékairól és a szerencsétlen áldozatok hozzátartozóinak érzéseiről. Bűnügyi riportkönyvei egészen új műfajt teremtettek a hazai könyvpiacon.

Ezek sorába csatlakozik be a mostani vaskos kötet is, amelyben az elkövetőkkel folytatott börtönriportok, a bírákkal és bírókkal, helyszínelőkkel való beszélgetések részleteiből áll össze napjaink hazai bűnügyi történelme legszörnyűbb eseteinek krónikája. Többek között a kis tizenéves fiú, Szita Bence nevelőanyja által megszervezett, és két társával megvalósított kegyetlen kivégzése (Szita Bence megölésének igaz története), a Miskolcról indult „szerelmes és gyilkos páros” a magukat Bonnie és Clyde-nak nevező hidegvérű gyilkosok története (Lefejezek mindenkit, aki rám vallott). A hírhedt és elhíresült Bene-Donászi páros kegyetlen gyilkossága (Életre ítélve), a Soproni Ágnes színésznőt brutálisan megölő fiú és felbujtója a színésznő saját fia, valamint a Balla Irma gyilkosság feltételezett gyilkosának, majd végül a vád alól felmentett fiának a kálváriája, a rendőrség egyik vezető beosztású emberének, Petőfi Attilának a szerző által feltett kérdésekre adott válaszok nyomán nyer értelmezést (Krimiként olvasom a gyilkossági aktákat).

Megszólal még a kötetben Surdy Miklós volt büntetőbíró, annak okán, hogy ő miként látja az előtte álló, ítéletre váró bűnözőket (Sosem felejtek, és mindig törlesztek). A bűnüldözés és az ítéletek meghozatalának jeles szakemberei „vallanak” a kötetben, munkájukról és a különösen emlékezetes bűnügyekről.

Az olvasó bepillantást nyerhet egyfelől a bűnözök lelkivilágába, másfelől a bűnüldözők gondolatvilágába is. A riportkötetben foglaltak az érzékeny idegrendszerű olvasók kedélyét nagyon felborzolhatják, ennek okán csak erős idegzetűek olvassák az érdekes, fekete-fehér fotókkal kísért kötetet, amely a hazai bűnügyek „látleleteként” is felfogható.

(Forrás: kello.hu)