Fülöp herceg évszázada : az edinburghi herceg rendkívüli élete

Szerző
Jobson, Robert

Jelzet: 920 J 65

A brit monarchia modern történelmének meghatározó alakja távozott 2021. április 9-én: Fülöp edinburgh-i herceg két hónappal századik születésnapja előtt hunyt el.

A jelen kötet bemutatja a herceg életét, tevékenységét, valamint a II. Erzsébet brit királynő férjeként teljesített közéleti és politikai szerepvállalását. A könyvet Robert Jobson jegyzi, aki számos alkalommal találkozott személyesen a királyi család tagjaival. Jobson Nagy-Britannia első számú királyi kommentátoraként valóban szoros viszonyba került II. Erzsébettel és családtagjaival. Több mint harminc éve foglalkozik a királyi családdal, az általa leírtak valóban hiteles betekintést tudnak nyújtani e meghatározó uralkodó és államférfi életébe.

Az első fejezetben a herceg utolsó éveit ismerhetjük meg, melyek a pandémia miatt teljesen felborultak, ám ez kiváló lehetőség volt a hét és fél évtizedes házasságot maguk mögött tudó feleknek, hogy ismét egymásra találjanak e meghitt elvonultságban. A könyv a következőkben Fülöp életét beszéli el kronologikusan, megismerhetjük gyermekkorát Görögországban, a menekülést, a viszontagságos fiatal éveket Angliában, majd Franciaországban, végül a nagy egymásra találás sztoriját, ami elvezetett az 1947-es házassághoz, majd az 1953-as koronázáshoz.

A herceg személyisége olykor megosztó volt a brit társadalom számára: „Szellemes volt, néha szemtelen, de mindig helyén volt az esze. Nem törődött a politikailag korrekt beszédet megkövetelőkkel, és még kevesebb figyelmet fordított az esetleges kritikákra.” Robert Jobson könyvét a királyi család rajongói élvezni fogják.

Forrás: www.kello.hu